Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra III 1.6 Twinport szukam opinii

Featured Replies

Napisano

Astra III 1.6 Twinport 5dz szukam opinii o tym autku jak z awaryjnością czy to dobry wybór do miasta? Jak ze spalaniem w trasie i w mieście? Do teraz jeżdżę Passatem B5 FL 1.9 TDI 130KM 2001, samochód jest super no ale ma już swój wiek i pomału będę chciał chciał się z nim rozstać. Czy ktoś się przesiadła z Passata do Astry? Jak wrażenia? Ze względu na cenę ON i benzyny zdecydowałem się kupić teraz benzynę. Wcześniej miałem Astrę 2 1.7 DTI i byłem zadowolony, tylko mocy brakowało.

Napisano

Latam astrą H ale w klekocie 1.7 , docelowo polecam ci 1.9 150KM, ta benzyna 1.6 daje rade ale nie będziesz zadowolony z przsiadki do auta z taką motorownią

Napisano

> Astra III 1.6 Twinport 5dz szukam opinii o tym autku jak z awaryjnością czy to dobry wybór do

> miasta? Jak ze spalaniem w trasie i w mieście? Do teraz jeżdżę Passatem B5 FL 1.9 TDI 130KM

> 2001, samochód jest super no ale ma już swój wiek i pomału będę chciał chciał się z nim

> rozstać. Czy ktoś się przesiadła z Passata do Astry? Jak wrażenia? Ze względu na cenę ON i

> benzyny zdecydowałem się kupić teraz benzynę. Wcześniej miałem Astrę 2 1.7 DTI i byłem

> zadowolony, tylko mocy brakowało.

Ja mam średnią spalania po mieście 11 litrow i raczej na mniej bym nie liczył.

Napisano

> Ja mam średnią spalania po mieście 11 litrow i raczej na mniej bym nie liczył.

No to ciężką masz nogę. Ja na tym samym silniku , co prawda w G ale w 10L w miescie sie mieszczę na LPG. Na NoPB spokojnie w 8,5 po mieście, w trasie 6-6,5. Twinporty 1,6 to ekonomiczne i ciche silniki. I to chyba jedyna ich zaleta smile.gif

Napisano

> No to ciężką masz nogę. Ja na tym samym silniku , co prawda w G ale w 10L w miescie sie mieszczę na

> LPG. Na NoPB spokojnie w 8,5 po mieście, w trasie 6-6,5. Twinporty 1,6 to ekonomiczne i ciche

> silniki. I to chyba jedyna ich zaleta

Widać Nowy Sącz nie jest tak zatłoczony jak Kraków. Moja średnia prędkość po mieście obecnie wynosi około 10km/h. Do tego dochodzi używanie klimy w sezonie wiosenno-letnim, krótkie dystanse, mroźna zima i stąd to wysokie spalanie. Nogi ciężkiej mieć nie mogę, bo po prostu w korkach nie ma się jak rozpędzić zlosnik.gif.

Napisano

> Widać Nowy Sącz nie jest tak zatłoczony jak Kraków. Moja średnia prędkość po mieście obecnie wynosi

> około 10km/h. Do tego dochodzi używanie klimy w sezonie wiosenno-letnim, krótkie dystanse,

> mroźna zima i stąd to wysokie spalanie. Nogi ciężkiej mieć nie mogę, bo po prostu w korkach

> nie ma się jak rozpędzić .

No to dlaczego piszesz że poniżej 11 nie zejdzie. Warunki w jakich jeździsz nie są typowe, trudno nazwać je normalną jazdą miejską. To raczej normalne stanie miejskie wink.gif

Napisano

> No to dlaczego piszesz że poniżej 11 nie zejdzie. Warunki w jakich jeździsz nie są typowe, trudno

> nazwać je normalną jazdą miejską. To raczej normalne stanie miejskie

W miastach takich jak Kraków, Warszwa, Łódź czy na Śląsku to są właśnie normalne warunki - krótkie dystanse, korki, mała średnia prędkość (10 km/h i mniej) .

Za to poza miastem musze przyznać, że jest gitarka - trasa Kraków-Warszawa przez Częstochowę i średnia 6L/100km ok.gif.

A co do samego Twinporta - jest mulasty, ma niską kulture pracy (szczególnie w porównaniu do Twin Sparka Alfy), dużo pali, ale za to mój egzemplarz jest 100% bezawaryjny i nie żre ani grama oleju (aczkolwiek przy niskim przebiegu - 71tys.).

Napisano

6L dla silnika 1,6 to jest wg ciebie dużo? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

Astra jednak odpada miałem przyjemność jeździć, w weekend, niestety przesiadka z 130konnego TeDeIka jest bolesna, w grę jeszcze wchodzi Vectra C po 2006 roku z silnikiem 1.8 16V 140KM

Napisano

Całkiem przyzwoicie powinna się już odpychać i palić w rozsądnych granicach. ok.gif

Napisano

> 6L dla silnika 1,6 to jest wg ciebie dużo?

Przecież napisałem, że 6L na trasie jest gitarka wink.gif.

Sęk w tym, że po mieście pali 11 zlosnik.gif.

Napisano

> 6L dla silnika 1,6 to jest wg ciebie dużo?

6 L jara mu na trasie

a trasa a miasto to w przypadku oplowskich benzyniaków 1,6 ------------------2 światy. biglaugh.gif

Napisano

podoba mi się że nie ściemniasz mówiąć że pali Ci do 11 L po mieście.

większość szczególnie na innych kącikach chyba ma diesle grinser006.gif

ja mam co prawda 1,4 twinport ale jak ganiam po mieście (5 tys obr) to max 9 no może 9,5 biglaugh.gif

jak emeryt to zgodnie z folderem (jakim folderem jak kupowałem aśkę to od 3 lat żadnych folderów do niej nie było)

Napisano

> 6 L jara mu na trasie

> a trasa a miasto to w przypadku oplowskich benzyniaków 1,6 ------------------2 światy.

Każdy silnik w takich samych warunkach (jakie opisał) będzie palił podobnie dużo.

Napisano

> podoba mi się że nie ściemniasz mówiąć że pali Ci do 11 L po mieście.

> większość szczególnie na innych kącikach chyba ma diesle

> ja mam co prawda 1,4 twinport ale jak ganiam po mieście (5 tys obr) to max 9 no może 9,5

> jak emeryt to zgodnie z folderem (jakim folderem jak kupowałem aśkę to od 3 lat żadnych folderów do

> niej nie było)

W sumie mi to bez różnicy czy pali 11 czy 15 zlosnik.gif.

Po mieście jeżdzę mało (jakieś 350-400 km miesięcznie - praca-dom + jakieś zakupy czy odwiedziny rodziny) co daje jakieś 2/3 baku czyli 160 zł.

A jak wyjeżdam na trasę to taki przebieg robię prawie na raz zlosnik.gif, a wtedy te 6-7litrów jest wartością jak najbardziej akceptowalną ok.gif.

Ja to auto kupiłem nie dla oszczędnego silnika czy osiągów, ale dlatego, że miało super cenę jak za swój rocznik i było 100% pewniakiem jeśli chodzi o jego historię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.