Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Problem z nawiewem - stukanie przy ciepłym powietrzu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od kilku tyg. mam problem z dziwnym psztykaniem gdzieś głęboko w środkowej konsoli (aż przy stopach jak mi się wydaje). Jest to cykliczne klikanie przy włączonym nawiewie ale uwaga - tylko przy ciepłyp powietrzu. Problem wogóle nie występuje przy pokrętle reg. temp. skręconym w lewo - czyli "najzimniejsze powietrze" - wystarczy lekko przekręcić ku ciepłemu aby ów dźwięk stukania wysępował. Do głowy przychodzi mi klapka mieszająca oryginalne powietrze z zewn. z ciepłym? Dodatkowo powiem, że chwilę po przekręcaniu pokrętła w skrajne lewe położenie (zimne) słychać jakiś silniczek i chyba ten sam dźwięk słychać przy przekręceniu tegoż pokrętła w prawo "ku cieplejszemu" - idąc tropem pierwszego domysłu klapą steruje silniczek/zawór? Prędkość wentylatora praktycznie nie ma znaczenia - nawet przy wył. nawiewie słychać owo cykliczne stukanie. a włączanie kilejnych "biegów" wydłuża jedynie przerwy pomiędzy stukami. Wybór nawiewów (góra, dół, szyba itd.) kompletnie nie ma wpływu na ten stan. Ogrzewanie i jego regulacja zdają się pracować normalnie - a przynajmniej nie wydaje mi się by prócz tego dźwięku coś mi przeszkadzało. Czy ktoś może wie co to może być i jak takie coś naprawić ew. ile może kosztować naprawa? Ten dźwięk mnie strasznie denerwuje... irked.gif

Pozdrawiam

Calv.

Napisano

Szukaj: "silniczek nagrzewnicy" lub "zawór nagrzewnicy", były obszerne wątki. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzieki! Zdaje się to rozwiewa wszelkie wątpliwości - dźwięki pasują - nawet miałem opisać coś jakby ślimacznica sięzacinała itd. A gdzie ten zawór jest i jak go wymontować?

Calv.

Napisano

zawór ten jest przy nagrzewnicy, musisz wymontowac nagrzewnice zeby sie do niego dostac, miesiac temu przerabiałem ten temat u siebie

Napisano

Opel juz ten problem wyeliminowal. Jest zamiennik, ale bez sterowania elektrycznego. Jest w pelni przelotowy. Trche bylem wkurzony gdy mi go wymieniali na taki, szczegolnie ze rok wczesniej zaplacilem za niego kupe kasy.

Napisano
  • Autor

Niestety sam się raczej nie zabawię z tą wymianą - nie mam ani możliwości ani umiejętności a nie chcę rozkręcić czegoś czego później nie złożę wink.gif

Pytanie brzmi więc ile można sobie policzyć za coś takiego w serwisie? Czy warto zmieniać na ten "nowy" patent Opla?

Calv.

Napisano

> Czy warto zmieniać na ten "nowy" patent Opla?

nie wiem jak Ty ale ja i tak nigdy na max klimatyzacji nie daję bo chodziłbym permanentnie przeziębiony, nawet w Chorwacji miałem położenie regulacji temperatury na 1/4 więc wnioskuję, że nie będzie odczuwalnej różnicy, ten zawór zdaje się odcinał dopływ gdy pokrętło było w skrajnym położeniu temp (min)?

chyba że działał proporcjonalnie? hmm.gif

brat

Napisano

> chyba że działał proporcjonalnie?

Działa jak silniczek obiegu wewnętrznego: albo otwarty, albo zamknięty, pośrednich położeń nie ma, chyba, że podczas zamykania/otwierania przetniesz przewody lub wyłaczysz zapłon. Pozdr.

Napisano

> Działa jak silniczek obiegu wewnętrznego: albo otwarty, albo

> zamknięty, pośrednich położeń nie ma, chyba, że podczas

> zamykania/otwierania przetniesz przewody lub wyłaczysz zapłon.

zatem sprawa jasna, spokojnie można montować ten łącznik przelotowy zastępujący elektrozawór bo i tak (np. ja) nigdy nie wykorzystuję pozycji chłodzenia na max,

brat

Napisano

> Pytanie brzmi więc ile można sobie policzyć za coś takiego w

> serwisie?

Nie wiem ile może to kosztować,ale przy okazji warto (a może nawet trzeba) wymienić oringi na nagrzewnicy.

Ktoś tu opisywał(wydaje mi sie że Sherif) jak ją wymontować w astrze G, popatrz w jego postach.

Napisano

Jeśli masz zamiar zastąpić zawór "lornetką", która otwiera na stałe nagrzewnicę, to lepiej w pozycji otwartego zaworu odciąć odpowiednie przewody z panelu sterowania - jest on łatwiejszy do demontażu, nić obudowa tunelu środkowego i nie musisz spuszczać płynu. Bez przewodów silniczek nie będzie pracował.

Warunek jest jeden: leci gorące powietrze do kabiny, czyli na 100% nagrzewnica jest otwarta.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.