Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oczyszczacz silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

ok więc było już o wszelkiego rodzaju dodatkach i uszlachtniaczach do olei silnikowych, ale nic nie znalazłem o oczyszczaczach silnika niewiem.gif

Czy jest sens coś takiego stosować przed wymianą oleju? hmm.gif

Np:

oczyszczacz

Zastosowanie następujące:

przed wymianą wlać do ciepłego silnika, 5 min dać mu na jałowym biegu pochodzić a potem wymienić na nowy olej i filtr spineyes.gif

Jest sens coś takiego stosować? Czy naprawde oczyści silnik? Mogą być jakieś skutki uboczne lub pozytywne takiego preperatu? niewiem.gif

Napisano

jest sens...wypłucze sporo syfu...sam się zdziwisz co w silniku siedziało wink.gif

ja jeszcze tego nie stosowałem ale coraz poważniej się zastanawiam...

Napisano

Witam

proponuje dla najlepszych efektów zalać LM ale w wersji PRO lub środek, który ostatnio stosowałem Absolut +

przejechałem z zalanym środkiem trochę więcej, bo 160km i nic negatywnego się nie stało (np. stuki, wycieki itp.)

Ponadto, niewiele jest na rynku płukarzy do głębokiego oczyszczenia układu smarowania, które dodatkowo zawierają substancje zabezpieczające, w najtańszych za 10-14zł jest praktycznie sama nafta.

Napisano

Sporo dobrego się naczytałem na ten temat.

W sobotę przy okazji zmiany oleju zamierzam zrobić sobie płukankę dokładnie tym LM.

Sam się przekonam czy to coś daje.

Napisano
  • Autor

3 pozytywne opinie - biore hehe.gif zobaczymy co z tego wyjdzie ok.gif

Napisano

> 3 pozytywne opinie - biore zobaczymy co z tego wyjdzie

korbowod ? oink.gif20.GIF

Napisano

> Sporo dobrego się naczytałem na ten temat.

> W sobotę przy okazji zmiany oleju zamierzam zrobić sobie płukankę

> dokładnie tym LM.

> Sam się przekonam czy to coś daje.

Ja również sporo dobrego się naczytałem, zanim zdecydowałem się na płukanie silnika (robiłem to już w kilku autach).

Ponadto, przeglądając fora, w wielu przypadkach, użytkownicy płukali silnik regularnie co wymianę oleju i oprócz czystego silnika - nie mieli problemu z braniem oleju, głośną pracą popychaczy lub z wyciekami oleju z tego powodu. Niektóre auta jeździły na syntetyku nawet przy przebiegu 300-400 kkm.

Napisano
  • Autor

> korbowod ?

wypluj to tuk.gif270751858-jezyk.gif jakby korbowód, to raczej by taki oczyszczacz nic nie pomógł hehe.gif

Po prostu wysoki przebieg w scenicu ok. 190tys i chciałbym mu zrobić coś dobrego grinser006.gif

Napisano

> wypluj to jakby korbowód, to raczej by taki oczyszczacz nic nie

> pomógł

> Po prostu wysoki przebieg w scenicu ok. 190tys i chciałbym mu zrobić

> coś dobrego

eee scenika to nic nie ruszy.. myslalem ze ta wloska porazke chcesz ratowac hehe.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> eee scenika to nic nie ruszy.. myslalem ze ta wloska porazke chcesz

> ratowac

włoska porażka narazie się toczy - wystarczy w nią ostatio wsadziłem pad.gif pierwszy raz tyle musiałem w zawieszeniu po 100tys kilometrów wymieniać icon_rolleyes.gifhehe.gif

Napisano

> włoska porażka narazie się toczy - wystarczy w nią ostatio wsadziłem

> pierwszy raz tyle musiałem w zawieszeniu po 100tys kilometrów

> wymieniać

moja stoi w asio do odbioru. W poniedzialek Laweten machen bylo. Body w kosmos poszlo. no.gif Jeszcze nie pytalem ile ta impreza ale czuje ze musze nerke w lombardzie zostawic crazy.gif

Napisano
  • Autor

> moja stoi w asio do odbioru. W poniedzialek Laweten machen bylo.

> Body w kosmos poszlo.

uuuu, czyżby mogło to być spowodowane chipem? hmm.gif

EDIT: eee, robi się mały OT, może odpisz na priv, bo Liwek tu na mnie czyha grinser006.gif

Napisano

Witam.

Zdaj relacje, czy coś pomogło, i czy nic się nie stało. Też lada chwila muszę olej wymienić, a po ostatnich wątkach o płukaniu silnika, korci mnie aby spróbować.

Napisano

> uuuu, czyżby mogło to być spowodowane chipem?

> EDIT: eee, robi się mały OT, może odpisz na priv, bo Liwek tu na mnie

> czyha

Nie, nie sadze wink.gif Od tego to moze dwumas i inna mechanika.. a jam dostał zwarcia elektrycznego i lekkie disko pod maska.

ps. alescie zrobili nagonke na ssp nono.gif Stare konie a czasami masakra hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Zdaj relacje, czy coś pomogło, i czy nic się nie stało.

no to zdaje. Syf wyleciał z auta. Nic się nie stało, silnik tak jak ma mniej wibracji, łatwiej odpala (tzn. nie było z tym wcześniej problemu, ale tak jakby płynniej). Ogólnie jestem bardzo zadowolony ok.gif

Napisano

Ja u siebie jestem już po wymianie oleju.

Kupiłem Liqui Moly Engine Flush 300 ml za niecałe 20 pln.

Zgodnie z instrukcją wlałem to ciepłego silnika przed zlaniem oleju i zostawiłem włączony silnik na biegu jałowym na 10 min

Długo się stary olej zlewał (ok 1h) i był czarny jak smoła.

Po zalaniu nowego Elf Evolution SXR 5W30 auto szybciej odpala, ciszej pracuje silnik (momentami wogóle go nie słyszę) i znikł dźwięk hydraulicznych popychaczy zaworów, który wczesniej dokuczał zaraz po uruchomieniu auta.

Jestem zadowolony z zabiegu i mam zamiar go powtarzać przy kolejnych zmianach oleju.

Napisano

Stosuję płukankę od paru wymian. Siena 1.4 prawie 200 tysięcy przebiegu. Najczęściej STP, raz zastosowałem LIQUI MOLY ale u nas to ciężko dostępne to leję co popadnie. Nie widzę żeby coś się niedobrego działo z silnikiem. Jakiś plusów też nie widzę. Może troszkę spadło zużycie oleju. Tak jak by się pierścienie odblokowały?

Napisano

Witam

ostatnio robiłem dokładną płukankę silnika w Daewoo Lanos i potwierdziło się:

- silnik zapala szybciej

- popychacze hydrauliczne wyciszyły się

- zużycie oleju spadło z 0,6 na 0,1L/1000km

- przebieg zrobiony po płukaniu silnika to ponad 3000km

Wszystko opisane jest w linku poniżej, może zrobię z tego manual....

testy + wyniki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.