Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Palio 1.4 lekko zamula!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Co może być przyczyną słabej dynamiki silnika. Wykluczam uszczelkę pod głowicą. Czy to mogą być luzy zaworów? Ostatnio regulowałem je ok. 40 kkm temu.

Silnik chodzi głośniej niż wcześniej. Nie rozpędza się tak jak wcześniej, tak jakby miał opory przed rozwijaniem prędkości. Co to może być? Czekam na wasze uwagi i propozycje.

Pozdrawiam

Napisano

Przyczyn może być bardzo wiele... np:

- czujnik położenia wału;

- przestawiony zapłon;

- niesprawna cewka WN;

- niesprawna pompa paliwa lub przytkany filtr paliwa;

Usterka może być ciężka do wykrycia na ucho i oko..., więc może lepiej pojechać na diagnostykę silnika i poświęcić 50zł - może wyszły jakieś błędy.... inaczej możesz niepotrzebnie wymienić połowę osprzętu silnika.

Napisano
  • Autor

Cześć!

O jeszcze jednej rzeczy zapomniałem napisać: mianowicie silnik drga na wolnych obrotach. nie są to jakieś duże drgania ale wczesniej się raczej nie zdarzały.

Jeżeli chodzi o przestawiony zapłon to jak to można stwierdzić bez podpinania samochodu do kompa?

Filtr paliwa - w sumie musiałbym już go wymienić - nawet o nim nie pomyślałem. Cewka WN - jedną już kiedyś wymieniłem bo miała kiepskie parametry.

Napisano

> Jeżeli chodzi o przestawiony zapłon to jak to można stwierdzić bez

> podpinania samochodu do kompa?

Należy zdjąć osłonę rozrządu i obracając wałem sprawdzić czy znaki odniesienia na kołach i korpusie silnika pokrywają się ze sobą. Opisane jest to - choć niezbyt precyzyjnie - na stronie 108 książki Zembowicza wydanie 1.

Napisano

> A co może być przyczyną przestawienia zapłonu?

np. rozruch na "popych"...

w innych sytuacjach też może zdarzyć się, że pasek przeskoczy o 1 ząbek gdy jest zbyt luźny

Napisano
  • Autor

> np. rozruch na "popych"...

> w innych sytuacjach też może zdarzyć się, że pasek przeskoczy o 1

> ząbek gdy jest zbyt luźny

na popych nigdy nie odpalałem, rzęzi mi coś w sumie z okolic rozrządu także może coś się tam przesunęło.

Napisano
  • Autor

> na popych nigdy nie odpalałem, rzęzi mi coś w sumie z okolic rozrządu

> także może coś się tam przesunęło.

No dobra, jeżeli faktycznie mam przestawiony zapłon to da się go wyregulować na własną ręke?

Napisano

to silnik 8 zaworowy więc da się to zrobić bez specjalnych blokad rozrządu - sam wymieniałem rozrząd i zajęło mi to około 2h. Z tego co pamiętam to najtrudniej odkręcić koło zamachowe na wale silnika - trzeba sposobem zablokować wał bo inaczej nie ma szans...

Napisano

a nie lepiej podjechac jak juz ktos wspomnial i podpiąc auto pod komputer, zamiast się głowić niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.