Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić silniczek krokowy ?

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Czy ktos z kolegow zna skuteczny sposob na sprawdzenie poprawnosci dzialania silniczka krokowego ?

Czasami zdaza sie ze na swiatlach silnik przy ruszaniu chce zgasnac, jesli sie uda to wyczuc to wcisniece sprzegla i dodanie gazu powoduje powrot silnika na obroty.

Po takiej akcji silnik wkreca sie na 2000 obr/min przy biegu jalowym.

Kilkuminuowe stanie na poboczu bez dotykania gazu powoduje powrot do 900 obr/min.

Taka sytuacja juz zdazyla mi sie kilkukrotnie wiec gdzis napewno jest przyczyna...

czy cos mozecie zasugerowac ?

pozd.

tomi

Napisano

Nie wiadomo, czy to silniczek krokowy - ja mam to samo, znam jeszcze 2 osoby z tym silnikiem i też to mają: po dodaniu gazu, obroty spadają na pół sekundy i to spadają bardziej im szybciej depnę na pedał przyśpieszenia. Tylko na LPG tego nie ma, na noPb jest zawsze. Może to coś z wtryskami (na LPG nie pracują) - silne otwarcie przepustnicy powoduje zassanie powietrza, a noPb wtryski podają z opóźnieniem i mieszanka gwałtownie ubożeje do granicy zgaśnięcia silnika?

Przez to mój silnik na noPb jest nieco mułowaty w niższych obrotach, ale na LPG już jest dobrze (mam II gen. z mikserem) dobrze wyregulowaną.

A w temacie: silniczka krokowego nie da się sprawdzić na 100% z uwagi na zasadę jego działania - nie ma informacji zwrotnej do układu sterowania o rzeczywistej ilości kroków (wystarczy chwilowe zacięcie mechaniczne, zgubienie kilkunastu kroków i już ECM źle steruje silniczkiem, bo nie wie, na ile jest otwarty).

Na stole w domu może działać idealnie, ale pod maską to już nie - inne temperatury, drgania styków...

Możesz pojeździć sobie z Opelscanerem lub ABComem i nagrać film, a potem w domu na spokojnie przeanalizować zachowanie się silniczka w różnych sytuacjach: bieg jałowy, spokojne ruszanie, dynamiczne ruszanie, jazda z dużą prędkością, na dużych obrotach, na małych, itp.

A OS jest jeszcze test wykonawczy, ale on wykaże ewidentne uszkodzenie, a nie przypadkowe błędy podczas jazdy lub błąd początkowego pozycjonowania.

Możesz też zewrzeć piny jak do mrugania błędów, właczyć zapłon (nie silnik) i posłuchać, jak krokowy pracuje terkocząc - przy okazji go rozruszasz. Tylko nie rób tego z silniczkiem wymontowanym, bo tłoczek wystrzeli.

Pozdr.

Napisano

> Czesc,

> Czy ktos z kolegow zna skuteczny sposob na sprawdzenie poprawnosci

> dzialania silniczka krokowego ?

> Czasami zdaza sie ze na swiatlach silnik przy ruszaniu chce zgasnac,

> jesli sie uda to wyczuc to wcisniece sprzegla i dodanie gazu

> powoduje powrot silnika na obroty.

> Po takiej akcji silnik wkreca sie na 2000 obr/min przy biegu

> jalowym.

> Kilkuminuowe stanie na poboczu bez dotykania gazu powoduje powrot do

> 900 obr/min.

> Taka sytuacja juz zdazyla mi sie kilkukrotnie wiec gdzis napewno

> jest przyczyna...

> czy cos mozecie zasugerowac ?

> pozd.

> tomi

nie wiem czy słusznie ale zauważyłem jak np przy swiatłach prubujemy puszczać sprzęgło w oczekiwaniu na zielone,i wtedy silnik delikatnie jest obciążany.krokowy wyrównuje do 800 obr/min,a wtedy wciśnięcie sprzęgła powoduje że obroty nagle wzrastają ponad 800. może tak można sprawdzić czy krokowy pracuje poprawnie , bo co miało by być sprawcą chwilowo podwyższonych obrotów.

a swoją drogą miałem podobnie kiedy zasysał lewe powietrze przez gumowy łączni pomiędzy przepustnicą a kolektorem dolotowym.po wymianie tej gumy objawy ustąpiły ,ale nie do końca (czasami sie zdarza), ale to jeszce chyba wina nieszczelnego serwa (a to kolejne lewe powietrze). warto to sprawdzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.