Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 2.4 – drgania poprzeczne przedniego zawieszenia POMOCY

Featured Replies

Napisano

Przebieg 47 000 km, mam dziwne objawy, jakby przednie zawieszenie drgało coś jakby przednia prawa felga była zwichrowana, ale w poziomie a nie wyważona w pionie.

Szczególnie objawiało to się przy ostrzejszym zakręcie w prawo ok. 60km/h, wtedy do drgań poziomych dochodziły jeszcze rytmiczne stuki.

Pojechałem do ASO, sprawdzali, najpierw wyważyli felgi aluminiowe, później sprawdzili wahacze i stwierdzili, że to pewnie wahacze (luzy na przegubie) i trzeba wymienić oba. No dobrze, zgodziłem się wymienili- kosztowało nieźle, ale myślę sobie będzie spokój.

Wyjechałem, trochę się przejechałem i …. nic to samo dalej. sciana.gif

Acha sprawdziłem w ASO, poprzedni właściciel zrobił kampanię 4968 i to niedawno- parę miesięcy temu (mam nadzieję, że wymienili przekładnię kierowniczą ???)

Troszkę się znerwowałem… wziąłem lewarek, podniosłem przednie prawe koło (lewarkiem), chwyciłem prawe koło w obie dłonie i zacząłem nim próbować szarpać w poziomie na boki i .. zaczęły dochodzić ciche stuki i luzy z jakby drążka od przekładni kierowniczej… Powiedziałem o tym w ASO, ale Pan stwierdził, że to duży silnik i ma wspomaganie więc na luzie jeszcze wspomaganie nie działa, i tak ponoć jest jak samochód z takim dużym silnikiem ma wspomaganie. Jutro jadę do ASO mają sprawdzić geometrię - może to jest przyczyną, ale myślę, że to nie to. angryfire.gif

POMOCY – co może być przyczyną takich poziomych drgań, jakby miało zaraz prawe koło odpaść, przy jeździe 60-90 km/h ??? może ktoś tak miał, albo może sprawdzić czy prawe przednie koło (lewe stoi na ziemi, także poprzez to jest zablokowane) ma poprzeczne, poziome luzy, z lewej strony???

Napisano

> Przebieg 47 000 km, mam dziwne objawy, jakby przednie zawieszenie

> drgało coś jakby przednia prawa felga była zwichrowana, ale w

> poziomie a nie wyważona w pionie.

> Szczególnie objawiało to się przy ostrzejszym zakręcie w prawo ok.

> 60km/h, wtedy do drgań poziomych dochodziły jeszcze rytmiczne

> stuki.

> Pojechałem do ASO, sprawdzali, najpierw wyważyli felgi aluminiowe,

> później sprawdzili wahacze i stwierdzili, że to pewnie wahacze

> (luzy na przegubie) i trzeba wymienić oba. No dobrze, zgodziłem

> się wymienili- kosztowało nieźle, ale myślę sobie będzie spokój.

> Wyjechałem, trochę się przejechałem i …. nic to samo dalej.

> Acha sprawdziłem w ASO, poprzedni właściciel zrobił kampanię 4968 i

> to niedawno- parę miesięcy temu (mam nadzieję, że wymienili

> przekładnię kierowniczą ???)

> Troszkę się znerwowałem… wziąłem lewarek, podniosłem

> przednie prawe koło (lewarkiem), chwyciłem prawe koło w obie

> dłonie i zacząłem nim próbować szarpać w poziomie na boki i ..

> zaczęły dochodzić ciche stuki i luzy z jakby drążka od

> przekładni kierowniczej… Powiedziałem o tym w ASO,

> ale Pan stwierdził, że to duży silnik i ma wspomaganie więc na

> luzie jeszcze wspomaganie nie działa, i tak ponoć jest jak

> samochód z takim dużym silnikiem ma wspomaganie. Jutro jadę do

> ASO mają sprawdzić geometrię - może to jest przyczyną, ale

> myślę, że to nie to.

> POMOCY – co może być przyczyną takich poziomych drgań,

> jakby miało zaraz prawe koło odpaść, przy jeździe 60-90 km/h ???

> może ktoś tak miał, albo może sprawdzić czy prawe przednie koło

> (lewe stoi na ziemi, także poprzez to jest zablokowane) ma

> poprzeczne, poziome luzy, z lewej strony???

hmmm wsumie to co napisze to chyba nie bedzie pomocne ale napisze, bo u mnie jakies drgania i odgłosy w przedziale pow. 60 km/h były spowodowane:

- oponami , cała buda drgała! dokładnie opony zimowe, po wymianie na inną marke drgania ustały >>> wniosek, ewidentnie opony, MIMO ZE NA WYWAZARCE Komputerowej nic nie wychodziło,

- ostatnio przy 120 000 poszło mi łozysko w przednim kole...ale tu raczej chodziło nie o stuki a o charakterstyczny szum ...

to tyle...pewnie nie są to przyczyny u ciebie , ale napisac nigdy nie zaszkodzi....

Napisano
  • Autor

> u mnie jakies drgania i odgłosy w przedziale pow. 60 km/h były

> spowodowane:

> - oponami

dzięki, ale to nie to. Te same problemy były i na letnich i teraz na zimowych oponach.

Napisano

> dzięki, ale to nie to. Te same problemy były i na letnich i teraz na

> zimowych oponach.

czyżby Maglownica hmm.gif

Napisano

imo cienki ten twoj serwis...

trzeba poszarpac to zawieszenie; albo jakies problemy ze stabilizatorem albo rzeczywiscie przekladnia kierownicza - to nie jest czarna dziura musi sie dac ustalic, glowa do gory moze bylo kilka powodow i wyszlo ze wyeliminowali tylko jeden z nich

Napisano

Witaj !!

moja rada to jedż do dorego prywatnego warsztatu zajmującego się zawieszeniem.Olej z góry na dół ASO.Ja już tam nie jeżdżę i nie mam problemów ze zdiagnozowaniem jakiś usterek!Powodzenia!

Napisano

> Szczególnie objawiało to się przy ostrzejszym zakręcie w prawo ok.

> 60km/h, wtedy do drgań poziomych dochodziły jeszcze rytmiczne

> stuki.

Czy to sa stuki o takiej czestotliwosci jak sie obraca kolo ? Czy moze raczej w takiej czestotliwosci jak pracuje silnik ? (cos jakby mlot udarowy walil ? )

Ja mialem w swoim aucie padnieta poduszke pod silnikiem i jak skrecalem w jedna strone, to silnik opieral sie bezposrednio na karoserii i wlasnie bylo takie walenie wink.gif Jak zrobilem zakret wolno, to pozostale dwie poduszki wytrzymywaly obciazenie i nie bylo wogole odglosu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czy to sa stuki o takiej czestotliwosci jak sie obraca kolo ? Czy

> moze raczej w takiej czestotliwosci jak pracuje silnik ? (cos

> jakby mlot udarowy walil ? )

Te stuki są słyszalne tylko w zakręcie w prawą stronę, szczególnie gdy lekko naciskam pedał gazu (czyli lekko w zakręcie przyspieszam) jadąć ok 60-70 km/h, to wyglada tak jakby ktoś z boku uderzał w prawe koło (czyli w poziomie z praawej strony), to nie drgania, to tak jakby była zwichrowana prawa felga, a w ostrzejszym zakręcie w prawo w rytm zwichrowań dochodzą stuki.

Byłem dzisiaj w ASO Fiat na sprawdzeniu geometri Stilaka, tak jak sugerował kierownik z ASO, że lepiej sprawdzić... i wyszło, że wszystko w jak najlepszym stanie. Także geometria odpada.

Kierownik dzisiaj, jak geometria odpadła powiedział, że jeśli szczególnie te drgania się nasilają podczas przyspieszania, jak zdejmę nogę z gazu to są wyraźnie mniejsze... że może być temu winna półoś napędowa ???? - do wymiany ??? pewnie nieźle będzie to kosztować frown.gif

Na razie jeszcze będę z nimi rozmawiał o wymianie przekładni kierowniczej, po mojej usilnej prośbie stwierdzili, że jednak ma luzy na drążku prawym (może z tego są też i te stuki). W moim samochodzie była robiona kampania 4968 trzy miesiące temu, ale tylko w formie zestawu naprawczego w ASO Bołtowicz W-wa. Jakoś tam nie wpadli na pomysł, żeby wymienić od razu na nową przekładnię.

Może uda mi się wymienić tę przekładnię w ramach kampanii, ale jakoś w moim ASO dzisiaj mi tego nie zaproponowali. Rozmawiałem z kierowonikiem z ASO Bołtowicz, powiedział, że to nie jest pewne, że muszą wymienić przekłądnię, zależy od serwisu, czy stwierdzi, że ma być to w ramach kampanii wymiana jak i od regionalnego nadzoru technicznego FIATA, który decyduje czy może być wymiana zrobiona w ramach kampanii... dziwne wyglądało z inych wypowiedzi kolegów na tym forum, że jak zestaw naprawczy nie zadziała (czyli wkręcenie jakieś tam śruby) to wymiana przekładni na nową to jest pewna sprawa.. a tu się okazuje, że nie koniecznie.

No zobaczymy: czyli najpierw przekładnia, a później prawa półoś napędowa. Czekają mnie niezłe rozmowy z ludźmi z ASO. klotnia.giffood.gif

Napisano

> Te stuki są słyszalne tylko w zakręcie w prawą stronę,

> szczególnie gdy lekko naciskam pedał gazu (czyli lekko w

> zakręcie przyspieszam) jadąć ok 60-70 km/h, to wyglada tak jakby

> ktoś z boku uderzał w prawe koło (czyli w poziomie z praawej

> strony), to nie drgania, to tak jakby była zwichrowana prawa

> felga, a w ostrzejszym zakręcie w prawo w rytm zwichrowań

> dochodzą stuki.

> Byłem dzisiaj w ASO Fiat na sprawdzeniu geometri Stilaka, tak jak

> sugerował kierownik z ASO, że lepiej sprawdzić... i wyszło, że

> wszystko w jak najlepszym stanie. Także geometria odpada.

> Kierownik dzisiaj, jak geometria odpadła powiedział, że jeśli

> szczególnie te drgania się nasilają podczas przyspieszania, jak

> zdejmę nogę z gazu to są wyraźnie mniejsze... że może być temu

> winna półoś napędowa ???? - do wymiany ??? pewnie nieźle będzie

> to kosztować

> Na razie jeszcze będę z nimi rozmawiał o wymianie przekładni

> kierowniczej, po mojej usilnej prośbie stwierdzili, że jednak ma

> luzy na drążku prawym (może z tego są też i te stuki). W moim

> samochodzie była robiona kampania 4968 trzy miesiące temu, ale

> tylko w formie zestawu naprawczego w ASO Bołtowicz W-wa. Jakoś

> tam nie wpadli na pomysł, żeby wymienić od razu na nową

> przekładnię.

> Może uda mi się wymienić tę przekładnię w ramach kampanii, ale jakoś

> w moim ASO dzisiaj mi tego nie zaproponowali. Rozmawiałem z

> kierowonikiem z ASO Bołtowicz, powiedział, że to nie jest pewne,

> że muszą wymienić przekłądnię, zależy od serwisu, czy stwierdzi,

> że ma być to w ramach kampanii wymiana jak i od regionalnego

> nadzoru technicznego FIATA, który decyduje czy może być wymiana

> zrobiona w ramach kampanii... dziwne wyglądało z inych

> wypowiedzi kolegów na tym forum, że jak zestaw naprawczy nie

> zadziała (czyli wkręcenie jakieś tam śruby) to wymiana

> przekładni na nową to jest pewna sprawa.. a tu się okazuje, że

> nie koniecznie.

> No zobaczymy: czyli najpierw przekładnia, a później prawa półoś

> napędowa. Czekają mnie niezłe rozmowy z ludźmi z ASO.

Kolego ja chyba wiem co dolega twojemu autku. Bo mialem najprawdopodobniej to samo i nawet pisalem o tym na forum.

Wymiana centralnej poduszki zawieszenia rozwiazała problem. Choc czasem cos jeszcze mi stuka po lewej stronie np przy ostrym hamowaniu. zakupilem takze i ta poduszke ale mechanior powiedzial ze na oko jest ona dobra a wymiana jej zajmie kilka godzin ze wzgledu na trudny dostep. zobacze moze sie zdecyduje.

a wracajac do tej centralnej poduszki zawieszenia to ASO ma w swoim cenniku koszt robocizny 180 zl. Tymczasem to bardzo prosta czynnosc mimo ze sruba mocujaca jest przesadnie dluga. zrobilem to w "niezaleznym warsztacie" i skasowali mnie duzo mniej za robocizne a sama czesc kupiłem chyba nawet taniej niz proponowało to ASO.

Generalnie objawy o których piszesz były u mnie identyczne. Z tym ze ja bylem w Skandynawi i musialem jeszcze wiele kilometrow przejechac zanim wrocilem do Polski. Wskutek czego stwierdzono u mnie minimalne pekniecie na flanszy kolektora wydechowego co troszke czasem slychac.

Napisano
  • Autor

> Kolego ja chyba wiem co dolega twojemu autku. Bo mialem

> najprawdopodobniej to samo i nawet pisalem o tym na forum.

> Wymiana centralnej poduszki zawieszenia rozwiazała problem.

Dzięki za podpowiedź, będę musiał to sprawdzić. smile.gif

Zaczałem rozmowy na temat wymiany przekładni kierowniczej na nową w ramach kampanii 4968, na razie coś kręcą w ASO.. mam czekać do końca miesiąca, aż przyjedzie regionalny nadzór techniczny z FIAT-a, bo to on decyduje niby o tej wymianie, a samochód po gwarancji i przez nie bardzo idzie im dawanie czegoś za darmochę angryfire.gif .. zobaczymy, bo jak nic nie wyjdzie to każą płacić za nową 1160 zł admin.gif

Pytałem się ile te poduszki gumowe pod silnik, powiedzieli w ASO, że do Stilo 2.4 przednie ok. 130 zł, tylna 270 zł. A może ktoś wie, gdzie można kupić je taniej ?? 526.gif

Napisano

> Dzięki za podpowiedź, będę musiał to sprawdzić.

> Zaczałem rozmowy na temat wymiany przekładni kierowniczej na nową w

> ramach kampanii 4968, na razie coś kręcą w ASO.. mam czekać do

> końca miesiąca, aż przyjedzie regionalny nadzór techniczny z

> FIAT-a, bo to on decyduje niby o tej wymianie, a samochód po

> gwarancji i przez nie bardzo idzie im dawanie czegoś za darmochę

> .. zobaczymy, bo jak nic nie wyjdzie to każą płacić za nową

> 1160 zł

> Pytałem się ile te poduszki gumowe pod silnik, powiedzieli w ASO, że

> do Stilo 2.4 przednie ok. 130 zł, tylna 270 zł. A może ktoś

> wie, gdzie można kupić je taniej ??

ja na twoim miejscu zmienilbym ASO. na wymiane przekladni jechalem ponad 200 km do Poznania bo wiedzialem ze to dobry serwis. przekladnia jest wymieniona bo to bylo widac ze nowka finkel nie smigana. umowilem sie i wlasciwie wymiane trzasneli migiem bez zadnego zajakniecia. nie bylo mowy zebym cokolwiek placil. no ale moje auto bylo juz po gwarancji smile.gif.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> ja na twoim miejscu zmienilbym ASO. na wymiane przekladni jechalem

> ponad 200 km do Poznania

Moje rozmowy na temat przekładni trwają.. frown.gif

JEśli chodzi o temat trzęsawki z przodu, to byłem wczoraj w ASO, sprawdzili poduszki pod silnikiem (ponoć dobre), kierownik zasugerował, że trzeba wymienić półoś napedową (krótszą) bo już coś podobnego widział. A żeby nie naciągać mnie na koszty stwierdzili, że wystarczy wymienić tylko sam kielich w napędzie. Wczoraj wymienili.... jadę a tu nic już NIE STUKA 893goodvibes.gif

Na razie jestem w szoku, zobaczymy jak pojeżdżę jeszcze parę dni..

yay.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano

> Moje rozmowy na temat przekładni trwają..

> JEśli chodzi o temat trzęsawki z przodu, to byłem wczoraj w ASO,

> sprawdzili poduszki pod silnikiem (ponoć dobre), kierownik

> zasugerował, że trzeba wymienić półoś napedową (krótszą) bo już

> coś podobnego widział. A żeby nie naciągać mnie na koszty

> stwierdzili, że wystarczy wymienić tylko sam kielich w napędzie.

> Wczoraj wymienili.... jadę a tu nic już NIE STUKA

> Na razie jestem w szoku, zobaczymy jak pojeżdżę jeszcze parę dni..

Nawiązując po wielu miesiącach do powyższych informacji: czy wreszcie usunąłeś problem? Czy rzeczywiście wina była po stronie kielicha? A co udało Ci się wywalczyć w sprawie przekładni? Pytam, bo chyba będę również musiał ją wymienić, a auto sprowadzone i nie wiem, czy tego typu rzeczy (w ramach kampanii) wymienią za darmo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.