Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Użytkownicy Frotek - prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Witam,

To mój pierwszy post na tym kunciku. Auta 4x4 jakoś nigdy mnie specjalnie nie kręciły, a był czas, że takowe sprzedawałem. Teraz jednak zmieniłem zdanie. A to za sprawą naszych wspaniałych polskich dróg. Dziura na dziurwie i tak w nieskończoność. I tak sobie pomyślałem, że takie 4x4, które w zamyśle budowane było z myślą o przemieszczaniu się w trudniejszym niż droga terenie powinno mieć mocniejsze (trwalsze) zawieszenie niż przeciętna osobówka. Obecnie śmigam sobie Mondkiem MK III i jestem z niego zadowolony, świetne auto - tyle, że to angielska wersja i polskimi drogami ma bardzo mało wspólnego. Boję się, że takie zwykła osobówka może bardzo odchorować polskie drogi.

Stąd pomysł na Frotkę - na frotkę i już - podoba mi się i tyle.

Nie zamierzam wjeżdżać w jakieś ciężkie błota czy jakoś ekstremalnie używać auta.

Ot zwykłe przemieszczanie się z miejsca na miejsce, kilka gruntowych dróg, jedna płytka rzeka do pokonania ale z tym radzi sobie nawet mój mondek, dojazd na budowę i na wieś...

Jak sprawuje się frotka w codziennej eksploatacji, mam na myśli jak często się psuje zlosnik.gif jaki poziom prezentują ceny części zamiennych, jak wygląda spalanie itd.

Z silników to chyba wchodzi w grę tylko 2.2 benzyna (lpg) lub 2.2 ON.

Podpowiedzcie na co zwrócić uwagę przy kupnie, czego unikać itd. Aha, ma być 5 a nie 3 furtki, rocznik < 99

Dzięki

Pozdrawiam

Napisano

Zapraszam http://www.forum.opelfrontera.pl/

Nie psuje się więcej niż inne auta ok.gif W terenie spisuje się dzielnie ok.gif

Ja mam Frotke 2,2 16V z sekwencją BRC FLY i po mieście pali mi 14-15 max cool.gif

Napisano

Komfort jazdy zero, prowadzenie mierne.

Ale ujeżdzałem tylko wersje 3 drzwiową (sport) wiec może 5 drzwiowe są pod tym względem lepsze.

Napisano

> Komfort jazdy zero, prowadzenie mierne.

> Ale ujeżdzałem tylko wersje 3 drzwiową (sport) wiec może 5 drzwiowe są pod tym względem lepsze.

a z czym to porównujesz?

Napisano

> a z czym to porównujesz?

Z innymi autami którymi jeździłem, ale nie wiem jak w terenie, ja jeździłem po drogach i było to auto z 96 r.- wtedy miało 3 lata ( chociaż najbogatsza wersja - miała nawet fabrycznie telefon)

Całkiem możliwe, że jako auto "rozrywkowe" do szaleństwa na bezdrożach się nadaje, jako auto na codzień lub na trasy moim zdaniem absolutnie nie.

Napisano

> Z innymi autami którymi jeździłem, ale nie wiem jak w terenie,

no więc pytam o te auta crazy.gif

Napisano

> no więc pytam o te auta

No praktycznie każda osobówka, a 4x4 którymi jeździłem to land cruizer i xc70 wiec nawet nie sa porównywalne.

Napisano

> No praktycznie każda osobówka, a 4x4 którymi jeździłem to land cruizer i xc70 wiec nawet nie sa

> porównywalne.

a osobówki porównujesz z Frotką w temacie pytania 4x4 hahaha.gif

Napisano

> a osobówki porównujesz z Frotką w temacie pytania 4x4

Ja tylko napisałem moje odczucia odnośnie tego auta, bardzo mnie rozczarowało poziomem komfortu i właściwościami jezdnymi na drodze. Jak ktoś chce auto do rozrywki to jasne, że to nie ma znaczenia, ale jak nie to jednak suv powinien dawać coś wiecej.

Napisano

> Ja tylko napisałem moje odczucia odnośnie tego auta, bardzo mnie rozczarowało poziomem komfortu i > właściwościami jezdnymi na drodze . Jak ktoś chce auto do rozrywki to jasne, że to nie ma

> znaczenia, ale jak nie to jednak suv powinien dawać coś wiecej.

Pisząc droga masz na myśli ulicę (a podejrzewam, ze jakimś szrotem jechałeś)

Frotce bliżej do rasowej terenówki niż do suv-a, zwłaszcza w porównaniu z tym co wymieniłeś (nie mam na myśli starych Land Cruiserów)

Napisano

> Pisząc droga masz na myśli ulicę (a podejrzewam, ze jakimś szrotem jechałeś)

Fakt, z 50 000 km mógł mieć przejechane. W porównywalnym stanie dzisiaj żadnej Frontery nie kupisz...

> Frotce bliżej do rasowej terenówki niż do suv-a, zwłaszcza w porównaniu z tym co wymieniłeś (nie

> mam na myśli starych Land Cruiserów)

Może, ale porównywać Frontery z LC nie ma po co bo te auta dzieli technologiczna przepaść.

Cóż komfort starego Defendera a właściwości terenowe zbliżone do SUV'a to nie dla mnie. Dlatego Frontera jest dla mnie niewypałem.

Napisano

> Może, ale porównywać Frontery z LC nie ma po co bo te auta dzieli technologiczna przepaść.

> Cóż komfort starego Defendera a właściwości terenowe zbliżone do SUV'a to nie dla mnie.

Powyżej wymienione auta (i Frotki) widziałem w akcji w ciągu roku więcej razy niż Ty na filmach i nie wiem co masz na mysli pisząc:

"auta dzieli technologiczna przepaść."

Bo wg mnie przepaść jest, te najnowsze są fajne... w salonach

Dlatego

> Frontera jest dla mnie niewypałem.

Dla każdego kto porówna jazdę Frotką i średnim autem osobowym po pięknej ulicy ale widzę co robią "osobówkarze" omijając dziury w ulicy biglaugh.gif

P.S.

Jechałeś kiedyś w terenie?

Napisano

> Powyżej wymienione auta (i Frotki) widziałem w akcji w ciągu roku więcej razy niż Ty na filmach i

> nie wiem co masz na mysli pisząc:

> "auta dzieli technologiczna przepaść."

Przejdź się LC nawet takim tuż po 2000 roku to zobaczysz różnice, pod względem właściwości jezdnych i komfortu ( pomijam wyposażenie i bezpieczeństwo) dzielą te auta lata świetlne. W terenie tez nie sądze aby Frontera była lepsza.

Zresztą w teren lepiej kupić UAZ'a i lepszy i tańszy a z postu wynika, że nie chodzi tu o trzecie auto w rodzinie do zabawy w wikend tylko auto równiez do używania na codzień.

> Dla każdego kto porówna jazdę Frotką i średnim autem osobowym po pięknej ulicy ale widzę co robią

> "osobówkarze" omijając dziury w ulicy

Ok, ale to, że dasz rade wjechac w dziurę bez problemu to trochę za mało, żeby auto nadawało się na asfaltowe trasy czy wakacyjną podróż, pomijam spalanie blizej 14 niż 10 i wyprzedzanie trwające wieki.

> Jechałeś kiedyś w terenie?

Frontierą nigdy, zdarzyło mi się parę razy jechać w naprawdę trudnym terenie z ludźmi których to bawi. Mnie to ani specjalnie nie bawi ani tym bardziej nie jestem w tym temacie znawcą ( delikatnie mówiąc).

Reasumując, Frontera to moze i super auto w teren i do zabawy, ale jako auto na codzień czy rodzinne to dla mnie ( podkreślam: jak dla mnie ) totalne nieporozumienie.

Może wersja 3 drzwiowa ma inne właściwości i dlatego mnie tak zraziła, może mam inne wymagania co do komfortu, pisze co uważam i jakie mam odczucia co do tego auta, zwłaszcza jak ktoś chce go raczej nie do rozrywki.To tyle w tym temacie.

Pozdrawiam

Napisano

> Może wersja 3 drzwiowa ma inne właściwości i dlatego mnie tak zraziła, może mam inne wymagania co

> do komfortu, pisze co uważam i jakie mam odczucia co do tego auta, zwłaszcza jak ktoś chce go

> raczej nie do rozrywki.To tyle w tym temacie.

> Pozdrawiam

wszytskie terenowki 3d (mowa o krotkim roztawie osi) sa bardzo malo przyjemne w prowadzeniu po asfalcie

duzo jezdzilem rav4 3d i tez podstakiwawal jak pilka, ale wersja 5d jest juz ok

Napisano

> wszytskie terenowki 3d (mowa o krotkim roztawie osi) sa bardzo malo przyjemne w prowadzeniu po

> asfalcie

> duzo jezdzilem rav4 3d i tez podstakiwawal jak pilka, ale wersja 5d jest juz ok

Dlatego napisałem, że może to była przyczyna. Ale fakt też, ze była to tez zarazem najbogatsza wersja no i auto niemal nówka.

Napisano
  • Autor

widzę, że się porobiło. Nie sądziłem ,że będzie aż tyle odpowiedzi smile.gif

Więc uściślę, coby sobie wzajemnie do gardeł nie skakać:

Planuję powrót do Polski w ciągu kilku najbliższych tygodni / miesięcy. kilka tygodni temu byłem w Polsce i stan naszych dróg mnie przeraził. Sam po tych nędznych imitacjach dróg musiałem się poruszać i też wyprawiałem wygibasy na drodze coby ominąć większe dziury... stąd zaświtała mi myśl o samochodzie 4x4, który jak sądzę powinien mieć sporo wytrzymalsze zawieszenie od zwykłej osobówki.

Na obecną chwilę będzie to jedyne auto w rodzinie, chyba, że sytuacja wymusi to kupię coś mniejszego dla mojej serce.gif

Auto (nie ważne czy osobówka czy 4x4) będzie ściągane z UK (tutaj mieszkam), w grę wchodzą auta, które można w miarę możliwości bezinwazyjnie "przełożyć". Mondeo MK III nadaje się świetnie. We frotce też nie trzeba spawać, ciąć itd.

tak jak pisałem w pierwszym poście - nie jestem fascynatem wyjazdów w teren - nie bawi mnie to - auto będzie użytkowane jak normalny samochód. Komfort myślę jest tutaj pojęciem względnym - nawet w dobrym aucie będzie telepać po przejechaniu odcinków dróg, na które niestety będę skazany. inna sprawa, że po 200 km/h to ja jeżdżę ale na niemieckich autostradach... normalnie staram się trzymać przepisów i tyle. Jeśli frotka"wyciągnie" 130 km/h to mi w zupełności wystarczy.

Mam dwie frotki na oku, obie 5 dr jedna diesel druga benzyna - oba mają pewną historie - właścicielami są moi, można powiedzieć angielscy znajomi, z którymi często spotykam się na strzelnicy.

Dziękuję i czekam na dalsze wypowiedzi

P.S. Artus, kolego odnoszę wrażenie, że masz spore doświadczenie i wiedzę jeśli chodzi o frotkę. Podpowiedz proszę zwykłemu zjadaczowi chleba, czy mój pomysł ma sens, ale tak obiektywnie z perspektywy zwykłego zjadacze chleba...

Napisano

> widzę, że się porobiło. Nie sądziłem ,że będzie aż tyle odpowiedzi

> Więc uściślę, coby sobie wzajemnie do gardeł nie skakać:

> Planuję powrót do Polski w ciągu kilku najbliższych tygodni / miesięcy. kilka tygodni temu byłem

> w Polsce i stan naszych dróg mnie przeraził. Sam po tych nędznych imitacjach dróg musiałem się

> poruszać i też wyprawiałem wygibasy na drodze coby ominąć większe dziury... stąd zaświtała mi

> myśl o samochodzie 4x4, który jak sądzę powinien mieć sporo wytrzymalsze zawieszenie od

> zwykłej osobówki.

> Na obecną chwilę będzie to jedyne auto w rodzinie, chyba, że sytuacja wymusi to kupię coś

> mniejszego dla mojej

> Auto (nie ważne czy osobówka czy 4x4) będzie ściągane z UK (tutaj mieszkam), w grę wchodzą auta,

> które można w miarę możliwości bezinwazyjnie "przełożyć". Mondeo MK III nadaje się świetnie.

> We frotce też nie trzeba spawać, ciąć itd.

> tak jak pisałem w pierwszym poście - nie jestem fascynatem wyjazdów w teren - nie bawi mnie to -

> auto będzie użytkowane jak normalny samochód. Komfort myślę jest tutaj pojęciem względnym -

> nawet w dobrym aucie będzie telepać po przejechaniu odcinków dróg, na które niestety będę

> skazany. inna sprawa, że po 200 km/h to ja jeżdżę ale na niemieckich autostradach... normalnie

> staram się trzymać przepisów i tyle. Jeśli frotka"wyciągnie" 130 km/h to mi w zupełności

> wystarczy.

> Mam dwie frotki na oku, obie 5 dr jedna diesel druga benzyna - oba mają pewną historie -

> właścicielami są moi, można powiedzieć angielscy znajomi, z którymi często spotykam się na

> strzelnicy.

> Dziękuję i czekam na dalsze wypowiedzi

> P.S. Artus, kolego odnoszę wrażenie, że masz spore doświadczenie i wiedzę jeśli chodzi o frotkę.

> Podpowiedz proszę zwykłemu zjadaczowi chleba, czy mój pomysł ma sens, ale tak obiektywnie z

> perspektywy zwykłego zjadacze chleba...

jesli auto ma byc z UK i to dego glownie asfaltowe to frtota jest slabym pomyslem. lepiej Freelandera - jedno z najprostrzych do przelozenia aut i do tego lepsze na asfalt od frontery

fotke jest sens kupic tylko gdy chcesz sie pobawic w terenie. na asfalt jest wiele innych lepszy aut z 4x4

Napisano
  • Autor

> Freelandera - jedno z najprostrzych do przelozenia aut i do tego lepsze na asfalt od frontery

I tu się niestety mylisz, w landku trzeba niestety spawać uchwyt do mocowania przekładni kierowniczej - nie jest to plug&play więc dla mnie odpada.

ale dziękuję za opinie ok.gif

Napisano

> I tu się niestety mylisz, w landku trzeba niestety spawać uchwyt do mocowania przekładni

> kierowniczej - nie jest to plug&play więc dla mnie odpada.

> ale dziękuję za opinie

moze inaczej. w PL landek to jedno z najczesciej przekladanych aut. wiec szlaki mocno przetarte...

Napisano

> Przejdź się LC nawet takim tuż po 2000 roku to zobaczysz różnice, pod względem właściwości jezdnych

> i komfortu ( pomijam wyposażenie i bezpieczeństwo) dzielą te auta lata świetlne. W terenie tez

> nie sądze aby Frontera była lepsza.

Miesiąc temu pracowałem na torze offroadowym i przez 3 tyg. Toyota miała szkolenie, wiem co widziałem.

>Ok, ale to, że dasz rade wjechac w dziurę bez problemu to trochę za mało, żeby auto nadawało się na asfaltowe trasy czy wakacyjną podróż, pomijam spalanie blizej 14 niż 10 i wyprzedzanie trwające wieki.

Akurat sporo jeżdżę i Frotka doskonale spisuje się w trasie ok.gif Jedzie jak po szynach, nie buja i nie skacze, doskonała widoczność, pojemne wnętrze, nikt nie wymusza smile.gif a spalanie w trasie to około 10 ok.gif

Napisano
  • Autor

> moze inaczej. w PL landek to jedno z najczesciej przekladanych aut. wiec szlaki mocno przetarte...

wiem, jest często przekładany bo takie auto tutaj nie kosztuje dużo a podobno nawet nie trzeba montować oryginalnej przekładni kierowniczej bo po jakichś tam modyfikacjach pasuje z jakiegoś opla... i kosztuje kila złotych...

Druciarstwo odpada w moim przypadku, można wszystko tylko z głową.

Dlatego frotka albo mondek... ew. jakieś inne 4x4 które przekłada się bezinwazyjnie.

Napisano

A zastanawiałeś się nad Foresterem? Takie trochę wyżej zawieszone kombi 4x4, powiedzmy 2.0 /125KM ? I odradzam rzeźbę w gó..nie ... nie baw się w przekładki. no.gif

Napisano

> A zastanawiałeś się nad Foresterem? Takie trochę wyżej zawieszone kombi 4x4, powiedzmy 2.0 /125KM ?

> I odradzam rzeźbę w gó..nie ... nie baw się w przekładki.

nie proponowalem subaru ze wzgledu na trudna przekladke.

ale fakt jest taki ze forester to jednen z najlepiej prowadzacych sie malych suv'ow po czarnym dzieki stalemu 4x4. do tego niezle radzi sobie w lekkim terenie

Napisano

Czy ja wiem, czy taki mały ? Na pewno nie jest tak nafutrowany jak X5 czy Honda ale to jest na prawdę spore kombi z bardzo dobrym 4x4 ... Gala z tego co kojarzę śmigał niedawno sejem, więc pomimo, że spróbował mondeło może nie ma jeszcze w głowie przewrócone. wink.gif

Napisano
  • Autor

> A zastanawiałeś się nad Foresterem?

Nie i chodzi tu jak kolega napisał o trudność w przekładce.

> I odradzam rzeźbę w gó..nie ... nie baw się w przekładki.

A kolega ma jakieś doświadczenia czy tylko nie bo nie? Widziałeś kiedyś auto, które nadaje się do przekładki, od środka? Miałeś okazję jeździć chwilę takim autem?

I czy uważasz, że auto, które jest niejako uniwersalne, przełożone przez kogoś, kto zrobi to z głową a nie druciarnię, będzie bardziej niebezpieczne niż spawany z dwóch lub trzech rozbitków passat od dziadka z niemiec?

To tak odnośnie przekładek - pytałem o opinie o konkretnym samochodzie a nie o dywagacje n/t przekładek.

Dzięki

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czy ja wiem, czy taki mały ? Na pewno nie jest tak nafutrowany jak X5 czy Honda ale to jest na

> prawdę spore kombi z bardzo dobrym 4x4 ... Gala z tego co kojarzę śmigał niedawno sejem, więc

> pomimo, że spróbował mondeło może nie ma jeszcze w głowie przewrócone.

hehe.gif

tak śmigałem sejem i byłem z niego bardzo zadowolony, za to teraz szukam czegoś większego, na emigracji spróbowałem wielu samochodów, wiem, że potrzebuję i chcę duże auto, nie do lansu tylko ma jeździć... już mam dziewczynę / prawie żonę- nie potrzebuję wyrywać na nie lachonów. Nie chcę też wydawać dużej kasy na auto.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.