Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z układem elektrycznym?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kilka dni temu wymieniano mi uszczelkę pod głowicą w moim C14NZ i po tym zabiegu z autem, o którem zawsze dbałem i którego silnik mimo 215 kkm pracował bardzo dobrze, z autem stało się coś czego nie mogę zrozumieć. Objawy są następujące. Na wolnych obrotach silnikiem dość mocno rzuca, zdarza się że zgaśnie zaraz pod odpaleniu na zimno czy na ciepło.W czasie jazdy do ok.3000 obrotów jest ok,ale później, odnoszę wrażenie, że słabiej się wkręca niż kiedyś.Dodam, że te objawy na benzynie jak i na LPG.Wymieniłem świece na NGK, przewody też nowe. Elektryk stwierdził, że to cewka.Wymieniłem na magneti marelli i dalej to samo. Podejrzewałem, że mechanik przy wymianie UPG przestawił rozrząd,ale to też zweryfikowałem, bo sprawdzaliśmy to razem.Ustawienie zapłonu? Elektryk też próbował iść tym tropem,ale przestawianie nie dało pożądanego rezultatu. Nie wiem co dalej z tym robić.Proszę, pomóżcie.

Ponadto kopułka została oczyszczona i palec rozdzielacza też wygląda na zdrowy, ale może właśnie ich czas dobiegł końca?

Napisano

> Kilka dni temu wymieniano mi uszczelkę pod głowicą w

> moim C14NZ

i przestawiono rozrząd ?

Napisano

Wymieniono tylko uszczelkę? Mechanik pewnie zdejmował kolektory, odłączał rurki podciśnienia. Sprawdź czy dał nowe uszczelki i wszystkie rurki wróciły na swoje miejsce. Niech zmierzy kompresję.

Robił pomiary płaskości głowicy i ew. planowanie?

Napisano
  • Autor

> Wymieniono tylko uszczelkę? Mechanik pewnie zdejmował kolektory,

> odłączał rurki podciśnienia. Sprawdź czy dał nowe uszczelki i

> wszystkie rurki wróciły na swoje miejsce. Niech zmierzy

> kompresję.

> Robił pomiary płaskości głowicy i ew. planowanie?

Nie robił.

Wymienił uszczelniacze zaworów.

Napisano

> Nie robił.

To już się kwalifikuje do reklamacji i zmiany mechanika.

Tym bardziej na początek pomiar kompresji.

Napisano
  • Autor

A co myślicie o module zapłonowym,który znajduje się u mnie pod cewką zapłonową?Wczoraj kupiłem nową cewkę i dalej bez rezultatu, ale oświeciło mnie i pomyślałem o module.Może to on jest odpowiedzialny za "złe duchy" w moim silniku>?

Napisano

Ten mechanik zajmuje się głowicami? Czy tak po prostu ją odkręcił, wymienił uszczelniacze i złożył na nowej uszczelce?? Tak na marginesie, jeżeli nie ma potrzeby ściągania głowicy, to uszczelniacze zwykle wymienia się bez jej ściągania.

Napisano

> A co myślicie o module zapłonowym

Objawy nie wskazują na niego.

Napisano

> Ponadto kopułka została oczyszczona i palec rozdzielacza też wygląda

> na zdrowy, ale może właśnie ich czas dobiegł końca?

W sumie mechanikowi to nie powinno się zdarzyć, ale czasami rutyna bywa zgubna. Czy przewody WN są na pewno założone w dobrej kolejności?

Marcin

Napisano

Miesiac temu u mnie rowniez byla wymieniana UPG, jak wstepnie pytalem o zakres i cene prac remontowych to odrazu mechanik powiedzial ze napewno bedzie planowanie glowicy z racji tego ze w jednym miejscu lekko pierdzi na zewnatrz olejem, jak powiedzial tak zrobil i na razie jest git.Z tego co mi sie wydaje to dr ETZOLD zaleca planowanie przy pracach zwiazanych z demontazem glowicy (a z biblia czasem lepiej sie nie sprzeczac bo moze jakis potop oleju albo cos sie stanie hahaha.gif), na tym forum tez niejednokrotnie czytalem ze powinno sie to robic.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziś mój drugi mechanik sprawdził czy rozrząd jest dobrze ustawiony, i ogólnie pozaglądał gdzie się da w silniku i nie stwierdził ewidentnej usterki. Zaproponował sprawdzenie ciśnienia sprężania i jeśli będzie odchodzić od normy to silnik nadaje się na złom. Ma zrobione 217kkm z tego 70 na gazie.Lepiej poszukać nowego niż grzebać w tym starym?

Napisano

Przebieg na gazie nie ma duzego znaczenia o ile instalacja byla w dobrej kondycji i byla dobrze wustawiona, poprzednio mialem Fieste MK3 1,1 na jednopunkcie zrobilem nia 120 tys na gazie i chodzila super i gdyby nie dzwon to by jeszcze dalej smigala. Wielu moich znajomych dziwilo sie ze takie pudelko po takim przebiegu tak dobrze smigalo a to tylko 50 kucykow. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.