Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padła pompa podciśnienia czy serwo ? jak sprawdzić

Featured Replies

Napisano

Na ogół mam wspomaganie hamowania za pierwszym naciśnięciem pedału, za drugim już idzie ciężko, a powiedzmy po 5 razach zapala się kontrolka od braku podciśnienia. teraz coraz częściej w ogolę znika wspomaganie.

Czy zatem należy wnioskować że to serwo padło ?

czy są jakieś inne (domowe) sposoby sprawdzenia, ktoś mi kiedyś opowiadał że na podstawie tego jak pedał się wciska można coś zdiagnozować.

czy serwo albo pompę się regeneruje ? ktoś może poleci jakiś warsztat (najlepiej warszawa okolice w stronę marek, radzymina)

samochód to nissan pickup z silnikiem TD25 '97 rok

Napisano

> czy są jakieś inne (domowe) sposoby sprawdzenia,

Nacisnij kilka razy pedał hamulca i uruchom silnik - jak jest sprawne serwo to pedał powinien wyraznie wpaść do dołu.

Napisano
  • Autor

> Nacisnij kilka razy pedał hamulca i uruchom silnik - jak jest sprawne serwo to pedał powinien

> wyraznie wpaść do dołu.

rozumiem ze przy odpalaniu mam naciskać na pedał, czy tylko patrzeć czy wchodzi

Napisano

> Na ogół mam wspomaganie hamowania za pierwszym naciśnięciem pedału, za drugim już idzie ciężko, a

> powiedzmy po 5 razach zapala się kontrolka od braku podciśnienia. teraz coraz częściej w ogolę

> znika wspomaganie.

> Czy zatem należy wnioskować że to serwo padło ?

> czy są jakieś inne (domowe) sposoby sprawdzenia, ktoś mi kiedyś opowiadał że na podstawie tego jak

> pedał się wciska można coś zdiagnozować.

> czy serwo albo pompę się regeneruje ? ktoś może poleci jakiś warsztat (najlepiej warszawa okolice w

> stronę marek, radzymina)

> samochód to nissan pickup z silnikiem TD25 '97 rok

odepnij przewody od vakum i sprawdź czy masz na nich podciśnienie

Napisano

> rozumiem ze przy odpalaniu mam naciskać na pedał, czy tylko patrzeć czy wchodzi

Trzymać nacisnięty podczas odpalania.

Napisano
  • Autor

> Trzymać naciśnięty podczas odpalania.

Podciśnienie mam, pedał wpada,

Na mój gust to tak wygląda jakby mi się podciśnienie kończyło za szybko jakby go było za mało, może gdzieś jest jakaś nieszczelność bo na drugie naciśnięcie do końca nie starcza...ale wężyki oglądałem i nic nie zauważyłem, dokręciłem porządnie opaski i się nic nie zmieniło, natomiast zauważyłem ze w przewodzi przy vacumpompie jest trochę oleju.

Napisano

> Podciśnienie mam, pedał wpada,

> Na mój gust to tak wygląda jakby mi się podciśnienie kończyło za szybko jakby go było za mało,

> może gdzieś jest jakaś nieszczelność bo na drugie naciśnięcie do końca nie starcza...ale

> wężyki oglądałem i nic nie zauważyłem, dokręciłem porządnie opaski i się nic nie zmieniło,

> natomiast zauważyłem ze w przewodzi przy vacumpompie jest trochę oleju.

wepnij trójnik w przewód podciśnienia i zmierz je.

jeśli będzie za małe to do pompy podciśnienia podepnij tylko sam manometr.

Jeśli teraz będzie ok to szukaj nieszczelności w przewodach lub serwie.

Jeśli dalej będzie niskie to trzepnięta jest pompa podciśnienia.

Minimalne dobre podciśnienie to około 0,7 bar, dobrze przemyślane (konstrukcja) i sprawne pompy dobijają do 0,9 bar.

pozdr

Napisano
  • Autor

jak tylko kupie wakuometr to dam znać co wyszło z pomiarów,

tak myślę że będę musiał go podpiąć i pojeździć z nim trochę, żeby zobaczyć czy jak mi zniknie wspomaganie to będzie to wina braku ciśnienia.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no dobra

z pomiaru wynikło że pompa dobija do -0,95bara

ale po naciśnięciu i w momencie puszczania pedału spada o połowę, po drugim znowu, po trzecim puszczeniu mam już prawie zero,

czyli pompa chyba pracuje ?

Napisano

> no dobra

> z pomiaru wynikło że pompa dobija do -0,95bara

> ale po naciśnięciu i w momencie puszczania pedału spada o połowę, po drugim znowu, po trzecim

> puszczeniu mam już prawie zero,

> czyli pompa chyba pracuje ?

w dieslu to normalne ... przynajmniej nawet prawie nowe mazdy tak mają że jednak na wolnych obrotach i po kilkukrotnym naciśnięciu hamulca na wolnych obrotach np. przy dojeżdżaniu na luzie do skrzyżowania wreszcie zabraknie podciśnienia i pedał stwardnieje ale ... na wolnych obrotach ... lekkie dodanie gazu powinno zaskutkować natychmiastowym powrotem wspomagania hamuców

Napisano
  • Autor

> w dieslu to normalne ... przynajmniej nawet prawie nowe mazdy tak mają że jednak na wolnych

> obrotach i po kilkukrotnym naciśnięciu hamulca na wolnych obrotach np. przy dojeżdżaniu na

> luzie do skrzyżowania wreszcie zabraknie podciśnienia i pedał stwardnieje ale ... na wolnych

> obrotach ... lekkie dodanie gazu powinno zaskutkować natychmiastowym powrotem wspomagania

> hamuców

chyba nie do końca bo .. jak muszę zahamować gwałtownie to w tedy mi wspomaganie po pierwszym razie znika... i wtedy mam problem, teraz wiem że nie mogę puścić pedału bo się nie zatrzymam awaryjnie., aż tak źle to chyba nie powinno być.

wiem ze niektóre modele maiły jeszcze dołożoną puszkę do układu zwiększającą objętość instalacji, u mnie tego nie ma

Napisano

> chyba nie do końca bo .. jak muszę zahamować gwałtownie to w tedy mi wspomaganie po pierwszym razie

> znika... i wtedy mam problem, teraz wiem że nie mogę puścić pedału bo się nie zatrzymam

> awaryjnie., aż tak źle to chyba nie powinno być.

> wiem ze niektóre modele maiły jeszcze dołożoną puszkę do układu zwiększającą objętość instalacji, u

> mnie tego nie ma

no to rzeczywiście słabo , na pewno tak nie powinno być

Napisano
  • Autor

> no to rzeczywiście słabo , na pewno tak nie powinno być

czy serwo sie regeneruje ?

Napisano

Znajomy miał podobne objawy w audi, okazało się, że pękł jeden zaworek w pompie vakum.

Napisano
  • Autor

czyli co proponujecie teraz sprawdzić?

czy zaworek przy serwo może mieć z tym coś wspólnego, aczkolwiek sprawdzałem i wygląda ze działa ... pytam bo to najtańszy element w tym zestawie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.