Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR - jak to działa?

Featured Replies

Napisano

Rodacy, chciałoby się komuś pokrótce opisać logikę działania EGRu w padace?

Od pewnego czasu mam wrażenie, że autko zaczęło słabiej ciągnąć i póki co mam dwóch podejrzanych: overboost i EGR właśnie. Zaopatrzyłem się w kabelek diagnostyczny no i teraz fajnie by było zrozumieć co komp do mnie gada. Jakich anomalii szukać na wykresie pracy EGR, a jakich przy overboost.

Jakby ktoś miał wykres pracy na 100% sprawnych EGR i overboost z FiatEcuScan to byłbym bardzo wdzięczny zeby.GIF20.GIF

Napisano

System ten umożliwia przesłanie do kolektora ssącego części gazów wydechowych (5 - 15 %), w określonych warunkach funkcjonowania silnika.

Obniżona zostaje w ten sposób maksymalna temperatura w komorze spalania i ograniczone zostaje tworzenie się tlenków azotu (NOx).

Elektrozawór E.G.R. (1) sterowany jest z centralki wtrysku (2) i spełnia funkcję ponownego wprowadzenia do układu ssania silnika części spalin pochodzących z kolektora wydechowego (4).

Chłodnica (3) pozwala na częściowe schłodzenie spalin poprzez zwiększenie wydajności objętościowej silnika.

283456350-egr1.jpg

Centralka wtrysku, przy temperaturze płynu chłodzącego > 20°C i prędkości obrotowej silnika wynoszącej od 800 do 3000 obr / min, steruje sygnałem o kwadratowym kształcie fali elektrozaworem E.G.R.

Zmiana tego sygnału umożliwia cewce elektrozaworu E.G.R. przesunięcie zaworu i regulowanie w ten sposób przepływem spalin z kolektora wydechowego do kolektora ssącego. uzyskuje się w ten sposób dwa rezultaty:

wprowadzona zostaje mniejsza ilość powietrza;

obniżona zostaje temperatura spalania (z uwagi na obecność gazów obojętnych) i w konsekwencji wytwarzania mniejszej ilości NOx (tlenków azotu).

Centralka wtrysku informowana jest w sposób ciągły o ilości gazów recyrkulowanych na podstawie informacji z przepływomierza powietrza; w rzeczywistości gdy dla określonej ilości obrotów silnika przewidziane jest zassanie określonej ilości powietrza (Qam), a wartość przesyłana z przepływomierza (Qar) jest niższa, różnica Qgr jest wartością odpowiadającą ilości gazów recyrkulowanych.

Qam - Qar = Qgr

gdzie

Qam = Zapamiętana teoretyczna ilość powietrza

Qar = Rzeczywista ilość powietrza

Qgr = Ilość gazów recyrkulowanych

Sygnał ciśnienia atmosferycznego wykorzystywany jest dla sterowania elektrozaworem E.G.R. w celu rozpoznania jaki bieg jest włączony, tak aby zmniejszyć ilość recyrkulowanych spalin i zapobiec dymieniu z silnika.

ELEKTROZAWÓR E.G.R.

Zadaniem elektrozaworu E.G.R. Pierburg, zamontowanego na kolektorze ssącym jest modulowanie przepływu spalin do kolektora ssącego w funkcji sterowania centralki wtrysku.

Modulowanie wykonywane jest przy pomocy wewnętrznego elektromagnesu, sterowanego sygnałem PWM przez centralkę, która uruchamia trzpień sterowania zaworu wewnętrznego.

283456350-egr2.jpg

post-36421-14352506651582_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dzięki! 20.GIF

a nie znalazłeś gdzieś przypadkiem dokładnego opisu zachowania EGR w określonych warunkach? tzn przy jakich obrotach, temperaturze, prędkości itp jaki jest stopień otwarcia zaworu?

Napisano

> dzięki!

> a nie znalazłeś gdzieś przypadkiem dokładnego opisu zachowania EGR w

> określonych warunkach? tzn przy jakich obrotach, temperaturze,

> prędkości itp jaki jest stopień otwarcia zaworu?

niestety, tyle podaje elearn.

Napisano

Poszukaj, było na forum o tym. Wklejałem również mapę EGRa...

Pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki!!

Mam wrażenie, że już mam odpowiedź na moje problemy zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.