Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podnośnik warsztatowy kolumnowy - co o tym myślicie?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam podejrzenie, że popularne w warsztatach podnośniki kolumnowe przyczyniły się w moim aucie rocznik 97 do dewastacji płyty podłogowej. Chociaż nie wiem, czy nie zaryzykować tezy, że równie zgubne są dla aut nowych.

Bo przecież podparcie masy, dajmy na to jednej tony, lub większej w czterech punktach musi w efekcie doprowadzić do nadwyrężenia i przeciągnięcia stosunkowo cienkich blach podwozia. Kilka takich "zabiegów" + wiek + skutki "arcysolnej" zimy i mam to, co mam. Blachy rozspoiły się w zgrzewach, nadrdzewiałe fragmenty popuszczały i autko pa, pa na złom.

Jeżeli jestem w błędzie proszę o wyprostowanie mi zdeformowanych myśli w głowie.

A'propos tematu: intuicyjnie starałem się unikać tych wynazków na rzecz kanałów, ale kanały to teraz rzadkość.

Pozdrawiam

Napisano

>chociaż nie wiem, czy nie zaryzykować tezy, że

> równie zgubne są dla aut nowych.

Nie ryzykuj. Zajrzyj do instrukcji jakiegos nowego auta. Sa wskazane miejsca podwozia gdzie nalezy ustawiac "lapy" podnosnika

Napisano

Jak źle podstawisz to wszytko zniszczysz. Auto musi być podparte w odpowiednich miejscach, musi być gumowy dystans krążek/dystans na łapach podnośnika.

Taki autentyk: po zdjęciu tylnych kół auto wykonało nura i zatrzymało się w takiej pozycji "/"przodem ryjąc w róg między ścianą a podłogą.

Napisano

> A'propos tematu: intuicyjnie starałem się unikać tych wynazków na rzecz kanałów, ale kanały to

> teraz rzadkość.

Swiete slowa frown.gif

Napisano

Każdy samochód ma w instrukcji obsługi napisane i pokazane, w którym miejscu należy podnosić samochód.

Jeżeli podpory czy łapy podnośnika będą przyłożone w miejscach określonych przez producenta wozu to nie powinno się nic stać.

Ale jak pokazuje życie w praktyce wygląda to zupełnie inaczej.

Oprę się tutaj na przykładzie mojej Felicii i Fiata Uno mojej Żony.

W Felicii jeżeli łapy zostaną podłożone w innym miejscu niż oznaczone to próg zostanie wgnieciony nawet gdy jest w dobrym stanie.

W Uno o próg nie należy podkładać niczego oprócz ewentualnie fabrycznego podnośnika, który jest na wyposażeniu samochodu.

W przypadku gdy chcemy podnieść Uno podnośnikiem kolumnowym to łapy podkładamy pod specjalne wzmocnienia znajdujące się za progiem, przenie wzmocnienie zaraz za przednim kołem, a tylne w okolicy środkowego słupka.

Te wzmocnienia są w postaci wytłoczki z grubej blachy z otworem na środku.

Ile razy się już natłumaczyłem różnym przypadkowym "majstrom" by podkładali łapy w tych miejscach, które pokazałem.

Ale gdzie tam - jak grochem o ścianę.

Teraz jeżdżę tylko do jednego wulkanizatora i mechanika, którym nie trzeba nic tłumaczyć, sami wiedzą co i jak.

Napisano

to nie wina podnośników tylko "fachowców", jak podstawisz prawidłowo to nic się nie stanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.