Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyniki badań ze ścieżki diagnostycznej.

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem bardzo ciekaw jakie macie wyniki badań na stacjach diagnostycznych o ile takie posiadacie.

Chciałbym się dowiedzieć jakie są normy, a jak to się kształtuje wśród naszego grona użytkowników astr.

Najbardziej zależy mi na układzie hamulcowym.

Za wszelkie wpisy z góry dziękuje.

PZDR VEN

Napisano

Wlasnie sie dowloklem do mieszkania i mialem taki watek zalozyc, ale mnie uprzedziles spineyes.gif. Zatem prosimy o podanie w szczegolnosci Waszych wynikow co do sily hamowania przod/tyl z uwzglednieniem specyfiki ukladu hamulcowego (tarcze, bebny, tarcze zwykle, wentylowane) i podanie oznaczenia silnika lub pojemnosci (nie zawsze jest w opisach). Potrzebujemy w celach porownawczych.

Pozdrawiam

Napisano

Wczoraj wymyśliłem że chyba mi ręczny kiepsko łapie wink.gif więc w ramach walki z nudą rozebrałem tył, podregulowałem trochę i byłem u kolegi na stacji diagnostycznej.:)

Auto jak w podpisie. Przód niewentylowane, tył bębny. W czerwcu ubiegłego roku wymienione bębny, szczęki, samoregulatory, cylinderki, przejechane na nich 10000km. Tarcze i klocki w maju.

Wyniki z wczoraj:

Oś przednia: 2,62 kN ---- 2,62 kN

Oś tylna: 1,52 kN ---- 1,54 kN

EDIT:

Tu macie do kolekcji wyniki kolegi metan z sierpnia: KLIK wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dziękować bardzo za dane. Pięknie utrzymane hamulce, brak różnic na osi claps.gif

Napisano

Może piszę nieco przedwcześnie, ale jak więcej ludzi umieści wyniki (powiedzmy za hmmm... rok?) z podaniem producenta tarcz, klocków itp to może dałoby się zrobić jakieś zestawienie statystyczne?

Plan nieco ambitny, ale może da się wyciągnąć jakieś wnioski smile.gif

P.S. Moje dane będą dopiero pod koniec sierpnia...

Napisano

> P.S. Moje dane będą dopiero pod koniec sierpnia...

A mi nie dał wydruku sciana.gif

Napisano

> A mi nie dał wydruku

ja tez nigdy wydruku nie dostaje, czas chyba zmienic stacje

EDIT: ale tak się zastanawiam czy ogólnie badanie hamulców nie powinno byc robione na dociążonym pojeździe do masy całkowitej confused.gif

Napisano

> A mi nie dał wydruku

Mi nigdy nie wydaje, ale zamierzam się upomnieć :-)

Napisano

> ja tez nigdy wydruku nie dostaje, czas chyba zmienic stacje

Inaczej, jak spytałem o wydruk, to właśnie kasował wynik z komputera. Trza było szybciej wołać. A wskazań z tych wszystkich zegarów na stacji zwyczajnie nie pamiętam crazy.gif

Napisano

Ostatnio wjezdzam na stacje diagnostyczna, wsiada diagnosta do auta i mowi mi abym szedl zapłacił za badanie. Wracam..., a tu juz po badaniu hmm.gif Zazwyczaj sam jestem ciekaw tych badan, jednak tamtego ranka, bardzo mi sie spieszylo takze darowłem juz temu leniuchowi.... tuk.gif

Napisano

w maju.

> Wyniki z wczoraj:

> Oś przednia: 2,62 kN ---- 2,62 kN

> Oś tylna: 1,52 kN ---- 1,54 kN

trochę dużo jak na F ... wygląda jakby siła hamowania była zawyżona na rolkach zważywszy na fakt , że sprawne korektory hamowania z tyłu nie powinny dawać tak wysokich wartości hmm.gif

Sprawdzałeś siłę hamowania na innej stacji?

Napisano

> Sprawdzałeś siłę hamowania na innej stacji?

To są wyniki z przedwczoraj. Robiłem też badania w wakacje po wymianie wszystkiego i wyniki były niemal identyczne (ta sama stacja). Ale w listopadzie miałem przegląd i robiłem go na innej stacji. Wyniki były proporcjonalnie niższe, o jakieś 0,2 kN, ale różnice procentowe na osiach były identyczne: 0% i 3%

> wygląda jakby siła hamowania była zawyżona na rolkach

Tak, to jest możliwe. Chyba trzeba będzie pojechać na trzecią stację wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Plan nieco ambitny, ale może da się wyciągnąć jakieś wnioski

No właśnie mniej więcej coś takiego chciałem osiągnąć, później zebrane wyniki będzie można usystematyzować co rzuci obraz na zastosowane materiały w układzie hamulcowym, no i zastosowane rozwiązania.

> P.S. Moje dane będą dopiero pod koniec sierpnia...

Czekamy z niecierpliwością.

Napisano

> No właśnie mniej więcej coś takiego chciałem osiągnąć, później zebrane wyniki będzie można

> usystematyzować co rzuci obraz na zastosowane materiały w układzie hamulcowym, no i

> zastosowane rozwiązania.

Sam jestem ciekaw jak hamuje (wg. testów oczywiście) serwo od Vectry wink.gif

Napisano
  • Autor

> Sam jestem ciekaw jak hamuje (wg. testów oczywiście) serwo od Vectry

No u mnie na razie sama belka od VA z tarczobebnami i powiem jest moc, na montaż czeka jeszcze pompa i serwo z tez VA 2.0, gdzie tłoczek w pompie większy jest od dotychczasowego o 2 mm.

Chciałbym również poznać procent różnicy w sile hamowania na przedniej osi i tylnej.

Po zamontowaniu tarczobębnów już wiem, że muszę zwiększyć korektory gdyż przy ostrzejszym hamowaniu zarzuca "pupe"

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.