Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja do Lanosa 16v

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym zamontować instalacje gazową do swojego Lanosika, a że takie czasy to napewno sekwencje i teraz pare pytań

1. Wszystkie zapytane warsztaty polecają stag 300/ 4 z wtryskami walteka czerwone ale z tego co wyczytałem tutaj na forum to lanos ma z nimi jakieś problemy, upierać sie na szare ?

2. Po dyskusji z gazownikiem na temat wtryskiwaczy, zaproponował wtryski magic ponoć super szybkie i niezawodne ale 300 zł drożej, warto ?

3. Jako gratis zaproponował mi jakieś rozpylacze na wtryski które ponoć zapobiegają uszkodzeniom zaworów istnieje coś takiego ?

4. Ewentualnie może ktoś z czystym sumieniem polecić jakąś konkretną instalacje do tego samochodu i ewentualnie warsztat na dolnym śląsku ?

pzdr

Napisano

Jedno jest pewne: jak ktoś do Lanosa proponuje czerwone Valteki, to więcej do niego nie jedź. Gość się nie zna. Chyba, że masz wyjątkowo nowego krajowego Lanosa (tak od 2004) lub sprowadzonego, rocznik po 2000, to co innego. Szanse na to są jednak małe.

Poza tym:

1. Stag jest dobrym kontrolerem.

2. Listwa Magic Jet zamiast waldka za +300 zł? Zobacz różnice w cenie listwy Valteka i Magica na allegro, a potem zastanów się, z kim się koleś na łby pozamieniał. smile.gif

3. Ważny jest też reduktor. Nie daj sobie czasami wcisnąć Alaski - będziesz miał problemy. W Lanosie powinien już robić Zavoli Zeta N, a z droższych, ale i chyba stabilniejszych - Landi Li 02.

4. Gdybym miał dopłacać za wtryski - założyłbym osobiście Matrixa. Wtedy dopłata nawet +400 mogłaby mieć sens, tyle że wtedy cena robi się już mniej korzystna, ale jak sobie policzysz, że przez okres eksploatacji Matrixa Valteka (musowo szarego) będziesz musiał "ruszać" pewnie nie mniej niż trzy razy, to gra może być warta świeczki.

Ważne jest też, żeby kolektora nie wiercił jakiś cymbał. Symetria w rozmieszczeniu poszczególnych otworów jest wskazana.

Edit: teraz widzę, że masz 1.5, więc czerwony Valtek 100% się nie nada. Te silniki miały tylko i wyłącznie półsekwencję.

Napisano
  • Autor

3. Jako gratis zaproponował mi jakieś rozpylacze na wtryski które ponoć zapobiegają uszkodzeniom zaworów istnieje coś takiego ?

A jest coś takiego ??????

Napisano

> 3. Jako gratis zaproponował mi jakieś rozpylacze na wtryski które

> ponoć zapobiegają uszkodzeniom zaworów istnieje coś takiego ?

> A jest coś takiego ??????

Nie daj sobie tego wcisnąć. Nie daj sobie też wcisnąć czerwonych Valteków. Jak wyżej wspomniano omijaj takich gazowników.

Napisano

Polecam jechać do lepszego gazownika, z dobrymi opiniami.

Będzie drożej, ale prawdopodobnie zrobione lepiej i w efekcie zaoszczędzisz na poprawkach/regulacjach po pierwszym druciarzu.

PS. Byłem chyba u kilku gazowników, żaden nie odradzał mi czerwonych valteków w lanosie, a jednego jak pytałem o koszty czyszczenia i kalibracji to stwierdził że valteki się nie brudzą smile.gif

Generalnie życzę powodzenia, może będziesz miał więcej szczęścia niż ja.

Napisano

> A ktoś o tej listwie może się wypowiedzieć ?

> http://moto.allegro.pl/item942469332_listwa_wtryskowa_taurus_typ_matrix.html

Jakaś podróbka matrixa. Czas otwierania ok. 2 ms nie wróży wg nic dobrego w półsekwencji. Lanos ma na biegu luzem czasy rzędu 1.8-1.9 ms.

Prawdziwy Matrix jest o 120 zł droższy.

Zamiast tego z cytowanej aukcji wolałbym już chyba szarego waldka.

Wg. deklaracji producenta Matrix ma czas odpowiedzi rzędu 0,5 ms, więc do krótkich czasów wtrysku spotykanych w półsekwencji na pewno jest odpowiedni.

Napisano
  • Autor

> Nie daj sobie tego wcisnąć. Nie daj sobie też wcisnąć czerwonych

> Valteków. Jak wyżej wspomniano omijaj takich gazowników.

Hm, widać u mnie sami " fachowcy"

więc szukam prawdziwych możecie polecić jakiegoś konkretnego bo widzę że bez poróży sie nie obejdzie

Napisano
  • Autor

witam ponownie, trafiłem na warsztat który montuje instalacje Agis może ktoś podpowie jak to sie sprawuje ??

I jeszcze jedno sporo warsztatów montuje Brc seqent 24, jakieś za i przeciw ??

Napisano

BRC SQ24 jest OK.

Napisano

> 3. Jako gratis zaproponował mi jakieś rozpylacze na wtryski które

> ponoć zapobiegają uszkodzeniom zaworów istnieje coś takiego ?

> A jest coś takiego ??????

Układ do lubryfikacji gniazd zaworowych wykonanych z porcelany z tego co pamiętam lanos (a bujałem się nim 5 lat) takich nie posiada. Jest to zwykłe naciągactwo no chyba że faktycznie będzie gratis. Trzeba póżniej pamiętać o uzupełnianiu smarowidła w płynie.

Napisano

Witam

Uważam, że przy obecnych cenach Lanosa montaż sekwencji jest nieopłacalny, chyba że robisz duże przebiegi i auto jest kilkuletnie.

Polecam zamontować instalację II generacji u dobrych gazowników (np. Bingo S4, STAG XL). Instalacja II generacji jest o wiele prostsza, łatwiejsza w regulacji, mniej dodatkowych emulatorów lub czujników, które często są zawodne.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Uważam, że przy obecnych cenach Lanosa montaż sekwencji jest

> nieopłacalny, chyba że robisz duże przebiegi i auto jest

> kilkuletnie.

> Polecam zamontować instalację II generacji u dobrych gazowników (np.

> Bingo S4, STAG XL). Instalacja II generacji jest o wiele

> prostsza, łatwiejsza w regulacji, mniej dodatkowych emulatorów

> lub czujników, które często są zawodne.

Autko nie jest kilkuletnie, ale w znakomitym stanie, przejechane ma na chwile obecną 57 000 km, moje poprzednie auto miało instalke 2 gen. i potrafiła ona rozstroić ecu także nie chciał jezdzić na benzynie, pomagał reset ale ............

Choć przebiegi nie bedą nazbyt duże chciałbym poprostu żeby instalka była bezawaryjna i posłużyła mi ładnych kilka lat nie licząc na ekspresowy zwrot nakładów

Napisano

jeżeli możesz, to napisz jaka to była instalacja,

prawdopodobnie powodem nierównej pracy silnika na benzynie była źle ustawiona emulacja sondy i komp od wtrysku łapał błędy. Dobry gazownik potrafi to ustawić.

Napisano
  • Autor

> jeżeli możesz, to napisz jaka to była instalacja,

> prawdopodobnie powodem nierównej pracy silnika na benzynie była źle

> ustawiona emulacja sondy i komp od wtrysku łapał błędy. Dobry

> gazownik potrafi to ustawić.

Instalacja BRC parownik najpierw techno, pózniej eco, mixer najpierw brc pózniej strumieniowy, centralka najpierw org. pózniej lecho 5 lat jazdy ileś regulacji efekt taki sam

Wychodzi na to że zagazować Lanosa sekwencją nie jest taką prostą sprawą, chodzi o bardzo krótki czas otwarcia wtryskiwaczy zwłasza na biegu jałowym i dwie iskry na cykl pracy silnika

Wszedzie gdzie dzwoniłem w okolicy nikt o czymś takim nie wspomniał, propozycja albo BRC Seq 24 za 2800 albo Stag 300/4 plus za wolne wtryski i słaby reduktor za ok 2300

Także jesli chodzi o sekwencje to musi być konkretny fachman chyba że starszy typ instalacji i wszystkie wady z tym związane

Napisano

> Wychodzi na to że zagazować Lanosa sekwencją nie jest taką prostą sprawą,

Zagazowanie Lanosa sekwencją jest prosta sprawą.

Napisano

> Zagazowanie Lanosa sekwencją jest prosta sprawą.

Nie dla krajowych gazowników wink.gif

Napisano

> Nie dla krajowych gazowników

Duża z nich część to są niestety młotki i tu jest pies pogrzebany.

Mam takich prawie w sąsiedztwie. Pamiętam, jak kiedyś w programie Usterka na TVN podjechali do nich Poldkiem z chyba rozregulowanym reduktorem (nie pamiętam). Stwierdzili, że silnik dostaje za dużo powietrza (!) i go tak zkryzowali, że dolot praktycznie zatkali. hehe.gif

Napisano

Pamiętam ten odcinek zlosnik.gif

Co do kolegi pytającego to polecam swoją instalkę BRC sq24 i zakład z sieci Czakram ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.