Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wielka dziura - problemy z prowadzeniem

Featured Replies

Napisano

Witam.

W poniedziałek wpadłem przy około 70km/h na ukochanej drodze krajowej BB-Tychy w wyrwę na prawym pasie wielkości około 3x2m. Głębokość około 7-8cm. Felgi całe, nie czuć żadnych drgań przy 100-150km/h. Zawieszenie pobieżnie tylko sprawdzone na linii diagnostycznej, niby Ok, luzów brak. Meritum. Kierownice muszę mieć skręconą o około 5 stopni w prawo, aby jechać na wprost. Auto pływa w zakrętach. Jest wyraźnie nadsterowne. Dzisiaj kilka ciaśniejszych łuków pokonałem bokiem, pomimo, nie wielkich prędkości sciana.gif. Miny kierowców z naprzeciwka bezcenne frown.gif. Zbieżność będzie sprawdzana i korygowana dopiero w przyszłym tygodniu. Czy jest taka ewentualność, że nastąpiło tak znaczne przestawienie zbieżności, iż punto stało się autem wybitnie nadsterownym ? Na co zwrócić uwagę na poniedziałkowym przeglądzie.

ps. pojawiło się skrzypienie, podczas pokonywanie krótkich, ale dużych nierówności, docierające z prawego tylnego koła

ps2. pojawiło się także zjawisko ocierania o siebie elementów, podczas pokonywania zakrętu, ale tylko na nierównościach, żadnych śladów ocierania w nadkolach nie zauważyłem :/

Napisano

Geometria przedniego zawieszenia sprawdzona? Być może jak dobiło mogło się uszkodzić mocowanie McPershona.

Napisano
  • Autor

> Geometria przedniego zawieszenia sprawdzona? Być może jak dobiło

> mogło się uszkodzić mocowanie McPershona.

W poniedziałek dopiero mogę auto oddać do warsztatu. Wtedy dokładnie umyje nadkola, ścieżka zdrowia, podnośnik, dokładne oględziny podwozia. Na szybko wszystko wyglądało OK. Nawet zbieżność, zbadana na ścieżce, która może nie jest dokładna, ale była w normie crazy.gif Dzięki za wskazówkę, przekażę Majstrowi ok.gif

Napisano

zbieżność,

> zbadana na ścieżce, która może nie jest dokładna, ale była w

> normie Dzięki za wskazówkę, przekażę Majstrowi

kilka dni temu widziałem passata, z amorkiem który pogiął maskę bo go wyrwało z kielicha, trzeba niestety uważać, takie niespodzianki zapewnia nam nasze wspaniałe państwo.

Napisano
  • Autor

Szczęście, w nieszczęściu, że jechałem powoli, czyli 70, a nie dopuszczalne 100 km/h. Poza tym, ciemno, mokro, brak oświetlenia w postaci latarni i żarówki H1 w moim bolidzie.... nie miałem szans :/

Napisano

> Szczęście, w nieszczęściu, że jechałem powoli, czyli 70, a nie

> dopuszczalne 100 km/h. Poza tym, ciemno, mokro, brak oświetlenia

> w postaci latarni i żarówki H1 w moim bolidzie.... nie miałem

> szans :/

ale oczywiście policje wezwałeś?

Napisano
  • Autor

> ale oczywiście policje wezwałeś?

Musiały by być widoczne uszkodzenia, a takowych nie ma niestety :/

Jakby choćby na feldze został ślad, to spoko, natomiast felgi całe, w sumie dzięki profilowi 70 frown.gif Nie ma szans w takiej sytuacji na udowodnienie, że to właśnie teraz geometria poszła się....

Napisano

Przerabiałem podobny temat w zeszłym roku.Straty to pokrzywione 2 felgi( jedna na złom druga do wyklepania sie jeszcze nadawała) i prawa strona zawieszenia przód do wymiany(wahacz,końcówka drążka,gumy stabilizatora)Na oko wszystko wyglądało ok.gif ale w miare jeżdżenia kilka dni nim auto trafilo na warsztat luz sie powiekszał.

Napisano

w najlepszym przypadku wachacz / geometria jesli cos wiecej to wygiety amortyzator (rzadkosc) lub mocowanie amorka przestawione. u mnie po ostatnim dzwonie mam wachacz cofniety o 5mm. jedz do blacharza zeby "cyrklem" sprawdzil odleglosc srodka kol, z jednej i z drugiej strony.

Napisano

Ja po takiej dziurze miałem już:

W seju płaską felgę.

W Kropku:

1. Zgięty amortyzator.

2. Uszkodzone łożyska

3. Urwany sworzeń wahacza, a z nim wyskoczyła półoś, wylał się olej ze skrzyni i pogięło błotnik bo koło stanęło mi bokiem sciana.gif.

Miałem tyle szczęścia, że jechałem góra 30 km/h bo tak przy 120 jak jeżdżę normalnie to nawet nie chcę myśleć co by się stało boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

>Na oko wszystko wyglądało ale w

> miare jeżdżenia kilka dni nim auto trafilo na warsztat luz sie

> powiekszał.

Właśnie w tym problem, że już dochodzą piski i "terkotanie" z przodu na dziurach i nierównościach. Z tyłu prawa strona tylko "słowik" się zadomowił i tak jakby plastiki zaczęły "pracować", a nie pracowały do tej pory frown.gif Piątek wybrałem wolne, w końcu dokładnie obejrzę maszynę z "fachmanem".

Napisano
  • Autor

Liczę na rozjechaną geometrię, ewentualnie pogięte amorki, a prawie nówki nieśmiganie crazy.gif

Napisano
  • Autor

> 2. Uszkodzone łożyska

W sumie to może być źródłem moich pisków i "terkotania". Tylko jak to sprawdzić w warunkach warsztatowych. Skoro luzu niby nie ma :/

Napisano

> W sumie to może być źródłem moich pisków i "terkotania". Tylko jak to

> sprawdzić w warunkach warsztatowych. Skoro luzu niby nie ma :/

Lewarek, auto do góry kręcisz kołem i słuchasz wink.gif

Wersja extremum j/w ale odpalasz i dodajesz gazu wink.gif

Potem zmiana strony zeby.GIF

Napisano

Na bank masz do wymiany sworzeń wahacza lub cały wahacz jeśli to jeden element jest nie wiem jak to jest w PII rozwiazane.Ale takie ogladanie "na oko" naprawde niewiele pomoże.Podjedź na jakąś stacje diagnostyczną i niech go przed naprawą wezmą na scieżke zdrowia i posprawdzają luzy dokładnie i bedziesz wiedzial co i jak ok.gif

Napisano
  • Autor

Już raz byłem na ścieżce, na szybko posprawdzać czy coś nie urwane i czy wszystko "działa". W piątek wszystko będzie jasne....

Napisano

> Liczę na rozjechaną geometrię, ewentualnie pogięte amorki, a prawie

> nówki nieśmiganie

hehe ja tej jesieni rozwalilem bile B8 wink.gif skonczylo sie na generalnym remoncie zawieszenia, w przyszlym tyg jak samochod bede mial ogarniety to robie wachacze i geo wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.