Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane - serwis pozakupowy?

Featured Replies

Napisano

France Renata została zakupiona. Jak to mam w zwyczaju, po zakupie chciałbym jej zrobić mały serwis - wymiana płynów, świec, filtrów. Mam co prawda książkę serwisową, ale wpisy kończą się kilka tysięcy km temu i zastanawiam się jakim olejem zalać silnik, jakich świec użyć, by nie sprawiały te elementy żadnych problemów.

Silnik to 1.4 16V, niestety, auto kupione wczoraj i nie przestudiowałem jeszcze instrukcji i nie znam oznaczenia silnika. W każdym razie moc wpisana w DR to 70kW, czyli 95KM.

Francowate auta to zawsze mi się z olejem ELF kojarzyły - czy takim zalać? Przebieg na liczniku to...112 kkm, jeżeli kręcony to raczej niewiele, ale możemy przyjąć, że ma nawet i 200 kkm zlosnik.gif

Z chęcią posłucham rad posiadaczy aut na F wink.gif

Napisano

Jak nie wiesz jaki przebieg to wymień rozrząd bo szkoda silnika. Dobrze by było wymienić pompę wody bo jest na rozrządzie. Świece mogą być beru z193, olej ... jeździło to normalnie (powinno) na elfie 5w40 ale jak nie wiadomo to można zalać 10w40 choć lepszy by był pełny syntetyk. Numery części możesz znaleźć na stronie inter-carsu a później poszukać za normalne pieniądze:)

Filtry wymień.

Napisano

co do świec to NGK dedykowane do mojej meaganki były zamontowane w niej tylko przez 1000 km i zostały wymienione na Eqalis czy jakoś tak ... i jak reką odjął wszystkie problemy które były z NGK ... sporo osob pisze że meganki sa wrazliwe na swiece ... ale to co i jak to poszukaj dokładnie jakie pasują do Twojego silnika ... najlepiej po kodzie motoru

przyjemnej jazdy zycze wink.gif20.GIF

Napisano

Te motory nie lubia NGK ale z Beru z193 powinno smigac jak ta lala

U mnie w lagunie 1,6 16v smigały jeszcze dobrze denso K20PRU

Napisano
  • Autor

> Jak nie wiesz jaki przebieg to wymień rozrząd bo szkoda silnika. Dobrze by było wymienić pompę wody

> bo jest na rozrządzie. Świece mogą być beru z193, olej ... jeździło to normalnie (powinno) na

> elfie 5w40 ale jak nie wiadomo to można zalać 10w40 choć lepszy by był pełny syntetyk. Numery

> części możesz znaleźć na stronie inter-carsu a później poszukać za normalne pieniądze:)

> Filtry wymień.

Rozrząd też wymienię. Niby jest wpis do książki o wymianie, ale to sprzed 4 lat. Przebieg od wymiany nie jest duży (a właśnie - co ile rozrząd w tym silniku?), ale minęło już 4 lata, więc pójdzie do zmiany. Dziś jeszcze przestudiuję książkę, ale z tego co zerknąłem wczoraj późnym wieczorem, to ASO wpisywało tylko "olej" nie pisząc jaki zalewali hehe.gif

Pójdzie więc ELF, jaki - jeszcze pomyślę ok.gif

Napisano
  • Autor

> co do świec to NGK dedykowane do mojej meaganki były zamontowane w niej tylko przez 1000 km i

> zostały wymienione na Eqalis czy jakoś tak ... i jak reką odjął wszystkie problemy które były

> z NGK ... sporo osob pisze że meganki sa wrazliwe na swiece ... ale to co i jak to poszukaj

> dokładnie jakie pasują do Twojego silnika ... najlepiej po kodzie motoru

gdzie znaleźć ten kod motoru?

> przyjemnej jazdy zycze

jak na razie to tylko km przejechane ,ale już widzę, że jest dobrze, wygodnie, cicho - myślę, że żonie też się spodoba, bo jak na razie widziała go przez okno tylko hehe.gif, a to ma być jej auto zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Te motory nie lubia NGK ale z Beru z193 powinno smigac jak ta lala

> U mnie w lagunie 1,6 16v smigały jeszcze dobrze denso K20PRU

Zerknąłem na allegro i nic nie ma pod hasłem beru z193....tylko w ASO można te świeczki dostać? frown.gif

a może koledzy podadzą jakiś adres sklepu internetowego z częściami do francowatej Renaty? zlosnik.gif

Napisano

Motor jest K4J ale który podtyp to nie wiem

Napisano

> Rozrząd też wymienię. Niby jest wpis do książki o wymianie, ale to sprzed 4 lat. Przebieg od

> wymiany nie jest duży (a właśnie - co ile rozrząd w tym silniku?), ale minęło już 4 lata, więc

> pójdzie do zmiany. Dziś jeszcze przestudiuję książkę, ale z tego co zerknąłem wczoraj późnym

> wieczorem, to ASO wpisywało tylko "olej" nie pisząc jaki zalewali

> Pójdzie więc ELF, jaki - jeszcze pomyślę

Zapraszam na Priva z Vinem auta, cene sie zrobi, czesci dostaniesz b.dobrej jakosci bo w wiekszosci orginal a cena nie zabije smile.gif

Napisano

> Zerknąłem na allegro i nic nie ma pod hasłem beru z193....tylko w ASO można te świeczki dostać?

> a może koledzy podadzą jakiś adres sklepu internetowego z częściami do francowatej Renaty?

Jak byś bywał w okolicach częstochowy to bym Ci wszystko do tego załatwił u szwagra

Napisano

> gdzie znaleźć ten kod motoru?

a żebym to ja pamietał hmm.gif chyba gdzieś w papierach miałem typ coś w rodzaju K700A czy jakos tak ale tam są rózne podobne do tego KA700 ... serio to wiem że po tej drodze dobrze dobrałem świece ... ale skąd te dane brałem to można kara.gif ale nie przypomnę sobie ...

ewentualnie poczytaj na forum megane

> jak na razie to tylko km przejechane ,ale już widzę, że jest dobrze, wygodnie, cicho - myślę, że

> żonie też się spodoba, bo jak na razie widziała go przez okno tylko , a to ma być jej auto

fajne są i spodoba sie na pewno ...

Napisano

> Zerknąłem na allegro i nic nie ma pod hasłem beru z193....tylko w ASO można te świeczki dostać?

> a może koledzy podadzą jakiś adres sklepu internetowego z częściami do francowatej Renaty?

www.motopartner.pl

A swiece Eyquem polecamy zeby.GIF Francuski Sagem cenowo i jakosciowo zajefajny smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zapraszam na Priva z Vinem auta, cene sie zrobi, czesci dostaniesz b.dobrej jakosci bo w wiekszosci

> orginal a cena nie zabije

to smaruję prv, w W-wie bywam czasem, to i może bym coś kupił zlosnik.gif

Napisano

> to smaruję prv, w W-wie bywam czasem, to i może bym coś kupił

wysylamy zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> wysylamy

też pasuje ok.gifzlosnik.gif

dorzuć do listy jeszcze jakieś niedrogie tarcze hamulcowe i klocki - to na później, ale za jakiś czas też bym chciał wymienić wink.gif

Napisano

> też pasuje

> dorzuć do listy jeszcze jakieś niedrogie tarcze hamulcowe i klocki - to na później, ale za jakiś

> czas też bym chciał wymienić

Po doświadczeniach z piskami polecam klocki Textar

Napisano
  • Autor

> Po doświadczeniach z piskami polecam klocki Textar

ok.gif zanotowałem, dzięki wink.gif

Napisano

> Po doświadczeniach z piskami polecam klocki Textar

gdzie w meganie piszczace klocki?? Sprzedajemy RH i nie ma opcji, 99% przyczyna piszczenia klockow jest niedokladny i niechlujny montaz.

Napisano

> zanotowałem, dzięki

Mi polecono orginalne swiece francuskie jak kolega wyzej pisał.11zł szt.chyba. Na rozrzadzie bezpiecznie bedzie 5 lat lub 70kkm, W książce pisze 5 lat albo 120kkm .Olej zalewam 5W-40 Platinum V od 2 lat ,Nie bierze ani grama ok.gif Jak chcesz to spróbuj tez ,choć syntetyki sa droższe .Rozrząd na pewno kompletny, z dobra pompa wody,płyn w chłodnicy przy okazji.

Miesiąc temu wymieniałem tarcze i klocki z przodu.Ja mam wieksze 280mm gr.24 .Kupiłem tarcze Mikoda 220zł i Klocki Valeo 150zł.Wszystko ładnie hamuje ,bez żadnych pisków ok.gif.Olej w skrzyni lałem Shella ,po 7 latach jest czarny jak smoła. zlosnik.gif

Tłumiki jeszcze fabryczne ,bo nie widze łączeń żadnych ,jest w jednej całości. ok.gif Aha ,tylne amory lubia sie łamać ,ja juz wymieniałem ,złamał sie prawy .Sam wymienisz. wink.gif mi sie dobrze jedzie jak mam zapakowane auto ,wtedy prawie jak na tapczanie

Napisano

> gdzie w meganie piszczace klocki?? Sprzedajemy RH i nie ma opcji, 99% przyczyna piszczenia klockow

> jest niedokladny i niechlujny montaz.

Mieliśmy piski z Raicam-ów i o dziwo z Valeo (w lagunie i w megance) a Textar cichy i skuteczny. Montaż z czyszczeniem i wymiana prowadnic zacisków.

Napisano

> Mieliśmy piski z Reicam-ów i o dziwo z Valeo (w lagunie i w megance) a Textar cichy i skuteczny.

> Montaż z czyszczeniem i wymiana prowadnic zacisków.

Valeo sie nie dziwie, dosc twardy klocek, Raicam to taki tani shit...

Napisano

> Valeo sie nie dziwie, dosc twardy klocek, Raicam to taki tani shit...

A Textar hamuje poprostu zajefajnie. Mocno z dobrym dozowaniem przez zmiane nacisku.

Napisano
  • Autor

Dzięki za ofertę. Jakby co, będę się odzywał po świętach ok.gif

Napisano
  • Autor

> Miesiąc temu wymieniałem tarcze i klocki z przodu.Ja mam wieksze 280mm gr.24 .

Właśnie - już się zdążyłem zorientować, że do tego modelu są dostępne tarcze o różnych średnicach. Po czym to poznać? Albo gdzie sprawdzić - w książce, instrukcji coś znajdę - raczej wątpię zlosnik.gif

Chyba, że zmierzę sobie po zdjęciu koła zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie - już się zdążyłem zorientować, że do tego modelu są dostępne tarcze o różnych średnicach.

> Po czym to poznać? Albo gdzie sprawdzić - w książce, instrukcji coś znajdę - raczej wątpię

> Chyba, że zmierzę sobie po zdjęciu koła

po Vinie zeby.GIF czesci do tych aut sie kupuje po Vinie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Właśnie - już się zdążyłem zorientować, że do tego modelu są dostępne tarcze o różnych średnicach.

> Po czym to poznać? Albo gdzie sprawdzić - w książce, instrukcji coś znajdę - raczej wątpię

> Chyba, że zmierzę sobie po zdjęciu koła

Chyba takie 259mm http://moto.allegro.pl/item963951731_tarcza_hamulcowa_logan_sandero_clio_megane.html

zmierz sobie ,bedzie najpewniej. wink.gif

Napisano

Sadze, ze jak pojdziesz do sklepu podasz rok auta i silnik do dadza ci dobre swiece i filtry, olej jaki badz moze byc 5w40 jak i 10w40

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.