Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wsteczny bieg- czsami cos blokuje.

Featured Replies

Napisano

witam. od jakiegos czasu zmagam sie z blokującym sie wstecznym. czasami po normalnej jezdzie i zatrzymaniu jak chce wrzucic wsteczny to niemoge go za cholerę wbic, jak by cos blokowało. kilkukrotne wysprzęglanie nic niedaje ale zauwazyłem ze energiczne kilkukrotne pomachanie dzwignią zmainy biegów na luzie w lewo i w prawo pomaga i bieg wsteczny idzie wrzucic bez problemu. wymieniłem wszystkie elementy(kostka łączaca skrzynie z lewarkiem, dwa swożnie , dwie tulejki plastikowe które trzymają swożnie kulowe i taki śmieszny łącznik) tego ustrojstwa co łączy drązek zmiany biegow ze zmieniaczem który wystaje ze skrzyni. po wymianie wszystko wyregulowałem i biegi 1,2,3,4 i 5 chodza jak masełko a wsteczny czasami sie blokuje i niedaje sie wrzucić. mam na samej dzwigni zmiany biegów nieduzy luz czy to moze powodowac tę przypadłosc????? czy da sie cos wymienic w samym lewarku zmiany biegow zeby zlikwidowac ten luz????? gdzies czytałem ze jest tam na tej kulistej częsci lewarka jakas uszczelka gumowa i chciałem ją kupić w aso ale gosc sprawdził w epc i powiedział ze niema tam zadnej uszczelki wiec sam już niewiem. spotkał sie ktos z was z taką usterką w waszych astrach?????? licze ze cos poradzicie. pozdrawiam.

Napisano

Taki pierścień gumowy jest w Astrze F. W Astrze G jest inna konstrukcja jabłka od lewarka - jest ono ponacinane i jego sprężynujące elementy mają likwidować luz. Niestety z czasem wycierają się i lewarek zaczyna latać na boki. By ten luz zlikwidować, trzeba kombinować rozwiązania we własnym zakresie.

Napisano

Próbowałeś poczekać kilka sekund z wciśniętym sprzęgłem, przed wrzucaniem wstecznego?

Napisano

W moim wozie tak sie dzieje -istnieja pewne luzy w mechanizmie wybierania biegow- ale gdy wsteczny nie wchodzi, wrzucam 1 bieg, nastepnie wyrzucam i wlaczam bieg wsteczny, zawsze wchodzi. Z racji braku czasu do pracy nad wlasnym pojazdem nie jest to wielki mankament, ale zauwazam, ze 17 letnia skrzynia F13 zaczyna pracowac niezgodnie z moimi oczekiwaniami (najpierw skasuje wszelkie luzy, wymienie olej i wyreguluje mechanizm zmiany biegow), jesli nadal bedzie pracowac "tak sobie" wymienie synchronizatory (mam 2 skrzynie w czesciach...).

Pozdrawiam

Napisano

> gdy wsteczny

> nie wchodzi, wrzucam 1 bieg, nastepnie wyrzucam i wlaczam bieg wsteczny, zawsze wchodzi.

Choć mi się problem z wstecznym zdarza bardzo rzadko, to robię identycznie i działa za każdym razem.

Napisano
  • Autor

> Próbowałeś poczekać kilka sekund z wciśniętym sprzęgłem, przed wrzucaniem wstecznego?

próbowałem. niedziała to u mnie. czuc jak by cos blokowało. a moze wodziki w skrzyni są wyrobione????

Napisano

do wrzucenia wstecznego sam musi stac . jesli jest jakis problem z wrzuceniem wstecznego to u mnie (astra f 94 r )pomaga lekkie popuszczenie sprzegla . dzieje sie to rzadko ale sie przydarza . luzow na mech zm biegow brak .

Napisano

U mnie jak jest problem z wrzuceniem wstecznego to z reguly pomaga ponowne wcisniecie sprzegla a jak nie to najpierw wrzucam jedynke a potem znow wsteczny. Na szczescie problem wystepuje sporadycznie mimo niewielkiego luzu na lewarku zmiany biegow. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.