Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Help - coś padło w tylnej klapie

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

co Waszym zdaniem mogło paść w CZ tylnej klapy, objaw jest taki że jeżeli CZ w całym aucie jest zamknięty to przycisk zamka klapy można wcisnąć ale klapa jest zamknięta - czyli tutaj jest zachowanie normalne,

z kolei jeżeli otworzymy CZ w aucie to przycisk zamka klapy tylnej jest całkowicie zablokowany, nie da się go wcisnąć, wówczas ręcznie można kręcić kluczem i czuć że siłownik się przestawia ale nie powoduje to odblokowania przycisku - efekt nie mogę otworzyć klapy,

na początku obstawiałem że to siłownik ale teraz już nie jestem pewnien czy to nie cały zamek klapy tylnej, słychać że siłownik pracuje,

Pomocy bow.gif

brat

Napisano

Rzeczywiście, te zamki dziwnie działają... jakby były popsute, ale są sprawne.

Zrób tak:

1. przekręć kluczyk maksymalnie w lewo poza pionowe położenie na godz. 11:25.

2. przekręć kluczyk w prawo do poziomu na godz. 09:15

3. wyjmij kluczyk z zamka

4. włacz CZ pilotem i wyłącz kilka razy (ważne!)

5. przy wyłączonym CZ (drzwi otwarte) klapa powinna się otwierać.

Jeśli to nie pomoże to jeszcze taki sposób:

1. włącz CZ pilotem (drzwi zamknięte)

2. włóż kluczyk do zamka klapy i przekręć w prawo do oporu poza położenie poziome na godz. 10:20

3. nie wyciągając kluczyka (nie da się) wciśnik bolec i spróbuj otworzyć klapę

Pozdr.

Napisano

Witam mam ten sam problem, problem tkwi w mechanizmie zamka. Klapę otworzyłem od środka po odkręceniu osłony. Dokładnie nie pamiętam, plastikowe ramię zamka - to połączone z siłownikiem - podczas odblokowywania zahacza o taki plastikowy wihajsterek i nie odblokowuje zamka do końca - blokuje przycisk. Po zdjęciu osłony z klapy jest to widoczne. Pomogło mi polerowanie owych plastików, a później smarowanie białym smarem lub wazeliną techniczną. Stare, dobre przysłowie mówi: kto smaruje - ten jedzie. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli to nie pomoże to jeszcze taki sposób:

> 1. włącz CZ pilotem (drzwi zamknięte)

> 2. włóż kluczyk do zamka klapy i przekręć w prawo do oporu poza położenie poziome na godz. 10:20

> 3. nie wyciągając kluczyka (nie da się) wciśnik bolec i spróbuj otworzyć klapę

dzięki, powyższe zadziałało, klapę dało się otworzyć i za ChRL jej już nie zamknę w sensie CZ,

jutro rozbieram to ustrojstwo,

brat

Napisano
  • Autor

> Witam mam ten sam problem, problem tkwi w mechanizmie zamka. Klapę otworzyłem od środka po

> odkręceniu osłony. Dokładnie nie pamiętam, plastikowe ramię zamka - to połączone z siłownikiem

> - podczas odblokowywania zahacza o taki plastikowy wihajsterek i nie odblokowuje zamka do

> końca - blokuje przycisk. Po zdjęciu osłony z klapy jest to widoczne. Pomogło mi polerowanie

> owych plastików, a później smarowanie białym smarem lub wazeliną techniczną. Stare, dobre

> przysłowie mówi: kto smaruje - ten jedzie.

Dzięki ok.gif

wiem gdzie szukać, jutro w pracy to rozbiorę i sprawdzę co się dzieje,

na w razie czego mechanizm zamka klapy mam zamówiony w zaprzyjaźnionym ASO heh,

brat

Napisano

> na w razie czego mechanizm zamka klapy mam zamówiony w zaprzyjaźnionym ASO heh,

Ile takie cos? zeby.GIF

U mnie jest odwrotnie, z centralnego dziala a z kluczyka nie potrafie ani zamknac ani otworzyc... na szczęście nie specjalnie jest mi to potrzebne. zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Ile takie cos?

mechanizm zamka coś chyba? 150zł,

> U mnie jest odwrotnie, z centralnego dziala a z kluczyka nie potrafie ani zamknac ani otworzyc...

polecam dwa razy do roku psyknąć do wkładki olejem specjalnym do mechanizmów precyzyjnych (np Forch), u mnie wkładki działają do dziś bez zarzutu choć ich używam raz do roku (z ciekawości),

brat

Napisano
  • Autor

> Witam mam ten sam problem, problem tkwi w mechanizmie zamka.

Problem rozwiązany,

przyczyna nie tkwiła ani w siłowniku, ani w mechanizmie zamka,

problem tkwił we wkładce (rozumianej jako całość z oprawą),

otóż, cała wkładka porusza się w plastikowej oprawie (która jest mocowana do klapy na dwóch śrubach M8), gdy z czasem brud przenika pomiędzy oprawę a wkładkę blokuje ją i wkładka nie cofa się całkowicie uniemożliwiając prawidłowe działanie mechanizmu umieszczonego z tyłu oprawy wkładki, rozebrałem wszystko na czynniki pierwsze, wyczyściłem, wysmarowałem i działa idealnie smile.gif

czas operacyjny ok 2h,

dzięki za pomoc,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.