Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Domykacz szyb - macie godzinę..... bateria pada... HELP

Featured Replies

Napisano

Cze

Potrzebuje szybkiej pomocy, zanim bateria w lampciu padnie.... rozłożyłem ręce nad podłączeniem domykacza szyb....

dla wtajemniczonych gdzie dokładnie podłączyć dwa kabelki podające napięcie do zakmknięcia... wiem że do kablelka odpowiadającego za zamknięcie szyb czyli jest to grubszy biało-czerwony... tylko w którym miejscu przy białej kostce przy progu kierowcy (Lewa strona) czy bardziej przy silniku...

czy kabeli te z centralki domykania (idą dwa na jeden obwód zamykania szyby) mogą być spięte razem czy oddzielić je od siebie....???

283480558-DSC_9428.jpg

post-25211-14352506755038_thumb.jpg

Napisano

Napisz do CCinka, bo z tego co pamietam gadal kiedys ze zeby to podlaczyc to trza sie niezle natrudzic, nawet on jako elekplstryk mial z tym problem wink.gif

Napisano
  • Autor

nawet chłopa nie idzie znaleźć..

Nie możesz teraz korzystać z wyszukiwarki. Spróbuj ponownie za chwilę.

za chwilę czyli kiedy????? Pytanie do Modów....

Napisano

1. na schemacie nie ma oznaczenia przewodu bialo-czerwonego

2. jesli mowisz o przewodzie niebieskim i bialo-niebieskim, to co to znaczy "czy moga isc razem"? masz przeciac jedna z zyl idacych do silnika podnoszenia szyby i niebieski podlaczyc do jednego odcietego konca, a niebieski-bialy do drugiego konca.

Napisano
  • Autor

> 1. na schemacie nie ma oznaczenia przewodu bialo-czerwonego

> 2. jesli mowisz o przewodzie niebieskim i bialo-niebieskim, to co to

> znaczy "czy moga isc razem"? masz przeciac jedna z zyl idacych

> do silnika podnoszenia szyby i niebieski podlaczyc do jednego

> odcietego konca, a niebieski-bialy do drugiego konca.

na tym schemacie nie ma... oczywiście że nie ma.... biało-czerwony w SC odpowiada za podanie prądu do zamknięcia szyby na włączonej stacyjce... kabelki niebieski i niebiesko-biały podpiąć należy własnie do niego......

kurde psychic oświeciłeś mnie..... nie zrozumiałem rysunku.... przeca ten biało-czerowny trza przeciąć i podłączyć z jednej str. niebieski a z drugiej nieb-biały....

jutro sprawdzę i się odezwę jak zadziała oczywiście.....

thx

Napisano
  • Autor

Panowie co to za prąd występuje 0,75 V na sterowniku centralnego zamka?

Podczas zamknięcia zamków na kablu niebiesko-czerwonym (co to wogóle??? sygnał do zamknięcia???)wystepuje mi taki prad.... wogóle mam jaja z domykaczami i kur... nie wiem do kogo uderzyć... więc najpier chce rozeznac czy ten prad nie bruździ mi w instalce od domykacza.....

Czy ktos by mi mógł sprawdzić??? ew jakie wartości są na kablu niebiesko-czerwonym a jakie na biało żółtym ... bo jak pokombinuja i zamkne zamki z wył. aku to zmienia się biegunowość... samo nie wiem jak powinno być....

Podpowiedźcie i poradźcie - kazda informacja mile widziana nawet taka jak działa centralny zamek....

283488116-DSC_9438.jpg

tu schemat

283488116-Beztytu%B3u.jpg

Napisano

> Panowie co to za prąd występuje 0,75 V na sterowniku centralnego

> zamka?

prad, to Ampery, a Ty pytasz o Volty czyli o napiecie. moze to niewielka roznica, ale jak sie zabierasz za podlaczanie, to by wypadalo wiedziec jednak.

> Podpowiedźcie i poradźcie - kazda informacja mile widziana nawet taka

> jak działa centralny zamek....

> tu schemat

silniki podnoszenia i opuszczania szyb dzialaja tak, ze jak nie wciskasz przycisku, to na obu przewodach przycisk podaje mase pojazdu czyli tzw. minus. mozesz to sprawdzic miernikiem, bo w cc tak mam, wiec w sc bedzie tak samo. jak wciskasz przycisk w pozycje "zamykaj szybe", to na jednym z przewodow pojawia sie plus 12V, a na drugim nadal jest minus. jesli wciskasz przycisk w pozycje "otwieraj szybe", to na drugim przewodzie pojawia sie +12V, a na pierwszym jest caly czas minus.

zgaduje, ze ten domykacz musisz wpiac sie w ten przewod, gdzie pojawia sie plus przy podnoszeniu i wtedy w stanie normalnym stycznik w centralce domykania podaje to co Ty podasz przyciskiem od podnoszenia/opuszczania szyby. czyli albo plus albo minus (odpowiednio +12V lub 0V). jesli ma zadzialac domykacz, to on podaje plusa na przewod niebieski (i zielony, bo domyka obie szyby).

Napisano
  • Autor

> prad, to Ampery, a Ty pytasz o Volty czyli o napiecie. moze to

> niewielka roznica, ale jak sie zabierasz za podlaczanie, to by

> wypadalo wiedziec jednak.

Słuszna uwaga smile.gifok.gif

> silniki podnoszenia i opuszczania szyb dzialaja tak, ze jak nie

> wciskasz przycisku, to na obu przewodach przycisk podaje mase

> pojazdu czyli tzw. minus. mozesz to sprawdzic miernikiem, bo w

> cc tak mam, wiec w sc bedzie tak samo. jak wciskasz przycisk w

> pozycje "zamykaj szybe", to na jednym z przewodow pojawia sie

> plus 12V, a na drugim nadal jest minus. jesli wciskasz przycisk

> w pozycje "otwieraj szybe", to na drugim przewodzie pojawia sie

> +12V, a na pierwszym jest caly czas minus.

> zgaduje, ze ten domykacz musisz wpiac sie w ten przewod, gdzie

> pojawia sie plus przy podnoszeniu i wtedy w stanie normalnym

> stycznik w centralce domykania podaje to co Ty podasz

> przyciskiem od podnoszenia/opuszczania szyby. czyli albo plus

> albo minus (odpowiednio +12V lub 0V). jesli ma zadzialac

> domykacz, to on podaje plusa na przewod niebieski (i zielony, bo

> domyka obie szyby).

dzięki za zobrazowanie tematu... domyślam się że tak jest.... wpiołem się właśnie w miejsce gdzie jest otwarcie szyb po plusie L i P szyby... rozciąłem kabel jak pisałeś wcześniej... ale wszystko zaczeło się ebac.... wg mnie wszystko dobrze podłączyłem i tera tak:

1. zaczęło wszystko wariować, sterownik domykania pika, szczela itp... ale nie zawsze i bez analogii.... gdy mu zamykam zamek z pilota to nie domyka szyb... gdy odłącze minus z aku i włącze to zamknie szyby ale nie robi już tego gdy otworze je i próbuje ponownie bez odłączenia aku

2. zacząłem mierzyć i na przekaźniku z centralnego zamka pojawia mi się słabe napięcie 0,75 V, gdyby to było 0,1 to bym się nie martwił... ale te 0,75 V dotyczy centarlnego zamka w oryginalnej instalacji....

chce zaczeć od tego tego centralnego zamka.... jeżeli paru użytkowników sprawdzi czy u niego też wystepuje to napięcie to będę kminił dalej ale na razie nikt się nie odzywa....

ten domykacz to niby takie proste urządzenie a jednak całą sobotę zmarnowałem a efektu żadnego ....

jeszcze jest taka opcja że centralkę z domykacza szlag trafił frown.gif bo ona nawet zabezpiecznikowana nie była.....

nie wiem czy kumasz o czym pisze... choć starałem się jak mogę.... mnie sprawia trudność czytanie tego wszystkiego a co dopiero zrozumiałe opisanie problemu

Napisano

> 1. zaczęło wszystko wariować, sterownik domykania pika, szczela

Zuzia biegł jak strzała.

Zusia szczała jak biegła. hehe.gif

> 2. zacząłem mierzyć i na przekaźniku z centralnego zamka pojawia mi

> się słabe napięcie 0,75 V

na centralny zamek jest podawany krotki impuls. jesli zuywasz miernika elektronicznego, to on nie pokaże Ci 12V, tylko wlasnie taka srednia jaka zmierzy w jakims tam czasie.

jakbys mial miernik wskazowkowy, to bys widzial, gdzie skoczy wskazowka i mialbys lepszy poglad na pomiar.

> martwił... ale te 0,75 V dotyczy centarlnego zamka w oryginalnej

> instalacji....

> chce zaczeć od tego tego centralnego zamka....

czy centralny zamek byl sprawny zanim zaczales instalowac domykacze? czy teraz centralny zamek dziala jak nalezy? jesli tak, to niepotrzebnie go ruszasz.

> użytkowników sprawdzi czy u niego też wystepuje to napięcie to

> będę kminił dalej ale na razie nikt się nie odzywa....

bo taka robota nie ma sensu. trzeba wlasciwie podlaczyc i wiedziec gdzie i co laczyc. teraz obstawiam, ze uklad jest zle podlaczony. jest rowniez szansa, ze popsules centralke domykacza, ale raczej jest zle podlaczone.

> ten domykacz to niby takie proste urządzenie a jednak całą sobotę

> zmarnowałem a efektu żadnego ....

moja propozycja: idz do Morgana - on jest taki mardalinski w Twojej okolicy, to powinien cos wymyslic. dziwie sie, ze sam podejmujesz sie podlaczania takiego ukladu, jak masz tyly centomniakow w okolicy.

> nie wiem czy kumasz o czym pisze... choć starałem się jak mogę....

> mnie sprawia trudność czytanie tego wszystkiego a co dopiero

> zrozumiałe opisanie problemu

a gdzie podlaczyles przewody bialy i brazowy z centralki domykacza? sygnal wyzwalajacy w centralkach pilotow centralnego zamka zwykle sa sterowane minusem. czyli pojawia sie na tym przewodzie masa (minus, 0V). jesli podlaczysz tam plusa,to moga sie dziac takie cuda jak opisujesz. inna sprawa, ze na kartce, ktora wrzuyciles na poczatku jest napisane, ze trzeba wybrac rodzaj sygnalu + czy - na zworce w srodku centralki. robiles to? czy podlaczasz i liczysz, ze zadziala?

moim zdaniem wezwij na pomoc jakiegos elektryka albo centromaniaka, ktyory juz podlaczal taki domykacz, bo szkoda Twojego czasu i pieniedzy, jak uszkodzisz domykacz i/lub centralany zamek.

Napisano
  • Autor

Nie ma rzeczy nie do ogranięcia smile.gif

ale to jest chyba ta rzecz.... zresztą widzę że temat tabu dla ogółu..... i tylko Ty się odzywasz....

wiesz centralny działał oki... pilot do centralnego i sterownik którego zamontowałem też działa oki tylko ten domykacz..... hmm.gif mnie robi w ciu..pagę smile.gif a może ni czaję tematu po prostu... ale liczy się fakt że próbuję a nie mądrkuję jak wielu smile.gif

masz rację..... pogadam z morganem - on przynajmniej rysunki umie czytać smile.gif a reszta słabo elektrykę ograrnia smile.gif chyba jeszcze gorzej odemnie frown.gif

PS.

Biały czyli "sygnał" poleciał od impulsu zamykania drzwi czyli do niebiesko-czerwonego na schemacie....

Brązowy wziąłem z plusa zapalniczki ona jest po kluczyku

wiesz tera to zamierzam wszystko jeszcze raz dokładnie sprawdzić... wypiąć to wszystko i poczekac na Morgana... oczywiście w tym tyg. sprawdzę Twoje insynuacje co do podłączeania.... bo może faktycznie....

Napisano

tak czytam ten wątek i cosik mi się wydaje prezes, że trzeba będzie zobaczyć jak jest ta zworka ustawiona o której mówi Psychik.

PS. podłączyłeś ten sygnał z centralki na jaki przewód ten od zamykania czy otwierania?

Napisano
  • Autor

Otwierania.... Morgan... nie przesadzaj...

szkoda że robisz po południu frown.giffrown.gif bo mnie strasznie ta sprawa męczy

rozbiera to wszystko i poczekom na Ciebie.... no chyba że zrobie II podejście.... poszukom tej zworki w środku....

Napisano

> poszukom tej zworki w środku....

lepi juz nic nie grzyb. swoja szanse juz miales wink.gif

Napisano

facet ma łeb,wierzę w niego, że da radę. Poszukaj tej zworki i zobacz co jest ustawione

Napisano
  • Autor

> facet ma łeb,wierzę w niego, że da radę. Poszukaj tej zworki i zobacz

> co jest ustawione

dzieki za Miłe Słowa Morganiku, ale nie zawsze daje radę wszystko ogarnąć..... chyba za dużo rzeczy na głowie mam smile.gif albo włosów smile.gif

Napisano

w sobotę troszkę się pozbędziemy włosów zeby.GIF

tzn. problemów zeby.GIF

Napisano
  • Autor

283494184-bdd0dbb44010eef1.jpg się ma oczywiście

post-25211-14352506816148_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> zarzućcie schemat elektrycznych szyb, jeżeli oczywiście jest

kolego kluczyk1717 zgodnie z mailem sprawdzę jutro ale odblokuj privy...

Napisano

Przepraszam że dopiero teraz się odzywam ale nie było mnie wcześniej przed kompem.

Sygnał do domknięcia szyb weź z wiązki idącej od sterownika centralnego zamka (fabryczny jest pod półką przed pasażerem), który to przewodzik najlepiej sprawdzić metodą prób za pomocą próbnika 12v.

A co do samych szyb to tym samym próbnikiem sprawdź gdzie pojawia Ci się + gdy zamykasz szybki i tam się wepnij, znaczy się przetnij przewód i wstaw taj jak masz pokazane na rysunku powyżej.

Nie wiem czy Ci wszystko zrozumiale wytłumaczyłem

Napisano

no i drodzy koledzy pojawił się nowy domykacz i nowy problem (poprzedni uległ zniszczeniu, chyba). Po niżej wrzucam schemat wraz z opisem

283513567-schemat-domykacz.jpg

283513567-opis-domykacz.jpg

I tutaj zaczyna się problem. Pomarańczowy przewód z kostki 4pinowej połączony został z HR. Następnie pomarańczowy z 12pinowej kostki pod stały plus. Wszystko ładnie pięknie byłoby tylko problem tkwi w tym, że po otworzeniu drzwi następnie szyby do momentu zamknięcia drzwi trzeba chwilę odczekać by domykacz zadziałał. Czy tak powinno być czy coś jest źle podłączone. Może powodem zaistniałej sytuacji jest przewód zielony. Co z nim, gdzie go podłączyć, a może po prostu go zabezpieczyć tylko by nie powodował gdzieś zwarcia?

PS. mam nadzieję, że Ccinek lub Psychik oraz inni coś poradzą

post-67339-14352506894035_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

O widzę ze morgan już się udzielił... ale doślę moją wersję pytania...

A dokładnie co zrobić z kabelkiem zielonym???

Kabelek pomarańczowy został podpięty do + przy zamykaniu drzwi czyli do kabelka szaro czerwonego gdzie chwilowo napięcie wskazywało 10-11 V.... wcześniej sterowanie próbowałem brać z błękitno-niebieskiego ale nie dawało rady.... jakby za małe napięcie na tym było....

ale co z tym zielonym????

w sumie bez tego zielonego domykacz pracuje wg mnie oki.... choć niekiedy jak sie chce szybko sprawdzić to odmawia posłuszeństwa...

wiem że trudno tak przez neta cokolwiek poradzić ale może koledzy coś wymyślą lub podpowiedzą smile.gif

Napisano

ten zielony to chyba musi być podłączony do stałego plusa (jak masz moduł centralnego zamka tam jest stały plus) tak wywnioskowałem z tego opisu

Napisano
  • Autor

cze...

wg mnie tyż... ale słuchaj jak on jest odłączony to wszystko działa hmm.gif

do stałego plusa jest podłączony z 4pinowej kostki czerowny to ok.gif

jak równiez z 12pinowej kostki pomarańczowy (na samym dole na rys) i chyba tak musi być

i w sumie pozostał tajemniczy ZIELONY hmm.gif

z tym kolorem nawet w życiu mam problemy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.