Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podgniwające błotniki

Featured Replies

Napisano

witam

ostatnio mam do ogarnięcia sienę 99 mojego rodziciela. Przebieg mizerny, auto cały czas w garażu, cały czas w jednych rekach, nie smigana a 3blotniki w strefie blisko koła mają parchy i pęcherze. Lakier czerwony, nie metalic old.gif

czy to normalne jest w tym modelu? jeśli tak to jak głęboko sięga rdza? trzeba sie tym zając bardzo profi czy domowe robótki wystarczą?

pytam, bo sprzet w sumie wiele warty nie jest a konkretna naprawa i malowanie 4 elementów (bo jeszcze klapa bagażnika przy zamku) podniesie jego wartość o 100% grinser006.gif

jakieś rady w tym temacie? 20.GIF

Napisano

Generalnie problemu z rdza, nie ma (sprawdź progi- pod plastikową listwą).

Myślę, że domowym sposobem powinieneś sobie poradzić wink.gif

Sprawdź, belkę pod chłodnica, bo może się okazać, że chłodnice zostawisz na drodze grinser006.gif

Po wszystkim kup plastikowe nadkola (pełne) na tył (40zl komplet)

Napisano

u mnie rdza wyszla z tylu na rantach blotnikow, latwa do usuniecia. U mnie rdza byla powierzchowna, wystarczylo przeleciec troche papierem sciernym i okazala sie czysciutka blacha. ok.gif

Napisano

no u mnie przedni prawy blotnik to na wylot przejedzony. Az boje sie w lecie sciagac te plastixy z progow sick.gif

Napisano

> no u mnie przedni prawy blotnik to na wylot przejedzony. Az boje sie

> w lecie sciagac te plastixy z progow

Przednie błotniki w Sienie/Palio lubią w cześć dolnej gnić, tam gdzie jest łączenie błotnika z progiem, gniją od wewnątrz. Tylnie błotniki jak już weźmie rdza ranty to też dużo nie zdają zaprawki. Po jakimś czasie i tak wyjdzie rdza.

Napisano

> no u mnie przedni prawy blotnik to na wylot przejedzony. Az boje sie

> w lecie sciagac te plastixy z progow

U mnie też błotnik z przodu koło lampy.

I na dokładkę z tyłu też..

Napisano

no u mnie tez ruda tylny błotnik już sobie powoli zjada jak myslicie panowie ile moze blacharz zawołac za zrobienie tego?

Napisano

> no u mnie tez ruda tylny błotnik już sobie powoli zjada jak myslicie

> panowie ile moze blacharz zawołac za zrobienie tego?

Robiłem to dwa tygodnie temu (no, nie tak całkiem ja zlosnik.gif) . Jeden blacharz (znaczy drugi, bo chciałem miec porównanie ceny) powiedział że to się w ogóle nie opłaca, bo to wstawienie reparaturki, malowanie dwóch elementów (drzwi i błotnik) ale jak chcę to zrobi mi to za 1000zł zlosnik2.gif . A ten pierwszy (malował mi już w innych autach i zawsze było super) powiedział że wstawi reparaturkę i wycieniuje z reszta błotnika. Tak też zrobił, przy okazji wymienił troche progu aby lewarek mi nie wpadł - wyszło ok.gif i zapłaciłem 350 zł.

Napisano

za 1000 ziko to ja mam poszerzone nadkola, wymienione progi i polowe auta pomalowana. Mowa o kaszlu

Napisano

> za 1000 ziko to ja mam poszerzone nadkola, wymienione progi i

> polowe auta pomalowana. Mowa o kaszlu

Ja tylko napisałem jak mogą się ceny różnić. No przeciez nikt nie jest aż tak głupi żeby tyle kasy za to zapłacić (mam taką nadzieję zlosnik.gif)

Napisano

Chce 350, ale z materiałami czy bez materiałów?

Napisano

> Chce 350, ale z materiałami czy bez materiałów?

Zostawiłem auto we wtorek, odebrałem w piątek i zapłaciłem 350. Reparaturka, lakier itp. itd. było na głowie blacharza.

Napisano

Tanich blacharzy masz w okolicy w Warszawie to za tyle to jeden element nie zrobią.

Napisano

> Zostawiłem auto we wtorek, odebrałem w piątek i zapłaciłem 350.

> Reparaturka, lakier itp. itd. było na głowie blacharza.

jesteś pewien że wstawił ci reperaturke? hmm.gif bo koszt samej reperaturki to ~80 zł w sklepie , robocizna, farba itd.... wydaje mi się ze nie wymienił ci reperaturki.. tylko szpachla, szpachla

Napisano

> Tanich blacharzy masz w okolicy w Warszawie to za tyle to jeden

> element nie zrobią.

Byli i tacy co chcieli duużo więcej.

Napisano

> jesteś pewien że wstawił ci reperaturke? bo koszt samej reperaturki

> to ~80 zł w sklepie , robocizna, farba itd.... wydaje mi się ze

> nie wymienił ci reperaturki.. tylko szpachla, szpachla

Ech michu1234. Tobie się wydaje a ja wiem co mam. Gościu zajmuje się też renowacją aut zabytkowych i widziałem co wychodzi spod jego ręki. Fuszerki sam by nie przeżył. jak juz wcześniej pisałem wymieniony kawałek błotnika i część tylniego progu abym się nie zdziwił niedługo podczas wymiany koła.

Napisano

> Ech michu1234. Tobie się wydaje a ja wiem co mam. Gościu zajmuje się

> też renowacją aut zabytkowych i widziałem co wychodzi spod jego

> ręki. Fuszerki sam by nie przeżył. jak juz wcześniej pisałem

> wymieniony kawałek błotnika i część tylniego progu abym się nie

> zdziwił niedługo podczas wymiany koła.

w takim razie tylko pozazdrościć Tobie.. i gościowi który ci to robił.. bo z czego on sie utzrumuje yikes.gif bo według mnie koszt samych częsci, i akcesoriów potrzebnych do wymiany to minimum 200~250 zł

Napisano

> w takim razie tylko pozazdrościć Tobie.. i gościowi który ci to

> robił.. bo z czego on sie utzrumuje bo według mnie koszt samych

> częsci, i akcesoriów potrzebnych do wymiany to minimum 200~250

> zł

Kiedyś miał warsztat czynny cały tydzień ale zusy i podatki zmusiły go do tego aby poszukać sobie głównego zajęcia (teraz pracuje w mpk) a w warsztacie robi gdy nie jeździ (ma też kogos do pomocy). I na koniec powiedział taką rzecz - "Panie, teraz to mało kto chce sie bawić w takie rzeczy, najlepiej wstawić nowa maskę, polakierować ją i skasować klienta na 1200. " 100% racji. A pierwszy raz trafiłem do niego 14 lat temu.

Napisano

to tak jak ja mam z maluchem. Nikt sie nie chce bawic w wymiane progow, blotnika czy podspawanie czegos "bo to maluch i sie nie oplaca"

Napisano

wiesz... tacy fachowcy, to mają dostęp do różnych żródeł

za zdrowy element, np z rozbitka zapłaci 20 zł, więc ma na czym zarobić

Napisano

> to tak jak ja mam z maluchem. Nikt sie nie chce bawic w wymiane

> progow, blotnika czy podspawanie czegos "bo to maluch i sie nie

> oplaca"

Bo blacharzem/lakiernikiem trzeba się urodzić ok.gif Ludzi wykonujących ten zawód z pasją jest bardzo mało ok.gif

Napisano

to teraz ja od strony wewnetrznej bym to jakoś zakonserwował. bo w 99% jest tam blacha łaczona na surowo z reperaturką i za max 2 latka dokładnie ci wyjdą miejsca łaczenia reperaturki ,i spawów sama reperaturka bedzie ok.. poprostu od srodka nadkola niczym sie miejsca łaczeń przeważnie nie konserwuje ...

Napisano

> Bo blacharzem/lakiernikiem trzeba się urodzić Ludzi wykonujących

> ten zawód z pasją jest bardzo mało

I tu sie zgodzę. Gdy pierwszy raz podjechałem do niego naście lat temu z poldkiem w którym błotnik miał bliskie spotkanie z latarnią (a lakier tam był antracyt metalik) to spytał się czy był on już kiedyś cały malowany bo lakier ma kaszaniasto położony (zacieki na bazie). Sie wkur....em bo taki już z fabryki wyjechał ale powstrzymałem się od brzydkich komentarzy, pomyślałem sobie - jak takiś cwaniak do krytykowania innych, to pokaz co Ty potrafisz. No i pokazał na tym błotniku jak powinien wyglądać dobrze położony lakier. Normalnie lustro, no i tym mnie przekonał do swojej roboty.

Napisano

> to teraz ja od strony wewnetrznej bym to jakoś zakonserwował. bo w

> 99% jest tam blacha łaczona na surowo z reperaturką i za max 2

> latka dokładnie ci wyjdą miejsca łaczenia reperaturki ,i spawów

> sama reperaturka bedzie ok.. poprostu od srodka nadkola niczym

> sie miejsca łaczeń przeważnie nie konserwuje ...

Spoko, mówiłem że to fachowiec i fuchy nie wypuszcza - zakonserwowane.

Napisano

> u mnie rdza wyszla z tylu na rantach blotnikow, latwa do usuniecia. U

> mnie rdza byla powierzchowna, wystarczylo przeleciec troche

> papierem sciernym i okazala sie czysciutka blacha.

Mam to samo(chodzi mi o ranty/nadkola z tyłu). Małe purchle itp, ale jeszcze nie na wylot.

Możesz dokładniej opisać jak sobie poradziłeś?

Jaki papier(jakiś wodny 2000 lub 3000?) i co po wyczyszczeniu?Dorabiałeś lakier do puchy czy jakiś inny sposób?

Mi blacharz powiedział za obie strony 1000zł (reperaturka, wstawienia, malowanie itp), więc kombinuję coś tańszego.

Myślicie ze konserwacja podwozia w takim wieku jeszcze coś da?

Mam możliwość w dosyć dobrej cenie zrobić czyszczenie podwozia, piaskowanie i zabezpieczenie noxudolem.

Napisano

> Mi blacharz powiedział za obie strony 1000zł (reperaturka,

> wstawienia, malowanie itp), więc kombinuję coś tańszego.

Pisałem wyżej że mnie udało się taniej ale i tysiąc za jeden bok to juz też słyszałem, czyli 1000 za dwie strony to jeszcze do przełknięcia.

> Myślicie ze konserwacja podwozia w takim wieku jeszcze coś da?

> Mam możliwość w dosyć dobrej cenie zrobić czyszczenie podwozia,

> piaskowanie i zabezpieczenie noxudolem.

Jak chcesz jeszcze jeździć tym autkiem to pewnie że da, ale wpierw zorientuj się czy jest jeszcze co konserwować zlosnik.gif. Ja zrobiłem ten błotnik z tyłu i już sie umówiłem na dalsze prace, poprawienie i podłatanie przodów bo niedługo nie będzie możliwe podlewarkowanie auta a dopiero potem konserwacja podwozia.

Napisano

> Pisałem wyżej że mnie udało się taniej ale i tysiąc za jeden bok to

> juz też słyszałem, czyli 1000 za dwie strony to jeszcze do

> przełknięcia.

> Jak chcesz jeszcze jeździć tym autkiem to pewnie że da, ale wpierw

> zorientuj się czy jest jeszcze co konserwować . Ja zrobiłem ten

> błotnik z tyłu i już sie umówiłem na dalsze prace, poprawienie i

> podłatanie przodów bo niedługo nie będzie możliwe

> podlewarkowanie auta a dopiero potem konserwacja podwozia.

Podłoga jest w porządku. Robiona w grudniu przez dalszego wujka, tzw "złotą rączkę". Spawarkę ma, to podłogę zrobił za grosze, więc jest co konserwować. Szkoda, że nie jest przy okazji lakiernikiem hehe.gif

No wiesz, 1000zł za błotniki/nadkola z tyłu to trochę jest, a dla mnie priorytetem są teraz progi, bo też piękne nie są. Za progi z obu stron blacharz/lakiernik powiedział 800zł- nowe progi, wstawienie, malowanie(na co się zdecyduję i chyba wywalę te listwy progowe odpadające przy każdej wymianie opon).

Ale 1800 dołożyć do autka które jest warte 3x więcej to trochę dużo, więc staram się szukać oszczędności.

Napisano

> No wiesz, 1000zł za błotniki/nadkola z tyłu to trochę jest, a dla

> mnie priorytetem są teraz progi, bo też piękne nie są. Za progi

> z obu stron blacharz/lakiernik powiedział 800zł- nowe progi,

> wstawienie, malowanie(na co się zdecyduję i chyba wywalę te

> listwy progowe odpadające przy każdej wymianie opon).

> Ale 1800 dołożyć do autka które jest warte 3x więcej to trochę dużo,

> więc staram się szukać oszczędności.

Niby w sumie jednorazowo to sporo, ale będziesz miał zrobione i spokój na pare lat a tak ani spokojnie jeździć ani dobrze go sprzedać - a nawet jak sprzedac to co kupić? (jakiegoś zardzewiałego szrota?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.