Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty z LPG ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

mam problem z instalacją gazową jakieś tydzień temu zauważyłem że w czasie jazdy samochód przełączył się samoczynnie z lpg na benzynę sprawdziłem kontrolkę z gazu próbowałem przełączyć na lpg niestety tak jakby nie było napięcia na przełączniku, sprawdziłem pod maską bezpieczniki z LPG są tam 2 bezpieczniki po 7.5A i okazało się że jeden jest przepalony zamieniłem bezpiecznik na sprawny okazało się, że nie da się przełączyć na LPG czyli przegazowuje do 2200 obrotów a samochód dalej na Benzynie.

Podjechałem do gazownika sprawdził połączenia elektrycznie i zauważył że właśnie przewód podłączony do cewki który odpowiada za odczytywanie prędkości obrotowej silnika urwał się podłączył go i udało się go przełączyć na LPG, jeszcze chciałem żeby podłączyć się do komputera gazowego w celu regulacji niestety po paru próbach nie udało się cały czas wywalało na komputerze centralka nie odpowiada frown.gif auto oczywiście cały czas było zapalone i w jednej chwili przeskoczył na Benzynę gazownik w pierwszej chwili powiedział że chyba jest już mało gazu ale później zauważył że znów padł bezpiecznik wymienił bezpiecznik i znów było wszystko ok, powiedział że prawdopodobną winą przepalającego się bezpiecznika jest walnięta centralka nie może nic zrobić bo nie da się z nią połączyć i może fiksować i zasugerował żeby wymienić centralkę oczywiście razem z silnikiem krokowym do gazu co wy na to ?

I co może być jeszcze przyczyną przepalającego się bezpiecznika czy napewno centralka ?

Napisano

witam cię. napisz jaką masz instalację może coś poradzimy.

Napisano

mialem podobnie tyle,ze bezpieczniki byly dobre.

podczas jazdy przelaczal sie na benzyne, gaz i okazalo sie,ze centralka walnieta

Napisano
  • Autor

Moja instalacja gazowa to Landi.

Napisano

Jak przepala się bezpiecznik to musi być gdzieś zwarcie. Prześledź jak ułożone są kable od centralki, czy przypadkiem któryś się nie przetarł na skutek złego montażu. Wypnij kable idące do centralki i sprawdź stan złącz czy nie są skorodowane. Rozkręć centralkę i pooglądaj elektronikę czy nie widać gdzieś uszkodzenia przy okazji czyszcząc złącza centralki. Posprawdzaj poszczególne elektrozawory podając na nie napięcie 12V z akumulatora.

Jeśli sam nie czujesz się dobrze w grzebaniu w elektryce to wizyta u jakiegokolwiek elektryka powinna pomóc rozwiązać problem.

Jeśli z jakiś powodów padła centralka to wtedy nie ma wyboru - albo naprawisz u elektronika albo wymiana.

Napisano

no tez mam sekwencje landi i tez mi zasugerowano padnieta centralke.

Mam tak ze nieprzelancza mi na gaz tylko piszczy ze niby awaria i juz z 1000 km jezdze na benzynie. Gaziaz posprawdzal wsio co sie dalo (tzn podmienial ponoc na sprawne elementy) i ciagle było to samo. Jedynie kompa nie miał na stanie by podmienic wiec narazie czekam jak bedzie miał.

Na szczescie moja jeszcze na gwarancji clown.gif

Napisano

gego dobrze radzi. Jak pali bezpieczniki zapewne gdzieś się tworzy zwarcie. Gazownik typowo spuścił cie po brzytwie bo i taka usterkę nie prosto będzie znaleźć a na pewno może to być czasochłonne a dla gazmena czas to pieniądz. crazy.gif Ja podejrzewam przecierający się gdzieś przewód. Najczęściej to się zdarza z przewodem prowadzonym spodem auta do elektrozaworu na butli.

Napisano
  • Autor

W sobotę jechałem z autkiem na przegląd oczywiście zakupiłem bezpieczniki 7.5 A sztuk 10 w razie czego jakby znów się przepalił przed sklepem zmieniłem bezpiecznik sprawdziłem LPG działa mogę jechać pomyślałem sobie ciekawe kiedy znów bezpiecznik wyleci.

Na przegląd jeżdze do Mysłowic na przeciwko giełdy samochodowej więc mam tam jakieś 16 km wjeżdzając już w zjazd na stacje auto straciło moc nie reagował wogóle na pedał gazu i zgasł. przełączyłem na benzynę zjechałem na bok spróbowałem jeszcze raz przełączyć na gaz i od razu po przegazowaniu auto gaśnie i tak się dzieje cały czas dziwnie jest to że bezpieczniki przestały wylatywać tylko znów gaśnie zaraz po przegazowaniu ???

Gazu jest pełen zbiornik.

Napisano

u mnie był problem ze złączami w centralce, przełączało na Pb, piszczało, nie było komunikacji z centralką .... odesłałem nawet do KME (komp KME) i nic. Okazało się że partacz od LPG źle zamocował cetralkę i wiązki się ruszały, w międzyczasie miałem też jakiś przewód przetarty od +12V i czujnika prędkości - to niezwiązane z LPG ale ruszana przez Gazmana wiązka. Generalnie same błędy montazowe. Teraz mam ok, sam rozebrałem całą instalację elektryczną LPG i poskładałem do kupy - i od 2 lat nic nie ruszam:) I to samo polecam tobie

Napisano

> W sobotę jechałem z autkiem na przegląd oczywiście zakupiłem

> bezpieczniki 7.5 A sztuk 10 w razie czego jakby znów się

> przepalił przed sklepem zmieniłem bezpiecznik sprawdziłem LPG

> działa mogę jechać pomyślałem sobie ciekawe kiedy znów

> bezpiecznik wyleci.

> Na przegląd jeżdze do Mysłowic na przeciwko giełdy samochodowej więc

> mam tam jakieś 16 km wjeżdzając już w zjazd na stacje auto

> straciło moc nie reagował wogóle na pedał gazu i zgasł.

> przełączyłem na benzynę zjechałem na bok spróbowałem jeszcze raz

> przełączyć na gaz i od razu po przegazowaniu auto gaśnie i tak

> się dzieje cały czas dziwnie jest to że bezpieczniki przestały

> wylatywać tylko znów gaśnie zaraz po przegazowaniu ???

> Gazu jest pełen zbiornik.

Na 99% przetarł się przewód do elektrozaworu w butli puszczony pod autem. Teraz już nie robi zwarcia bo pewnie się przerwał. Auto przechodzi na gaz, ale elektrozawór na butli nie puszcza gazu i się dusi. Daj na zawór w butli "na krótko" napięcie i zobacz czy auto zadziała na LPG.

Napisano

Sebcio69 - zakup większej ilości bezpieczników nie jest dobrym sposobem naprawy uszkodzeń elektrycznych hehe.gif Jeszcze usmażysz coś po drodze i dopiero będzie kłopot.

Auto na kanał wstaw i posprawdzaj te kable porządnie.

Napisano
  • Autor

> Sebcio69 - zakup większej ilości bezpieczników nie jest dobrym

> sposobem naprawy uszkodzeń elektrycznych Jeszcze usmażysz coś

> po drodze i dopiero będzie kłopot.

> Auto na kanał wstaw i posprawdzaj te kable porządnie.

Nie mam wyjścia jutro biorę za to dziękuje za wasze podpowiedzi 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Na 99% przetarł się przewód do elektrozaworu w butli puszczony pod

> autem. Teraz już nie robi zwarcia bo pewnie się przerwał. Auto

> przechodzi na gaz, ale elektrozawór na butli nie puszcza gazu i

> się dusi. Daj na zawór w butli "na krótko" napięcie i zobacz czy

> auto zadziała na LPG.

Panowie bardzo dziękuje mieliście racje przewód od elektrozaworu z butli się przerwał i robił zwarcie, pociągnąłem już nowy kabel i jest wszystko ok yay.gif

Pozdrawiam wszystkich porządnych fachowców ok.gif

Napisano

..pierwszy,pierwszy byłem zeby.GIF

001.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.