Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kat. B+E, a BUS 3,5t + przyczepa ok. 2t

Featured Replies

Napisano

Witam!

Sprawa jest palacz.gif

Ducato 3,3kg i 3,5kg DMC

Według przelicznika (1,33) do 3300kg mogę podpiąć 2480kg, a do 3490km można 2624kg

Ale teraz pytanie: auto jest na jednoosobową działalność, której jestem właścicielem. Wiozę sobie osobiście takim zestawem (tylko po Polsce) towar na handel związany z działalnością mojej firmy i teraz: czy potrzebne tacho, czy potrzebna jakaś licencja ??

Proszę o odpowiedzi osoby, które wiedzą!, a jeśli takie się nie znajdą to te, którym się wydaje wink.gif

Męcze już pana googla od paru dni i tylko zacięte dyskusje, a konkretów niewiele.

Napisano

> Witam!

> Sprawa jest

> Ducato 3,3kg i 3,5kg DMC

> Według przelicznika (1,33) do 3300kg mogę podpiąć 2480kg, a do 3490km można 2624kg

> Ale teraz pytanie: auto jest na jednoosobową działalność, której jestem właścicielem. Wiozę sobie

> osobiście takim zestawem (tylko po Polsce) towar na handel związany z działalnością mojej

> firmy i teraz: czy potrzebne tacho, czy potrzebna jakaś licencja ??

> Proszę o odpowiedzi osoby, które wiedzą!, a jeśli takie się nie znajdą to te, którym się wydaje

> Męcze już pana googla od paru dni i tylko zacięte dyskusje, a konkretów niewiele.

AFAIR tacho tak, zaswiadczenie na przewozy na potrzeby wlasne....

Ustawa o transporce drogowym z dnia 6 wrzesnie 2001 r. Dz.U.2001.125.1371 (najnowsza wersja na dzien 2009-01-14)

Rozdzial 1 i 5 ...

Napisano

> Witam!

> Sprawa jest

> Ducato 3,3kg i 3,5kg DMC

> Według przelicznika (1,33) do 3300kg mogę podpiąć 2480kg, a do 3490km można 2624kg

> Ale teraz pytanie: auto jest na jednoosobową działalność, której jestem właścicielem. Wiozę sobie

> osobiście takim zestawem (tylko po Polsce) towar na handel związany z działalnością mojej

> firmy i teraz: czy potrzebne tacho, czy potrzebna jakaś licencja ??

> Proszę o odpowiedzi osoby, które wiedzą!, a jeśli takie się nie znajdą to te, którym się wydaje

> Męcze już pana googla od paru dni i tylko zacięte dyskusje, a konkretów niewiele.

Mam ten sam problem. Auto ma 3300 dmc i możliwość zapięcia przyczepy 2000kg dmc.

Sprawa wygląda tak (2x razy bylem w wydziale transportu):

- samochód do 3,5T dmc nie podlega pod ustawę o transporcie drogowym

- do auta o dmc 3,5T możesz podpiąć tzw. lekką przyczepę (chyba 475 dmc), legalnie, chyba nawet nie mając B+E. Ale tu mądry Polak zawsze się znajdzie. Wiele wypożyczalni przyczep towarowych ma w ofercie przyczepy towarowe z wpisem do dowodu rejestracyjnego "lekka przyczepa". W rzeczywistości taka przyczepa udźwignie ok. 1T ładunku.

- oczywiście prawo jazdy B+E (3300+ 2000 oraz 3500+ 2000).

- tacho nie potrzeba, wystarczy książka pracy kierowcy (przydatna też w Niemczech)

- oplata drogowa= winieta (do kupienia na poczcie, cen niestety nie znam)

uff to chyba wszytko

- resztę powiedział kolega wyżej

Napisano
  • Autor

> AFAIR tacho tak, zaswiadczenie na przewozy na potrzeby wlasne....

> Ustawa o transporce drogowym z dnia 6 wrzesnie 2001 r. Dz.U.2001.125.1371 (najnowsza wersja na

> dzien 2009-01-14)

> Rozdzial 1 i 5 ...

No poczytałem ok.gif

Zaświadczenie na przewóz na potrzeby własne na pewno, ale co z TACHO?? icon_rolleyes.gif

Napisano

> - samochód do 3,5T dmc nie podlega pod ustawę o transporcie drogowym

ale z przyczepa juz tak bo mowa o zestawie...Art 3.1

> - do auta o dmc 3,5T możesz podpiąć tzw. lekką przyczepę (chyba 475 dmc), legalnie, chyba nawet nie

> mając B+E. Ale tu mądry Polak zawsze się znajdzie. Wiele wypożyczalni przyczep towarowych ma w

> ofercie przyczepy towarowe z wpisem do dowodu rejestracyjnego "lekka przyczepa". W

> rzeczywistości taka przyczepa udźwignie ok. 1T ładunku.

lekka do 750kg

> - tacho nie potrzeba, wystarczy książka pracy kierowcy (przydatna też w Niemczech)

no nie jestem pewien tego tacho bo nawet do Trafica jest proponowane tacho jak ma jezdzic z przyczepa... pozatym dochodzi czas pracy z WE 561/2006...

> - oplata drogowa= winieta (do kupienia na poczcie, cen niestety nie znam)

yikes.gif przeciez do DMC 12T nie ma oplaty!

Napisano
  • Autor

> Mam ten sam problem. Auto ma 3300 dmc i możliwość zapięcia przyczepy 2000kg dmc.

> Sprawa wygląda tak (2x razy bylem w wydziale transportu):

> - samochód do 3,5T dmc nie podlega pod ustawę o transporcie drogowym

> - do auta o dmc 3,5T możesz podpiąć tzw. lekką przyczepę (chyba 475 dmc), legalnie, chyba nawet nie

> mając B+E. Ale tu mądry Polak zawsze się znajdzie. Wiele wypożyczalni przyczep towarowych ma w

> ofercie przyczepy towarowe z wpisem do dowodu rejestracyjnego "lekka przyczepa". W

> rzeczywistości taka przyczepa udźwignie ok. 1T ładunku.

> - oczywiście prawo jazdy B+E (3300+ 2000 oraz 3500+ 2000).

> - tacho nie potrzeba, wystarczy książka pracy kierowcy (przydatna też w Niemczech)

Jest gdzieś jakiś zapis w ustawie, że ta książka wystarczy. Rozumiem, że tylko na potrzeby własne wystarczy książka?

> - oplata drogowa= winieta (do kupienia na poczcie, cen niestety nie znam) Winiety na pewno nie potrzeba, bo aktualnie jest chyba od 12 ton

> uff to chyba wszytko

> - resztę powiedział kolega wyżej

Napisano

> Jest gdzieś jakiś zapis w ustawie, że ta książka wystarczy. Rozumiem, że tylko na potrzeby własne

> wystarczy książka?

z tego co znalazlem to do 3,5 t DMC auta ciagnacego wystarczy kasiazka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.