Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowy zbiornik oleju + płaska miska

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad przeróbką układu smarowania silnika tak żeby zyskać kilka cm prześwitu pod miską olejową.

Wymyśliłem żeby zrobić znacznie mniejszą i płytszą miskę o spadzistych ściankach do której dorobiłbym smok.

Do tego potrzebny byłby dodatkowy zbiornik oleju żeby zapewnić odpowiednią ilość oleju w układzie - przy okazji mogłaby to być też chłodnica tego oleju. Najlepiej byłoby taki dodatkowy zbiornik włączyć w szereg z filtrem oleju, albo użyć dwóch zaślepionych otworów w pompie oleju między pompą a filtrem.

Czy ktoś robił podobne rzeczy i wie coś na ten temat?

Bo ja widzę następujące problemy techniczne:

- dodatkowy zbiornik będzie gdzieś wyżej niż miska olejowa, po wyłączeniu silnika olej spłynie z niego grawitacyjnie na dół, a ponieważ nie zmieści się to małej misce olejowej, w oleju będzie pływał wał korbowy. Czy uruchomienie na mokro i uderzanie w powierzchnie oleju nie zaszkodzi? (kiedyś było w taki sposób realizowane smarowanie rozbryzgowe , ale obawiam się czy przy obecnej konstrukcji nie skończy się to wywalaniem oleju przez odmę)

- jeżeli dodatkowy zbiornik będzie się znajdował po stronie wysokiego ciśnienia, to w sytuacji kiedy olej z niego spłynie, po ponownym rozruchu przez chwilę (potrzebną na napełnienie zbiornika) silnik będzie bez smarowania. Wydłuży się więc czas bez smarowania silnika po rozruchu. Czy ktoś wie ile czasu pompa potrzebuje na zalanie np. 3-4l zbiornika?

A może nie jest to żaden problem, bo olej po wyłączeniu silnika nie ścieka w dół z części układu pod ciśnieniem? Np. są jakieś zawory zwrotne na pompie itp.? Ewentualnie ścieka bardzo powoli (ale to też problem, bo rajdówka bywa nieuruchamiana np. przez 2 tygodnie).

Napisano

> Testowałeś to rozwiązanie Tommi??

jak dojdę do momentu gdy miska olejowa zacznie mi przeszkadzać (napewno nie ze względu na niskość zawiasu) to na 100% zrobie suchą ok.gif

Napisano

> Ja myślałem nad wykonaniem ale temat odpuściłem

myśleć to można o wieeeeelu rzeczach rotfl.gif

Napisano

> Zastanawiam się nad przeróbką układu smarowania silnika tak żeby zyskać kilka cm prześwitu pod

> miską olejową.

> Wymyśliłem żeby zrobić znacznie mniejszą i płytszą miskę o spadzistych ściankach do której

> dorobiłbym smok.

> Do tego potrzebny byłby dodatkowy zbiornik oleju żeby zapewnić odpowiednią ilość oleju w układzie -

> przy okazji mogłaby to być też chłodnica tego oleju. Najlepiej byłoby taki dodatkowy zbiornik

> włączyć w szereg z filtrem oleju, albo użyć dwóch zaślepionych otworów w pompie oleju między

> pompą a filtrem.

> Czy ktoś robił podobne rzeczy i wie coś na ten temat?

> Bo ja widzę następujące problemy techniczne:

> - dodatkowy zbiornik będzie gdzieś wyżej niż miska olejowa, po wyłączeniu silnika olej spłynie z

> niego grawitacyjnie na dół, a ponieważ nie zmieści się to małej misce olejowej, w oleju będzie

> pływał wał korbowy. Czy uruchomienie na mokro i uderzanie w powierzchnie oleju nie zaszkodzi?

> (kiedyś było w taki sposób realizowane smarowanie rozbryzgowe , ale obawiam się czy przy

> obecnej konstrukcji nie skończy się to wywalaniem oleju przez odmę)

> - jeżeli dodatkowy zbiornik będzie się znajdował po stronie wysokiego ciśnienia, to w sytuacji

> kiedy olej z niego spłynie, po ponownym rozruchu przez chwilę (potrzebną na napełnienie

> zbiornika) silnik będzie bez smarowania. Wydłuży się więc czas bez smarowania silnika po

> rozruchu. Czy ktoś wie ile czasu pompa potrzebuje na zalanie np. 3-4l zbiornika?

> A może nie jest to żaden problem, bo olej po wyłączeniu silnika nie ścieka w dół z części układu

> pod ciśnieniem? Np. są jakieś zawory zwrotne na pompie itp.? Ewentualnie ścieka bardzo powoli

> (ale to też problem, bo rajdówka bywa nieuruchamiana np. przez 2 tygodnie).

płyte sobie załóż kombinujesz jak koń pod górke zacznij upalac

Napisano
  • Autor

> płyte sobie załóż kombinujesz jak koń pod górke zacznij upalac

Płytę to ja już mam, tyle że chętnie bym ją podniósł do góry, a spokojnie 2cm są do odzyskania gdyby zrobić płytką miskę.

A właśnie w ostatnią sobotę w Rallylandzie najechałem na odpowiednio dużego kamulca, takiego że 6mm duraluminium nie dało mu rady i tak sobie teraz leżę pod samochodem i rozmyślam czy by się nie dało pod tym kątem czegoś poprawić.

Teraz to nic z tym nie zrobię, bo za tydzień do Szczecina, ale latem jak będzie przerwa to można by coś porzeźbić w metalu.

Tylko martwi mnie ten zmieniający się poziom oleju.

Napisano

> Płytę to ja już mam, tyle że chętnie bym ją podniósł do góry, a spokojnie 2cm są do odzyskania

> gdyby zrobić płytką miskę.

> A właśnie w ostatnią sobotę w Rallylandzie najechałem na odpowiednio dużego kamulca, takiego że 6mm

> duraluminium nie dało mu rady i tak sobie teraz leżę pod samochodem i rozmyślam czy by się nie

> dało pod tym kątem czegoś poprawić.

> Teraz to nic z tym nie zrobię, bo za tydzień do Szczecina, ale latem jak będzie przerwa to można by

> coś porzeźbić w metalu.

> Tylko martwi mnie ten zmieniający się poziom oleju.

koszt suchej miski porzadnei zrobionej wyjdzie koło tysiaca... warto ?

Napisano

> koszt suchej miski porzadnei zrobionej wyjdzie koło tysiaca... warto ?

gdzie za tyle robią? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> koszt suchej miski porzadnei zrobionej wyjdzie koło tysiaca... warto ?

Jeszcze w zeszłym tygodniu jak dla mnie byłoby warto. Czy nadal warto to nie wiem wink.gif

Pytanie jest ile jeszcze ile mnie to będzie kosztowało, bo ten 1000zł to rozumiem że daję samochód do warsztatu, przyjeżdżam za parę dni, daję 1000zł i w samochodzie już jest sucha miska?

Bo same elementy takie jak miska, smok, czy wszelka hydraulika to powinienem móc zrobić stosunkowo niedrogo.

Bardziej zastanawia mnie sama technologia.

Bo seryjna sucha miska (przynajmniej w Porsche) ma ponoć dwie pompy oleju - wstępna pompa tłoczy miska->chłodnica->dodatkowy zbiornik i dopiero zasadnicza która ciągnie z dodatkowego zbiornika i daje ciśnienie na podzespoły silnika z który olej spływa do miski.

A zrobienie takiego układu to już trochę większa przeróbka - pewnie nawet w tym 1000zł o których mówisz by się to nie zmieściło.

A obawiam się pójścia w półśrodki i partyzantkę - po to żeby potem nie spędzać tygodni na poprawianiu rozwiązania, albo nie mieć więcej problemów niż pożytku.

Po prostu zrobiłbym jeżeli ktoś się znajdzie kto już coś takiego ma, jest zadowolony, powie mi co i jak (albo pozwoli u siebie pooglądać), tak że z góry będę mógł oszacować koszty, czas itp. Bo robić jakiś wynalazków to faktycznie mi się nie chce.

Napisano

> gdzie za tyle robią?

ktoś kiedyś liczył że cahłupniczo zrobisz za 1000 bez gwarancji. Z tego co widze 2-3 tysiace euro za profi zestaw

Napisano

> Jeszcze w zeszłym tygodniu jak dla mnie byłoby warto. Czy nadal warto to nie wiem

> Pytanie jest ile jeszcze ile mnie to będzie kosztowało, bo ten 1000zł to rozumiem że daję samochód

> do warsztatu, przyjeżdżam za parę dni, daję 1000zł i w samochodzie już jest sucha miska?

> Bo same elementy takie jak miska, smok, czy wszelka hydraulika to powinienem móc zrobić stosunkowo

> niedrogo.

> Bardziej zastanawia mnie sama technologia.

> Bo seryjna sucha miska (przynajmniej w Porsche) ma ponoć dwie pompy oleju - wstępna pompa tłoczy

> miska-A zrobienie takiego układu to już trochę większa przeróbka - pewnie nawet w tym 1000zł o

> których mówisz by się to nie zmieściło.

> A obawiam się pójścia w półśrodki i partyzantkę - po to żeby potem nie spędzać tygodni na

> poprawianiu rozwiązania, albo nie mieć więcej problemów niż pożytku.

> Po prostu zrobiłbym jeżeli ktoś się znajdzie kto już coś takiego ma, jest zadowolony, powie mi co i

> jak (albo pozwoli u siebie pooglądać), tak że z góry będę mógł oszacować koszty, czas itp. Bo

> robić jakiś wynalazków to faktycznie mi się nie chce.

1000zł to dobra pompa i pare przewodów. to co napisałes licz koło 10 tysiecy

Napisano
  • Autor

> 1000zł to dobra pompa i pare przewodów. to co napisałes licz koło 10 tysiecy

No właśnie, a obawiam się czy sucha miska na jednej pompie i zbiornikiem dodatkowym na wysokim ciśnieniu, to nie jest proszenie się o nieustanne kłopoty.

Bo to się skończy tak, że nawet niewielki ubytek oleju z układu skończy się zasysaniem powietrza z suchej miski, zapowietrzeniem pompy i pomimo tego, że zbiornik dodatkowy nadal będzie pełen, to będą spadki ciśnienia.

Tu już zdążyłem obgadać z "hydraulikiem" rozmaite pomysły na poprawienie tego - można np. sprężynę powietrzną zrobić żeby się zbierała nad powierzchnią oleju w dodatkowym zbiorniku i zapewniała ciśnienie w chwilach słabości pompy, ale to już wynalazki, testowanie, poprawianie, dobieranie i dużo roboty.

Chyba sobie odpuszczę wink.gif

Lepiej sobie płytę wzmocnię od góry jakimiś teownikami czy czymś.

Napisano

> No właśnie, a obawiam się czy sucha miska na jednej pompie i zbiornikiem dodatkowym na wysokim

> ciśnieniu, to nie jest proszenie się o nieustanne kłopoty.

> Bo to się skończy tak, że nawet niewielki ubytek oleju z układu skończy się zasysaniem powietrza z

> suchej miski, zapowietrzeniem pompy i pomimo tego, że zbiornik dodatkowy nadal będzie pełen,

> to będą spadki ciśnienia.

> Tu już zdążyłem obgadać z "hydraulikiem" rozmaite pomysły na poprawienie tego - można np. sprężynę

> powietrzną zrobić żeby się zbierała nad powierzchnią oleju w dodatkowym zbiorniku i zapewniała

> ciśnienie w chwilach słabości pompy, ale to już wynalazki, testowanie, poprawianie, dobieranie

> i dużo roboty.

> Chyba sobie odpuszczę

> Lepiej sobie płytę wzmocnię od góry jakimiś teownikami czy czymś.

bingo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.