Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RE: Piski przy przedniej szybie USTALONA USTERKA

Featured Replies

Napisano

Odnośnie tych pisków przy przedniej szybie przy predkosciach 120 -140 km/h serwis ustalil ze to nieszczelonosc przy nagrzewnicy informacja potwierdzona przez dział techniczny fiata. Niestety żeby usunąć ta usterke serwis musi sciagnac cala deske rozdzielcza. Mam teraz dylemat bo nie wiem czy warto sie na to decydowac, slyszalem ze raz naruszona deska rozdzielcza nie wrozy nic dobrego.

Napisano

> Odnośnie tych pisków przy przedniej szybie przy predkosciach 120 -140 km/h serwis ustalil ze to

> nieszczelonosc przy nagrzewnicy informacja potwierdzona przez dział techniczny fiata. Niestety

> żeby usunąć ta usterke serwis musi sciagnac cala deske rozdzielcza. Mam teraz dylemat bo nie

> wiem czy warto sie na to decydowac, slyszalem ze raz naruszona deska rozdzielcza nie wrozy nic

> dobrego.

Ale tak aż całą-całą?? Może tylko da się rozebrać dolne osłony pod kierownicą, tunel i wyjąć schowek i dostęp w miarę będzie.

Myślę że jak zrobi to gość z głową i przede wszystkim zapamięta kolejność (w sumie ma eLearn więc pewnie program mu to sam powie) ale i nie pogubi i nie pomyli śrub to powinno być OK. Nawet podczas takiej operacji można zrobić fajną rzecz - mianowicie wszystkie krawędzie styczne między plastikami podkleić taśmą izolacyjną materiałową. Ale generalnie w NB zauważyłem że trzeszczeć mogą tylko okolice radia/panelu klimy i pomiędzy nimi - czyli te lakierowane plastiki.

W każdym razie ja jak wytłumiałem furę, niezdecydowałem się na wyjęcie deski tylko rozebranie wszystkich okolicznych mniejszych plastików.

Napisano
  • Autor

> Ale tak aż całą-całą?? Może tylko da się rozebrać dolne osłony pod kierownicą, tunel i wyjąć

Własnie rozmawialem z dzialem technicznym, powiedzili ze niestety to jest tak skonstruowane, ze zeby ta nieszczelnosc usunac trzeba calutka deske sciagnac, i mam dylemat moje obawy sa coraz wieksze jak przypomne sobie ile razy mechanicy mojego ASO nie dali popisu przy kilku naprawach.....

Napisano

jezeli nie masz zaufania do ASO to nie decyduj sie na operacje wyciagania deski

Napisano
  • Autor

> jezeli nie masz zaufania do ASO to nie decyduj sie na operacje wyciagania deski

No wlasnie bo piski mi weliminuja, a pozniej bede sie wsciekal ze cala deska mi trzeszczy na naszych pieknych polskich drogach. Pech jak nic z tymi piskami z 6 miesiecy szukali usterki i jak sie udalo to strach oddac im to do naprawy.

Napisano

> No wlasnie bo piski mi weliminuja, a pozniej bede sie wsciekal ze cala deska mi trzeszczy na

> naszych pieknych polskich drogach.

generalnie deska trzyma sie na paru srubach, wiec problemu z wyciagnieciem jej nie ma, sek w tym zeby zrobione to zostalo z nalezyta starannoscia, pseldo karbon bardzo latwo mozna zarysowac, reszta plastikow wiadomo tez nie jest pancerna i przy braku uwagi mozna wszystko zniszczyc, a co Ci z takiej reperacji jak nie bedzie piskow a bedziesz patrzyl na porysowana deske z plastikami

Napisano
  • Autor

> generalnie deska trzyma sie na paru srubach, wiec problemu z wyciagnieciem jej nie ma, sek w tym

> zeby zrobione to zostalo z nalezyta starannoscia, pseldo karbon bardzo latwo mozna zarysowac,

> reszta plastikow wiadomo tez nie jest pancerna i przy braku uwagi mozna wszystko zniszczyc, a

> co Ci z takiej reperacji jak nie bedzie piskow a bedziesz patrzyl na porysowana deske z

> plastikami

No wlasnie tego sie boje, bo piskow nie bedzie a pozniej tak jak mowisz bede na cisnieniu ze tu porysowane tam porysowe, jedynie tylko boje sie tego zeby w przyszlosci piski sie nie nasilily i nie wytstepowaly nasilony przy mniejszych predkociach. Bo ja generalnie mam juz po gwarancji, tylko serwis poprostu tak dlugo szukal usterki az do wczorajeszgo dnia ;d. Tak samo maja problem z moim piszczącym (trzeszczacym) sprzeglem juz 3 razy wymieniali pompe sprzegla i dalej nic smaruja ciagle i tez nic, do polowy jak wolno puszczam do trze z lekkim popiskiwaniem walcza z tym i nic, z tymi 2 usterkami od sieprnia u mnie wojują ;d;d takie ASO.

Napisano

musisz sam podjac decyzje.. ew pogadaj z aso na temat tej pracy i ew. zabezpiecz wszystkie elementy deski sam, tak zeby w czasie prac przez przypadek nie zostaly zarysowane i tyle.. wiecej nic nie mozesz zrobic w tym temacie zlosnik.gif

Napisano

A może taka taktyka ASO, żeby nie musieć nic robić.

Ja już dwa razy miałem przypadek w ASO Avanti w Piasecznie, gdzie tłumaczyli mi, że do zdjęcia prawego słupka A trzeba deskę zdejmować i jak bardzo chcę to oni to zrobią, ale żebym później nie żałował... I generalnie odradzają, bo po fabryce to oni nie będą poprawiać. Opisywałem to kiedyś na forum.

W innym ASO zgłosiłem pukanie tego słupka i bez gadania poprawili jego mocowanie. Oczywiście bez zdejmowania deski...

Napisano

> sek w tym

> zeby zrobione to zostalo z nalezyta starannoscia, pseldo karbon bardzo latwo mozna zarysowac,

Jestem bardziej niz pewien że porysuja przy wyciąganiu zlosnik.gif

Napisano

> ...

> zeby ta nieszczelnosc usunac trzeba calutka deske sciagnac,

A powiedzieli konkretnie co to za nieszczelność, gdzie dokładnie występuje i jak to maja zamiar naprawić? Dowiedz sie co i jak i sobie sam zdemontuj deskę i napraw, a może jak sam się za to zabierzesz, okaże się, że nie trzeba całej deski demontować.

Pamietam jak byłem zesrany jadąc na głupią wymiane odstającej kratki nawiewu na szybę.

Na szczęście obyło sie bezboleśnie, mechanior okazał sie porządnym gościem ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A powiedzieli konkretnie co to za nieszczelność, gdzie dokładnie występuje i jak to maja zamiar

> naprawić? Dowiedz sie co i jak i sobie sam zdemontuj deskę i napraw, a może jak sam się za to

> zabierzesz, okaże się, że nie trzeba całej deski demontować.

> Pamietam jak byłem zesrany jadąc na głupią wymiane odstającej kratki nawiewu na szybę.

> Na szczęście obyło sie bezboleśnie, mechanior okazał sie porządnym gościem

Oni sami dokladnie nie wiedza gdzie jest ta nieszczelnosc dlatego zeby dokladnie ja zlokalizowac musza deske sciagnac,

Napisano

> Oni sami dokladnie nie wiedza gdzie jest ta nieszczelnosc dlatego zeby dokladnie ja zlokalizowac

> musza deske sciagnac,

czyli może się okazać, że to tylko gdybanie rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> czyli może się okazać, że to tylko gdybanie

Tzn, przy mnie zasłonili jakos od spodu nagrzewnice calą, kartonem przejechalismy sie i piski zniknely, wyjeli karton przejechalismy sie i piski juz wrocily czyli w sumie region piskow zlokalizowany tylko rzecz w tym zeby dokladnie to zlokalizowac to musza wszystko miec jak na dloni, konsultowalem sie ze znajomym mechanikiem z mercedesa potwierdzil ze nic nie kombinują tylko ze niestety muszą sciągnąć deske rozdzielczą nie ma innego wyjścia.

Napisano

No to witaj w klubie. Ja w grudniu zglosilem ASO piszczacy wentylator (ktory w sumie przestal piszczec jak sie cieplej zrobilo) to mi powiedziano ze trzeba cala deske sciagac bo mam automatyczna klime i tak to wtedy jest. Powiedzialem ze pomysle i dam im znac, ale tez mam obawy i w sumie nie wiem co robic frown.gif

Napisano

> No to witaj w klubie. Ja w grudniu zglosilem ASO piszczacy wentylator (ktory w sumie przestal

> piszczec jak sie cieplej zrobilo) to mi powiedziano ze trzeba cala deske sciagac bo mam

> automatyczna klime i tak to wtedy jest. Powiedzialem ze pomysle i dam im znac, ale tez mam

> obawy i w sumie nie wiem co robic

zmien aso bo brednie opowiadaja, wymiana wentylatora bez wzgledu jaka to klima to maks 1h roboty

Napisano

> zmien aso bo brednie opowiadaja, wymiana wentylatora bez wzgledu jaka to klima to maks 1h roboty

Powaznie? Gosc dzwonil ponoc do centrali, bo juz mieli nowy wentylator zakladac, kiedy zauwazyli ze to automat jest i wtedy sprawdzili gdzies ze inny wentylator trza i ze deske cala trzeba sciagac. Coz ja biedny user mam zrobic? To jeden z najwiekszych i chyba najbardziej zaufanych ASO. ASO Ganinex Katowice. Nie wiem czy lepiej sie da.

Napisano

> Powaznie?

znam lebka ktory mial wentylator wymieniany, ma klime auto i aso ponoc w 30min operacje przeprowadzilo, przeciez roznic na wentylatorach nie ma przy automacie, automat ma roznice w sterowaniu a nie w mocowaniu wentylatora

EDIT:

a dobra, moj blad, faktycznie ze sa rozne rodzaje wentylatorow na manual i automat, ale nie zmienia to faktu ze znajomkowi bez wyciagania deski wentylator przy automacie wymienili, i cala operacje przeprowadzili bardzo sprawnie

Napisano
  • Autor

> No to witaj w klubie. Ja w grudniu zglosilem ASO piszczacy wentylator (ktory w sumie przestal

> piszczec jak sie cieplej zrobilo) to mi powiedziano ze trzeba cala deske sciagac bo mam

> automatyczna klime i tak to wtedy jest. Powiedzialem ze pomysle i dam im znac, ale tez mam

> obawy i w sumie nie wiem co robic

Wczoraj zadzwoniłem do rzeczoznawcy technicznego fiata, przedstawiłem mu jak wygląda sytuacja i on powiedział że jeżeli serwis z głową ściągnie i ponownie założy deske rozdzielczą to szanse na to ze pozniej cos bedzie nie tak tą zerowe. Mowil, ze z gory serwis trzeba uczilic na to ze nie dopuszczasz takiej opcji ze cos bedzie zarysowane albo zle zlozone. Powiedzial tez ze najlepiej bedzie jak sam sobie zabezpiecze folią ochronną całą deskę ropzdzielczą. Ja dzis sie zdecydowałem umówiłem sie na termin po świetach i odrazu kierownikowi zapowiedziałem ze niech zarezerwuje do tej operacji najbardziej ogarniętego mechanika bo jak coś pojdzie nie tak to beda błędy naprawiać do skutku i powiedziałem że rozmawiałem z rzeczoznawcą technicznym i on potwierdził że jako serwis musicie to zrobić jak nalezy w innym przypadku sprawe skieruje do centrum fiata. MIalem spore obawy co do mojej decyzji ale stwierdzilem ze jak po gwaracji mial bym sam zostac z tą usterką na głowie i koszty jakie bym poniosl to sie zdecydowwalem, w serwisie za samo sciagniecie deski zycza sobiw 650 zł a juz nie mowie o usunieciu usterki.

Napisano

> To jeden z

> najwiekszych

tego to właściwie nie będę komentował, bo po prostu niewiem.gif i mnie to nie interesuje

> i chyba najbardziej

> zaufanych

a tu bym już polemizował* zlosnik.gif

> ASO. ASO Ganinex Katowice.

> Nie wiem czy lepiej sie da.

Zawsze się da oink.gif ale najbardziej zależy to od konkretnej osoby/mechanika/mistrza, a nie uogólniania do całego "warsztatu" ok.gif

*) vide: kącik Stilo, temat Serwisy polecane i odradzane; z postów nie trącących myszką znajduje się m.in. mój wpis (dotyczy Bravo, sic!).

Napisano

> zdecydowałem umówiłem sie na termin po świetach

Odważna decyzja, ale trzymam kciuki smile.gif Koniecznie zdaj relację czy operacja pomogła i czy nic nie popsuli ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.