Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Check Engine...

Featured Replies

Napisano

Panowie jakies pomysły co do swiecacej sie kontrolki? Podczas jazdy sama z siebie sie zaswieciła i nie chce zgasnac. Gasiłem silnik, odpalałem ale bez skutku nadal sie swieci...

Auto pali normalnie, spalanie także normalne, zadnego mulenia. Jeździ normalnie jak jeździć powinna. Tyle ze swieci sie kontrola, odpiac minusowa kleme od aku na chwile i zobaczyc czy sie skaskuje? Czy inne pomysły?

Napisano

> Panowie jakies pomysły co do swiecacej sie kontrolki? Podczas jazdy sama z siebie sie zaswieciła i

> nie chce zgasnac. Gasiłem silnik, odpalałem ale bez skutku nadal sie swieci...

> Auto pali normalnie, spalanie także normalne, zadnego mulenia. Jeździ normalnie jak jeździć

> powinna. Tyle ze swieci sie kontrola, odpiac minusowa kleme od aku na chwile i zobaczyc czy

> sie skaskuje? Czy inne pomysły?

Spróbuj odłączyć aku, może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi

Napisano

mozesz odpiac, a noz widelec.

bez wielkiego kombinowania i akrobacji z wymiana czujnikow/cewek/itp. dowiesz sie z jakiego powodu sie swieci - podlaczajac pod euroscana smile.gif

Napisano
  • Autor

> mozesz odpiac, a noz widelec.

> bez wielkiego kombinowania i akrobacji z wymiana czujnikow/cewek/itp. dowiesz sie z jakiego powodu

> sie swieci - podlaczajac pod euroscana

No narazie nic nie chce wymieniac bo to pierwszy raz cos takiego sie przydażyło, wczesniej podczas wilgoci zdarzało sie ze check angine migało i jakby nie paliła na wszystkie garnki ale minelo. Teraz na dluzej sie swieci ale ide wiec odpiac aku ok.gif

Napisano

> Panowie jakies pomysły co do swiecacej sie kontrolki? Podczas jazdy sama z siebie sie zaswieciła i

> nie chce zgasnac. Gasiłem silnik, odpalałem ale bez skutku nadal sie swieci...

> Auto pali normalnie, spalanie także normalne, zadnego mulenia. Jeździ normalnie jak jeździć

> powinna. Tyle ze swieci sie kontrola, odpiac minusowa kleme od aku na chwile i zobaczyc czy

> sie skaskuje? Czy inne pomysły?

najpierw odczytaj jaki blad

a jak nie masz czym zgasic to sama zgasnie.. tylko po pewnym czasie

mi tez jakis czas temu sie tak zrobilo ale nim zdazylem przeczytac blad to zgasla i nie bylo zadnego sladu po bledzie

Napisano

> najpierw odczytaj jaki blad

> a jak nie masz czym zgasic to sama zgasnie.. tylko po pewnym czasie

> mi tez jakis czas temu sie tak zrobilo ale nim zdazylem przeczytac blad to zgasla i nie bylo

> zadnego sladu po bledzie

zgasnie, jezeli bład jest jednorazowy

Napisano
  • Autor

> zgasnie, jezeli bład jest jednorazowy

Hmmm przejechalem na błedzie jakies 70km. Zadnych objawów jak pisalem wczesniej po prostu sie swieci kontrolka. Odpialem aku i tak z 3-4 godzinki postoi sobie i wtedy zobacze, auto jest mi potrzebne do jazdy no i niestety bede musial na tym checku jezdzic póki co(200km) no.gif

Napisano
  • Autor

> Michał jak byś był w najbliższym czasie na slasku to moge ci pożyczyć mojego ELMa

Bede ale jedynie przejazdem i nie panda a corsa no.gifno.gif

Napisano

> Michał jak byś był w najbliższym czasie na slasku to moge ci pożyczyć mojego ELMa

btw. na jakim programie go obsługujesz ?

Napisano

> Bede ale jedynie przejazdem i nie panda a corsa

Proponuje pożyczke fejsu wraz z płytką. Weżniesz sobie do domku podłączysz pod kompa zainstalujesz program i lukniesz co boli pande. Oddasz na spocie lub jak będziesz przejazdem znowu. grinser006.gif

Napisano

> btw. na jakim programie go obsługujesz ?

pcmscan grinser006.gif ale programów do elma jest dużo. Ty na jakim obsługujesz?

Napisano
  • Autor

> Proponuje pożyczke fejsu wraz z płytką. Weżniesz sobie do domku podłączysz pod kompa zainstalujesz

> program i lukniesz co boli pande. Oddasz na spocie lub jak będziesz przejazdem znowu.

Jeśli w piątek uda mi sie wczesniej uciec z Głogowa a błąd nie ustąpi na dniach to bede krzyczał ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> pcmscan ale programów do elma jest dużo. Ty na jakim obsługujesz?

no wlasnie dostalem w gratisie cala plyte programow darmowych

ja uzywam ScanToolNet

Napisano
  • Autor

Zrobilem 120km jeszcze i nadal nic sie nie dzieje tylko kontrolka sie swieci. Czy to bezpieczne? Mozna z tym jezdzic? Bo planuje kupno kabelka ELM z allegro i samemu skasuje bład o ile bedzie to mozliwe ok.gif

Napisano

> Zrobilem 120km jeszcze i nadal nic sie nie dzieje tylko kontrolka sie swieci. Czy to bezpieczne?

> Mozna z tym jezdzic? Bo planuje kupno kabelka ELM z allegro i samemu skasuje bład o ile bedzie

> to mozliwe

jak jest blad, to cos go musi powodowac, wiec samo kasowanie nie jest rozwiazaniem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak jest blad, to cos go musi powodowac, wiec samo kasowanie nie jest rozwiazaniem

Hmm a to nie jest tak ze bład wystapił i go komp zapamietał??? I teraz wyswietla?

Szczerze mowiac nie wiem co moglo sie stac bo dwa razy polecialem na 2 i 3 tak do 5000obr i po wrzuceniu 4 ujechaniu kilkuset metrów wyskoczył wlasnie bład hmm.gif

Napisano

> Hmm a to nie jest tak ze bład wystapił i go komp zapamietał??? I teraz wyswietla?

> Szczerze mowiac nie wiem co moglo sie stac bo dwa razy polecialem na 2 i 3 tak do 5000obr i po

> wrzuceniu 4 ujechaniu kilkuset metrów wyskoczył wlasnie bład

no tak jest, ale jak wystąpi ponownie to znów go zapamięta zlosnik.gif

Napisano

> jak jest blad, to cos go musi powodowac, wiec samo kasowanie nie jest rozwiazaniem

czasami samo kasowanie wystarczy jak problem ustąpił a błąd został grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no tak jest, ale jak wystąpi ponownie to znów go zapamięta

No to jesli wystapi to wtedy bym sie martwił zlosnik.gif

Ale mógłbyc to bład jednorazowy wink.gif

Napisano
  • Autor

> czasami samo kasowanie wystarczy jak problem ustąpił a błąd został

A Ty kabel kupowales na allegro? Moze bys polecił sprzedawce bym sobie zakupił taki interfejs ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> A Ty kabel kupowales na allegro? Moze bys polecił sprzedawce bym sobie zakupił taki interfejs

ja kupilem cos takiego odczytam skasuje i nie trzeba niczego wiecej miec

Napisano

> Hmm a to nie jest tak ze bład wystapił i go komp zapamietał??? I teraz wyswietla?

> Szczerze mowiac nie wiem co moglo sie stac bo dwa razy polecialem na 2 i 3 tak do 5000obr i po

> wrzuceniu 4 ujechaniu kilkuset metrów wyskoczył wlasnie bład

nie panikuj wink.gif

jakis nlad wskoczyl i tyle.. samochod jezdzi nic zlego sie nei dzieje wiec pewnie jakas pierdola i nic wiecej

a te 5000 obrotow to przeciez normalny zakrec pracy silnika wiec nie widze zwiazku

Napisano

czasem może być jakaś anomalia jednorazowa- cześć błędów znika po ustąpieniu usterki (tylko w pamięci zapisane przez 40 cykli zapłonu) a część niestety mimo jednorazowego wystąpienia wymaga wykasowania przez Examiner

Napisano
  • Autor

> nie panikuj

> jakis nlad wskoczyl i tyle.. samochod jezdzi nic zlego sie nei dzieje wiec pewnie jakas pierdola i

> nic wiecej

> a te 5000 obrotow to przeciez normalny zakrec pracy silnika wiec nie widze zwiazku

Nie panikuje tyle ze zawsze check gasił sie a teraz drazni mnie kontrolka wink.gif

Ale luzik skasuje niebawem i bedzie git ok.gif

Napisano

> czasem może być jakaś anomalia jednorazowa- cześć błędów znika po ustąpieniu usterki (tylko w

> pamięci zapisane przez 40 cykli zapłonu) a część niestety mimo jednorazowego wystąpienia

> wymaga wykasowania przez Examiner

owszem moze byc jednorazowa

Napisano

Obstawiam w ciemno któryś czujnik, lub wypad zapłonu na którejś świecy hmm.gif

Najlepiej podłączyć kompa i sprawdzić co powoduje błąd waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

To teraz pytanie za 100 punktów. Gdzie w pandzie jest gniazdo by podłaczyc interfejs??? zlosnik.gif czyzby po lewej stronie kierownicy odkrecajac plastikowa zaslepke? tam gdzie znajduja sie także bezpieczniki? zlosnik.gif

Napisano

> To teraz pytanie za 100 punktów. Gdzie w pandzie jest gniazdo by podłaczyc interfejs??? czyzby po

> lewej stronie kierownicy odkrecajac plastikowa zaslepke? tam gdzie znajduja sie także

> bezpieczniki?

pan to jestes napprawde zlosnik.gif

dokladdnie tam

Napisano
  • Autor

> pan to jestes napprawde

> dokladdnie tam

A co Ty myslisz ze ja mechanik jestem? wpysk.gif

ja to Ci moge mięso i kiełbase najwyzej sprzedac hehe.gif

dzieki za odp. teraz sie upewniłem juz ok.gif

Napisano

> A co Ty myslisz ze ja mechanik jestem?

tuningerzy wiedza takie rzeczy skromny.gifzlosnik.gif

> ja to Ci moge mięso i kiełbase najwyzej sprzedac

> dzieki za odp. teraz sie upewniłem juz

wpinasz odpalasz silonior i czytasz co wyrzuca zlosnik.gif

Napisano

> To teraz pytanie za 100 punktów. Gdzie w pandzie jest gniazdo by podłaczyc interfejs??? czyzby po

> lewej stronie kierownicy odkrecajac plastikowa zaslepke? tam gdzie znajduja sie także

> bezpieczniki?

po co pytasz jak wiesz? wink.gif

tak dokladnie tam smile.gif

Napisano

> bezpieczniki?

Tak jest waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Hmm jakis bład zwiazany z katalizatorem i spalinami hmm.gif

PCMSCAN nie kasuje albo ja nie umiem wink.gif

bo klikam skaskuj błedy rozłaczam sie interfejsem, wyłaczam silnik, odpalam a bład nadal hmm.gif

taka kolejnosc?

kontrolka nie gasnie wiec chyba trzeba bedzie do mechanika jednak wstawic, sprobuje jeszcze scantoolem poleciec hmm.gif

edit. bledy kasuje sie na właczonym zapłonie i zgaszonym silniku czy silnik musi byc odpalony? czy w ogole wszystko pogaszone? zlosnik.gif

Napisano

> Hmm jakis bład zwiazany z katalizatorem i spalinami

> PCMSCAN nie kasuje albo ja nie umiem

> bo klikam skaskuj błedy rozłaczam sie interfejsem, wyłaczam silnik, odpalam a bład nadal

> taka kolejnosc?

> kontrolka nie gasnie wiec chyba trzeba bedzie do mechanika jednak wstawic, sprobuje jeszcze

> scantoolem poleciec

> edit. bledy kasuje sie na właczonym zapłonie i zgaszonym silniku czy silnik musi byc odpalony? czy

> w ogole wszystko pogaszone?

Przytkany katalizator lub któraś sonda crazy.gif

czy jest błąd O2 sensor? hmm.gif

Błędy diagnozuje się na przekręconym kluczyku, inaczej jest: ECU no reply wink.gif

Parametry pracy tylko przy włączonym silniku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przytkany katalizator lub któraś sonda

> czy jest błąd O2 sensor?

> Błędy diagnozuje się na przekręconym kluczyku, inaczej jest: ECU no reply

> Parametry pracy tylko przy włączonym silniku

Luzik naprawione wink.gif

Błędy zczytuje sie na odpalonym silniku a kasuje na wyłączonym silniku i zapłonie ok.gif

a miałem błąd:

P0420 "System katalizatora (Bank 1) - wydajnosc ponizej progu "

ale skasowane i juz kontrolka nie razi zlosnik.gif

Napisano

> Luzik naprawione

> Błędy zczytuje sie na odpalonym silniku a kasuje na wyłączonym silniku i zapłonie

> a miałem błąd:

> P0420 "System katalizatora (Bank 1) - wydajnosc ponizej progu "

> ale skasowane i juz kontrolka nie razi

claps.gif czyli zakup ELMa sie opłacił grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> czyli zakup ELMa sie opłacił

Dokladnie ok.gif

Dzieki Vitek za rade i za polecenie goscia bo super szybka przesyłka i kontakt ok.gifzlosnik.gif

• 1 rok później...
Napisano

> a miałem błąd:

> P0420 "System katalizatora (Bank 1) - wydajnosc ponizej progu "

> ale skasowane i juz kontrolka nie razi

Wykopałem temat szukajką - u mnie podobny efekt - kontrolka juz dwa razy w odstepie dwóch tygodni pulsowała przez 10sek. Zdjąłem noge z gazu i przestała. Silnik chodził równo, gaz minimum, 70km/h na 4 biegu. Tak sobie myslę czy aby nie przytyka sie tłumik końcowy bo 96kkm i nadal fabryczny i dlatego diagnostyka spalin sie włącza. Wymienie po niedzieli tłumik końcowy i zobacze co dalej bo jeżeli leci katalizator to będzie wydatek.

Napisano
  • Autor

> Wykopałem temat szukajką - u mnie podobny efekt - kontrolka juz dwa razy w odstepie dwóch tygodni

> pulsowała przez 10sek. Zdjąłem noge z gazu i przestała. Silnik chodził równo, gaz minimum,

> 70km/h na 4 biegu. Tak sobie myslę czy aby nie przytyka sie tłumik końcowy bo 96kkm i nadal

> fabryczny i dlatego diagnostyka spalin sie włącza. Wymienie po niedzieli tłumik końcowy i

> zobacze co dalej bo jeżeli leci katalizator to będzie wydatek.

Mi po wymianie tłumika na ultera te bledy wlasnie zniknely wink.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor
Odgrzewam kotleta, wyskakuje sobie raz na pół roku błąd p0420 wynika chyba z tego ze albo paliwo kijowe albo katalizator powoli do wymiany. Auto kilka razy szarpnelo ale delikatnie, lekko zamuliło. Po kilku km wyskoczyla marchewa. Blad oczywiscie skasowany, auto jeździ normalnie. Jeśli padnie kat to chyba sobie podaruje i rure wspawam i sonde pod kątem sie wkręci zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.