Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oszukałem wydech!

Featured Replies

Napisano

Witam! Po dłuższym okresie walk z upierdliwym buczeniem wydechu postanowiłem zrobić eksperyment. Ale od początku:

Auto kupiłem już bez katalizatora ze wspawaną rurką. Od początku był problem z dudnieniem , szczególnie przy 1500 obr/min. Tłumik środkowy to oryginalny Walker, tył, nie wiem -jakis zamiennik. Jeździłem tak ok 3 lata, aż zerwała mi sie opaska na końcowym tłumiku. Stwierdziłem, że jest to znak, aby wymienić cały wydech - ku poprawie zdrowia psychicznego głównie (wkurzenie z powodu buczenia narastało).Kupiłem zestaw tłumików środkowy i tył Bosala serii VFM. Przez dwa tygodnie było w miarę cicho, po czym zrobiło się dużo głośniej, niż przed wymianą. Nie wiedziałem czy końcówka została wydmuchana, czy komp silnika się przestawił? Doszedłem do wniosku, że przyczyną może byc brak kata. Mysląc dalej skoro kat częściowo tłumi hałas, to raczej poprzez spowalnianie przepływu spalin. Idąc dalej - skoro tak, to przydławiając troszkę wydech powinienem osiągnąć to samo. Wstawiłem w końcową rurę (która jest dość gruba) pierścień , który nieznacznie zmniejszył jej średnicę. Efekt jest taki, że przestało dudnić. Teraz jestem w stanie przejechać więcej niż 50 km bez bólu głowy! Średnicę pierścienia dobrałem doświadczalnie, tak, aby za bardzo nie zdusić silnika. Nie ma różnic w przyśpieszeniach. Co o tym myślicie? Jakie są zagrożenia dla silnika? A może nie ma żadnych, skoro widzę,że w innych astrach rura wydechowa jest cieńsza od mojej? Pozdrawiam!

Napisano

Jak już wymieniałeś cały wydech, to trzeba było w miejscu katalizatora dać dodatkowy tłumik, np. od Omegi.

Mam tak od dawna i jest sporo ciszej, niż z samą rurą bez tego tłumika.

Z fabryki z Niemiec auto przyjechało z dwoma tłumikami. Było co prawda poprawnie, ale nie cicho.

Napisano
  • Autor

> Jak już wymieniałeś cały wydech, to trzeba było w miejscu

> katalizatora dać dodatkowy tłumik, np. od Omegi.

> Mam tak od dawna i jest sporo ciszej, niż z samą rurą bez tego

> tłumika.

> Z fabryki z Niemiec auto przyjechało z dwoma tłumikami. Było co

> prawda poprawnie, ale nie cicho.

Nie chciałem o tym pisać, aby nie komplikować za bardzo, ale po wymianie środkowego i końcówki zamontowałem w miejscu kata mały tłumiczek przelotowy od meganki. Minimalnie poprawiło się tłumienie wyższych częstoptliwości, ale buczenie nic się nie zmniejszyło.

Napisano

W temacie modyfikacji wydechu trzeba znać choć podstawy zjawisk falowych zachodzących w spalinach, lub mieć duże doświadczenie praktyczne.

Żeby to w drastycznym przypadku nie skończyło się wypaleniem gniazd, strzałami itepe.

Napisano
  • Autor

> W temacie modyfikacji wydechu trzeba znać choć podstawy zjawisk

> falowych zachodzących w spalinach, lub mieć duże doświadczenie

> praktyczne.

> Żeby to w drastycznym przypadku nie skończyło się wypaleniem gniazd,

> strzałami itepe.

Zgadzam się, ale z drugiej strony, czy pan Miecio w warsztacie mechanicznym, który wstawia rurkę po katalizatorze zna chociaz podstawy tych zjawisk? Szczerze wątpię. Nie daję głowy, że to co zrobiłem pozostaje bez wpływu, ale tak samo nie daję głowy za innych mechaników, czy też producentów zamienników. Czy można zrobić jakieś pomiary w tym temacie? Jak i gdzie się to robi?Pozdrawiam.

Napisano

A nie łatwiej wstawić po prostu katalizator? Tak pytam, bo to mi się jako pierwsze nasunęło. Sam zresztą to zrobiłem po zakupie auta, w którym ktoś wspawał rurkę miast katalizatora.

Napisano
  • Autor

> A nie łatwiej wstawić po prostu katalizator? Tak pytam, bo to mi się

> jako pierwsze nasunęło. Sam zresztą to zrobiłem po zakupie auta,

> w którym ktoś wspawał rurkę miast katalizatora.

może i łatwiej, ale to kosztuje i do tego nie mam gwarancji, ze coś w powyższym wzgledzie pomoże.

Napisano

> może i łatwiej, ale to kosztuje i do tego nie mam gwarancji, ze coś w

> powyższym wzgledzie pomoże.

ktoś projektował układ wydechowiy a kat jest częścia wydechu i żeby wydech pracował prawidlowo, musi być kat smirk.gif

Napisano
  • Autor

> ktoś projektował układ wydechowiy a kat jest częścia wydechu i żeby

> wydech pracował prawidlowo, musi być kat

to prawda, ale ten ktoś, kto projektował układ wydechowy projektował go z oryginalnym katem, a nie z zamiennikiem. Kupiłbyś do samochodu wartego 6 tys zł oryginalny katalizator? Jestem ciekawy.

Napisano

> to prawda, ale ten ktoś, kto projektował układ wydechowy projektował

> go z oryginalnym katem, a nie z zamiennikiem. Kupiłbyś do

> samochodu wartego 6 tys zł oryginalny katalizator? Jestem

> ciekawy.

Tu nie chodzi konkretnie o katalizator, ale o miejsce rozprężania spalin.

A zresztą dla chcącego nic trudnego => google

Testy i opinie - Tuner Chojnacki

Napisano

> ciekawy.

Ciekawy możesz być. Ja kupiłem. Wprawdzie dotyczyło to POLO ale kupiłem i mam swięty spokój. A auto warte coś koło 6kpln.

Napisano
  • Autor

> Ciekawy możesz być. Ja kupiłem. Wprawdzie dotyczyło to POLO ale

> kupiłem i mam swięty spokój. A auto warte coś koło 6kpln.

No to jestem ciekawy w dalszym ciągu ile zapłaciłes za ten oryginalny kat do polo? Zakładam, że kupiłes nowy ze sklepu.

Napisano

> ciekawy.

orginał napewno nie ale zamiennik o podobnych parametrach tak smirk.gif

Napisano
  • Autor

> orginał napewno nie ale zamiennik o podobnych parametrach tak

I tu własnie dotykamy sedna. Kupiłem zamienniki tłumików Firmy Bosal VFM. Okazały sie głosniejsze od starych co najmniej 3-letnich tłumików (które nie były nawet oryginalne), na których sam zrobiłem 50 tys km, a nie wiem ile zrobił na nich poprzedni własciciel. Więc jaka mam gwarancję w przypadku zamiennika katalizatora? Jesli miałbym 100% pewności,że bedzie tak samo jak w przypadku oryginału, to spoko, wydałbym te 3 stówki.

Napisano

> Okazały sie głosniejsze od starych co najmniej 3-letnich tłumików (które nie były nawet oryginalne)

Bardzo prawdopodobne, bo VFM to zamienniki zamienników wink.gif Taka tańsza wersja Bosal'a

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Bardzo prawdopodobne, bo VFM to zamienniki zamienników Taka tańsza

> wersja Bosal'a

> Pozdroofka

Własnie, teraz to juz wiem Lelek, wtedy myslałem,że przynajmniej zasługuja na miano dobrego zamiennika (na necie miały dobre opinie wsród uzytkowników, może teraz robią słabsze). Ktos tu juz tez pisał,że załozył końcówkę VFM i zmienił z powrotem na stary, bo buczało. Dlatego ja myslę, że wolałbym nawet troche dopłacić, gdybym mógł miec pewność,że część będzie ok. Doświadczenie uczy,że jesli nie kupi sie oryginału, to pewności nigdy nie ma. Pozdrowionka!

Napisano

No cóż, mnie się szykuje komplet do wymiany. Nie mam już ani jednej złączki wszystko zaspawane wink.gif.

A środkowy brzęczy jak stado szerszeni. Na pewno nie będę się porywał na nowy katalizator tylko w jego miejsce pójdzie stosowna puszka.

A co do zamienników, zamienników hmmm...jak zwykle trzeba będzie znaleźć kompromis pomiędzy jakością a ceną. Choć przemógłbym się i dopłacił byle mieć ciszej.

W zasadzie to jak rozmawiać z warsztatem o bonifikacie za oddany katalizator. Ile to jest warte? Żeby mnie tu w rogi nie walnęli przy wymianie.

I jeszcze jedno. Ktoś się orientuje jakiego typu pod względem użytego materiału są na rynku tłumiki?

Napisano
  • Autor

> No cóż, mnie się szykuje komplet do wymiany. Nie mam już ani jednej

> złączki wszystko zaspawane .

> A środkowy brzęczy jak stado szerszeni. Na pewno nie będę się porywał

> na nowy katalizator tylko w jego miejsce pójdzie stosowna

> puszka.

> A co do zamienników, zamienników hmmm...jak zwykle trzeba będzie

> znaleźć kompromis pomiędzy jakością a ceną. Choć przemógłbym się

> i dopłacił byle mieć ciszej.

> W zasadzie to jak rozmawiać z warsztatem o bonifikacie za oddany

> katalizator. Ile to jest warte? Żeby mnie tu w rogi nie walnęli

> przy wymianie.

> I jeszcze jedno. Ktoś się orientuje jakiego typu pod względem użytego

> materiału są na rynku tłumiki?

Poszukaj na alledrogo po ile takie katy skupują, to będziesz wiedział, jak z warsztatem rozmawiać. Ja pamietam,że spokojnie za całego kata mozna było dostac dwie stówki. Zawsze możesz go zabrać i póxniej sprzedać.

Napisano

> No to jestem ciekawy w dalszym ciągu ile zapłaciłes za ten oryginalny

> kat do polo? Zakładam, że kupiłes nowy ze sklepu.

2200.

Napisano
  • Autor

> 2200.

No to gratuluję! Pokaż mi kogoś zdrowo myślącego (bez obrazy, z całym szacunkiem), kto jest skłonny skopiować Twój wyczyn?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.