Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterowanie swiecami zarowymi w JTD

Featured Replies

Napisano

Co steruje czasem grzania swiec zarowych w GP Sport 1.9 JTD?? Domyslam sie, ze komputer zlosnik.gif. Tylko czy jest do tego jakis dodatkowy czujnik, mierzacy temperature i ma wplyw na czas grzania??

Mam takie sytuacje, ze czasem swiece grzeja za krotko i jest wtedy problem z odpalaniem. Gdy sa mrozy jest ok, cieply silnik nie ma problemu. Gdy temperatura okolo 0 stopni jest ok, ale gdy samochod postoi z 8 h, natomiast jesli go zostawie np: na 2 h, to przy odpalaniu swiece grzeja moze z 1,5s i samochod kiepko zapala. Gdy po takim postoju wlacza zaplon, grzanie swiec sie wylaczy i ponownie wylacze/wlacze zaplon i swiece jescze troszke dogrzeja, to samochod zapala normalnie. Da sie jakos przeregulowac w ECU czas grzania swiec??

Napisano

w innych JTD kontrolka swoje a swiece swoje. W stilo bodaj 30 sec swiece "chodza" mimo ze ty juz od 20 sekund klekoczesz 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> w innych JTD kontrolka swoje a swiece swoje. W stilo bodaj 30 sec

> swiece "chodza" mimo ze ty juz od 20 sekund klekoczesz

Zauwazylem, ze u mnie jak samochod stoi caly dzien na mrozie to kontrolka dlugo swieci. Jak go uruchamiam po nocy w cieplym garazu, to swieci krocej. Czyli chyba gdy swiece przestaja grzac, to kontrolka gasnie, ale czy tak jest u mnie w rzeczywistosci to niewiem.gif

Napisano

może zamienisz się ze mną na Ideę to skończą się twe męki ........... grinser006.gif

sprawdz te swiece w końcu ....... bo u mnie nawet przy - 20 kontrolka świeci moment i zapala na styk claps.gif

Napisano
  • Autor

> może zamienisz się ze mną na Ideę to skończą się twe męki ...........

> sprawdz te swiece w końcu ....... bo u mnie nawet przy - 20

> kontrolka świeci moment i zapala na styk

To chyba kAzzA walczyl juz u siebie ze swiecami zarowymi, ja jeszcze nie zlosnik.gif.

Jak byly mrozy ponizej -20, to grzanie swiec wylaczalo sie chwile przed pompa w zbiorniku i samochod odpalal bez problemu. A jak jest cieplej i samochod nie zdarzy wystudzic sie do temperatury otoczenia, to czas grzania swiec jest jak przy cieplym silniku i wtedy silnik kiepsko odpala. Jak wtedy przed odpalaniem dwa razy podgrzeje swiecie, to zapala normalnie. Po calym dniu stania pod praca tez odpala normalnie za pierwszym razem.

Napisano

nie łączyłbym sprawności świec i układu sterowania nimi z problemami odpalania w miarę ciepłego silnika

( nawet letniego ) a to ,że dwa razy przekręcasz kluczyk powoduje dwukrotne włączenie pompy więc może problem leży po stronie zasilania paliwa ???? (ciśnienie)

regulator , jakiś czujnik ,filtr , pompy ..............no nie wiem ok.gif

poczytam w elernie i TeSo może coś takiego jest opisane ( ale jutro bo już zasypiam _ sleeping_2.gif

Napisano
  • Autor

> nie łączyłbym sprawności świec i układu sterowania nimi z problemami

> odpalania w miarę ciepłego silnika

> ( nawet letniego ) a to ,że dwa razy przekręcasz kluczyk powoduje

> dwukrotne włączenie pompy więc może problem leży po stronie

> zasilania paliwa ???? (ciśnienie)

Dzis robilem tak, ze nie czekalem az sie pompa wylaczy, tylko jak gasla kontrolka od swiec to jeszcze raz wlaczalem zaplon i silnik normalnie odpalal. Nie ma znaczenia czy poczekam az pompa sie wylaczy czy nie, bo juz kiedys mialem taki pomysl, ze to pompa. Ale testowalem rozne sposoby odpalania i pompa nie miala na to jakos wplywu. Sam juz nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Co steruje czasem grzania swiec zarowych w GP Sport 1.9 JTD??

> Domyslam sie, ze komputer .

Ecu silnika oraz centralka świec.

Tylko czy jest do tego jakis

> dodatkowy czujnik, mierzacy temperature i ma wplyw na czas

> grzania??

Zależy jaką masz przepływkę (4/5pin) niemniej w GP jest już mapsensor 4 pinowy z pomiarem temperatury. Ecu widzi temp w dolocie na tej podstawie dobierany jest czas grzania świeczek, dodatkowo niektóre mają czujnik też w 5cio pinowej przepływce.

Świece grzeją jeszcze po zgaśnięciu kontrolki. Co masz na myśli pisząc auto kiepsko zapala?

Przeczyść asekuracyjnei mapsensor. W sofcie da się dużo zrobić wink.gif

Pozdro

Napisano

> To chyba kAzzA walczyl juz u siebie ze swiecami zarowymi, ja jeszcze

> nie .

> Jak byly mrozy ponizej -20, to grzanie swiec wylaczalo sie chwile

> przed pompa w zbiorniku i samochod odpalal bez problemu. A jak

> jest cieplej i samochod nie zdarzy wystudzic sie do temperatury

> otoczenia, to czas grzania swiec jest jak przy cieplym silniku i

> wtedy silnik kiepsko odpala. Jak wtedy przed odpalaniem dwa razy

> podgrzeje swiecie, to zapala normalnie. Po calym dniu stania pod

> praca tez odpala normalnie za pierwszym razem.

Też miałem czasami taki problem , tylko przy większych mrozach. Często i gęsto przerywało mi odpalanie z komunikatem "za wysoka temp. silnika " grinser006.gif Ostatnio było cieplej więc nie mam problemów z tym , komunikat świec żarowych też znikł , aku nie ładowałem bo boję się odłączać go tongue.gif mam sposób - teraz przy odpalaniu nie mam włączonych świateł , staram się jak najmniej żreć prądu w mieście , narazie odpukać chyba pomaga zlosnik.gif juz niedługo soft Cinkowy więc wyleczony będzie klekot zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Też miałem czasami taki problem , tylko przy większych mrozach.

> Często i gęsto przerywało mi odpalanie z komunikatem "za wysoka

> temp. silnika " Ostatnio było cieplej więc nie mam problemów z

> tym , komunikat świec żarowych też znikł , aku nie ładowałem bo

> boję się odłączać go mam sposób - teraz przy odpalaniu nie mam

> włączonych świateł , staram się jak najmniej żreć prądu w

> mieście , narazie odpukać chyba pomaga juz niedługo soft

> Cinkowy więc wyleczony będzie klekot

Nie mialem i nie mam takich komunikatow, przynajmniej jak na razie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ecu silnika oraz centralka świec.

> Tylko czy jest do tego jakis

> Zależy jaką masz przepływkę (4/5pin) niemniej w GP jest już

> mapsensor 4 pinowy z pomiarem temperatury. Ecu widzi temp w

> dolocie na tej podstawie dobierany jest czas grzania świeczek,

> dodatkowo niektóre mają czujnik też w 5cio pinowej przepływce.

> Świece grzeją jeszcze po zgaśnięciu kontrolki. Co masz na myśli

> pisząc auto kiepsko zapala?

Z tego co pamietam, to mam 4-pinowa. A co do odpalania to potestuje, teraz za kazdym razem bede czekal az sie pompa wylaczy w zbiorniku.

Napisano

ma 0281002618 4 pinową ok.gif

Napisano

> ma 0281002618 4 pinową

Git.

Ostatnio w Pandzi 1.3mjtd z dpfem zeby.GIF widzialem 5cio pinową - tzn 2 punkty sprawdzania temp...

Pozdro

Napisano

hehehe z DPF mam takiego klienta co sobie kupił taką wersję na naukę jazdy ....................i teraz wydaje więcej na olej niż na paliwo........... grinser006.gifclaps.gif

Napisano

U mnie czy zima czy lato, kontrolka gaśnie po jakiś 2-3s max i auto odpala bez najmniejszego problemu, kiedyś nawet w zimę odpalił tylko na jednej sprawnej świecy żarowej będzie to mój argument podczas sprzedaży (bardzo dobra kompresja)

Napisano

> U mnie czy zima czy lato, kontrolka gaśnie po jakiś 2-3s max i auto

> odpala bez najmniejszego problemu, kiedyś nawet w zimę odpalił

> tylko na jednej sprawnej świecy żarowej będzie to mój argument

> podczas sprzedaży (bardzo dobra kompresja)

a właśnie jak tam Twoja fura lata - bo z tego co pamiętam pisałeś coś o przebiegu 600kkm??

Napisano

śmiga bez problemu, ten przebieg to jakaś lipa bo raz wykazuje 700tyś innym razem 550tyś co podłącze to inaczej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Problem chyba rozwiazany, trzeba poczekac az pogasna kontrolki i wylaczy sie pompa. Wtedy zapala normalnie wink.gif

Napisano

> Problem chyba rozwiazany, trzeba poczekac az pogasna kontrolki i

> wylaczy sie pompa. Wtedy zapala normalnie

skonfrontuj to z instrukcja ( moze to brzmi troche idiotycznie smile.gif ) w dziale uruchamianie pojazdu, a nastepnie temat do olewki badz do dalszej obserwacji z ewentualna opcja naprawy

Napisano
  • Autor

> skonfrontuj to z instrukcja ( moze to brzmi troche idiotycznie )

> w dziale uruchamianie pojazdu, a nastepnie temat do olewki badz

> do dalszej obserwacji z ewentualna opcja naprawy

W obstrukcji jest napisane aby uruchamiac silnik od razu po zgasnieciu kontrolki od swiec zarowych. A co ja poradze, ze ona roznie gasnie i czasem bardzo szybko nawet przy zimnym silniku hehe.gif

283556492-uruchamianie.JPG

post-73486-14352507096386_thumb.jpg

Napisano
a bo w zime to w dizlach mozna raz nagrzewac, gasic kluczyk, grzac drugi raz i dopiero krecic. w robocie tak robimy i jest ok, ale to stare dizle sum...
Napisano
  • Autor

> a bo w zime to w dizlach mozna raz nagrzewac, gasic kluczyk, grzac

> drugi raz i dopiero krecic. w robocie tak robimy i jest ok, ale

> to stare dizle sum...

Ja nie musze tak robic, juz wiem z doswiadczenia, ze mam czekac az kontrolki pogasna zlosnik.gif. Mimo tego ze lampka swiec zarowych gasnie to one dalej jeszcze grzeja wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.