Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I po osiemdziesiątce...

Featured Replies

Napisano

No i stało się... Przebieg fordziska dobił do 80 000 km, w związku z czym udałem sie na standardowy przegląd....

...a na przeglądzie kilka niespodzianek... jedna taka że wstępny przegląd odbywał sie w mojej obecności i mogłem sam naocznie stwierdzić to w fordzisku piszczy i jak go rdza żre, przynajmniej od spodu...

... wcześniej raczej klientów przeganiano z warsztatu, a tu proszę pogłem sobie wejśc pod fordzisko i obejrzeć go od spodu....

... z mniej przyjemnych niespodzianek to wyciek z przegubów przy skrzyni biegów, (wymieniono koszt 250 PLN), oraz uwaga!!! sugestia wymiany w niedługim zasie wahaczy (a to już koszy około 1800 PLN)!!!!!!!!!!!!- Dlaczego? Ano obejrzałem jak to wygląda i zostało mi to również wytłumaczone, guma która jest umieszczona w metalowej tulei i z powodu rdzy która tą tuleje zaczyna żreć zaczyna powoli się wyrabiać i powoduje luz...Niestety w Mondeo trzeba wymienić cały wahacz, w Focusie wymienia sie tylko tuleje (koszt jakieś 150 PLN). Według opini mechanika, jeszcze ze 20 000 km, można jeździć, ale potem raczej wahacz będzie kwalifikował sie do wymiany (czyli przy przebiegu około 100 000 km, nie zbyt rewelacyjny wynik, w skodzie felicji wahacze poszły sie ... po 180 kkm)...

O przyczyny takiego stanu rzeczy zostały obwinione polskie dziurawe drogi i sól w zimie która spowodowała rdzewienie tulei...

Po za tymi dwoma rzeczami reszta w normie, płyny eksploatacyjne w wymienione, wraz z filtrem powietrza, reszta działa i jest w porządku.

Na tyle w porządku że przeszedł dodatkowy przegląd i dostałem fordowską gwarancje 12 +...

no to tyle, a niniejszy Ford przestał być bezawaryjny (chociaż jak na 80kkm i tak nieźle).

Napisano

Jeszcze nie wiem jak się ma sprawa z Mk4, ale przyglądnę się tematowi w przyszłym roku. W przyszłym roku, dlatego że miną właśnie 4ry lata odkąd je zaczęli produkować, a wtedy będę też i im robił przeglądy rejestracyjne.

Dziwnym by było, gdyby Ford tak dał ciała w Mk4. Z moich obserwacji wiem, że przedni zawias pod względem trwałości nie ma sobie równych, czy to FF1 lub 2 czy Mondeo Mk3 - praktycznie się ich nie da zepsuć.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze nie wiem jak się ma sprawa z Mk4, ale przyglądnę się tematowi

> w przyszłym roku. W przyszłym roku, dlatego że miną właśnie 4ry

> lata odkąd je zaczęli produkować, a wtedy będę też i im robił

> przeglądy rejestracyjne.

> Dziwnym by było, gdyby Ford tak dał ciała w Mk4. Z moich obserwacji

> wiem, że przedni zawias pod względem trwałości nie ma sobie

> równych, czy to FF1 lub 2 czy Mondeo Mk3 - praktycznie się ich

> nie da zepsuć.

Wiesz, ja w sumie nie narzekam, a sam zawias w mondziaku sobie bardzo chwale... ale wiesz wymiana wahaczy po około 100 kkm to dosyć szybko, ale daleki jestem od jakiś uogólnień czy to ford dał ciała (znaczy dał że trzeba cały wahacz wymieniać a nie tylko tą metalową tuleje z gumą), czy to nieodpowiedni styl jazdy z mojej strony czy kwestia dziur....

Napisano

Żre ci go rdza? icon_eek.gif

z wahaczami to rzeczywiście nieładna sprawa, no i w ogóle 80kkm to żaden przebieg - nie powinno być nic do wymiany...

Napisano
  • Autor

> Żre ci go rdza?

Karoserie nie, podwozie nie, nawet tłumik jest ok, rdza żre metalowe tuleje przy łączeniu wahaczy z podwoziem...

> z wahaczami to rzeczywiście nieładna sprawa, no i w ogóle 80kkm to

> żaden przebieg - nie powinno być nic do wymiany...

Wiesz z tym to różnie bywa, no bo w sumie wymienili mi gumowe tuleje na łączeniu skrzyni biegów, choć w sumie mógłbym z takimi jeździć jeszcze drugie tyle, dopóki by się całkowicie nie wysypało i olej ze skrzyni biegów by nie zszedł, były po prostu delikatne zapocenia i mógłbym z tym jeździć drugie 80 kkm, ale mogło by też się to wysrać za 500 km, wiec kazałem wymienić...

co do wahaczy, tak jak pisałem wcześniej, da się z tym jeździć, podwozie spełnia wszystkie normy (dali mi gwarancje 12+), ale za jakiś czas to będzie do wymiany i to raczej wcześniej niż później (na razie opony mi nie ząbkują, ale nie wiadomo co będzie za 20 lub 40 kkm)

Napisano

> Karoserie nie, podwozie nie, nawet tłumik jest ok, rdza żre metalowe

> tuleje przy łączeniu wahaczy z podwoziem...

A już myślałem że znaleźliśmy pierwszego Forda który rdzewieje wink.gif a tu d*** smile.gif

Napisano

> A już myślałem że znaleźliśmy pierwszego Forda który rdzewieje a tu

> d***

Chyba który nie rdzewieje zlosnik.gif

Napisano

z tymi wahaczmi to sprawdz sobie jeszcze u innego mechanika

mi w foce w zimie tyl nosilo pojechalem do ASO zeby ustawili zbieznosc i stwierdzili ze do wymiany 8 wahaczy w tylnym zawieszeniu i cos z przodu wycena i koszt 6 tys zl yikes.giftongue.gif

pojechalem do mojego mechanika bylego mistrza serwsiu Forda przejzal i powiedzial ze on nie widzi nic do roboty hmm.gif i kazal jechac na ustawienie zbieznosci

pojechalem do 3 serwsiu na ustawienie zbieznosci powiedzieli ze jesli zawieszenie wywalone to nie zrobia, po pol godzinie ustawili zbieznosc i samochod jezdzil jak po szynach

ASO chcialo mnie naciagnac na niezla kaske

Napisano

> Karoserie nie, podwozie nie, nawet tłumik jest ok, rdza żre metalowe

> tuleje przy łączeniu wahaczy z podwoziem...

> Wiesz z tym to różnie bywa, no bo w sumie wymienili mi gumowe tuleje

> na łączeniu skrzyni biegów, choć w sumie mógłbym z takimi

> jeździć jeszcze drugie tyle, dopóki by się całkowicie nie

> wysypało i olej ze skrzyni biegów by nie zszedł, były po prostu

> delikatne zapocenia i mógłbym z tym jeździć drugie 80 kkm, ale

> mogło by też się to wysrać za 500 km, wiec kazałem wymienić...

> co do wahaczy, tak jak pisałem wcześniej, da się z tym jeździć,

> podwozie spełnia wszystkie normy (dali mi gwarancje 12+), ale za

> jakiś czas to będzie do wymiany i to raczej wcześniej niż

> później (na razie opony mi nie ząbkują, ale nie wiadomo co

> będzie za 20 lub 40 kkm)

czy to nie jest osłona z uszczelniaczem od skrzyni? Ja w reni wymieniałem ostatnio osłona 80zł ,robota 100zł.

Napisano

> z tymi wahaczmi to sprawdz sobie jeszcze u innego mechanika

> mi w foce w zimie tyl nosilo pojechalem do ASO zeby ustawili

> zbieznosc i stwierdzili ze do wymiany 8 wahaczy w tylnym

> zawieszeniu i cos z przodu wycena i koszt 6 tys zl

> pojechalem do mojego mechanika bylego mistrza serwsiu Forda przejzal

> i powiedzial ze on nie widzi nic do roboty i kazal jechac na

> ustawienie zbieznosci

> pojechalem do 3 serwsiu na ustawienie zbieznosci powiedzieli ze jesli

> zawieszenie wywalone to nie zrobia, po pol godzinie ustawili

> zbieznosc i samochod jezdzil jak po szynach

> ASO chcialo mnie naciagnac na niezla kaske

I to jest to kupisz nowy , i denerwuja mnie te koszta i przeglady.

Napisano
  • Autor

> Z wahaczami przejedź się do "obiektywnego" warsztatu na diagnozę.

Byłem w dwóch...

Jeden powiedział dokładnie to samo co ASO, a drugi zaoferował wymianę tuleji i dopasowanie ich do wahaczy hahaha.gif

To ja już wole płaci w ASO... skromny.gif

Napisano

> I to jest to kupisz nowy , i denerwuja mnie te koszta i przeglady.

Czasem trochę się podenerwujesz, ale w grucie rzeczy to najlepsze wyjscie.

Wiadomo, zaraz temat poleci na towarzyski a tam znajdą się ludzie którzy nigdy nie kupią nowego bo strata, od tego są frajerzy którzy poczują amortyzację tego auta ... ale i wyjeżdżą je na tyle żeby później taki gośc mógł włożyć równowartość zakupu smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.