Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Transalp???

Featured Replies

Napisano

Mam mozliwośc kupienia Transalpa rocznik 2008 w zasadzie bez przebiegu - człowiek który go kupił i zarejestrował z rożnych powodów w zasadzie na nim nie jeździł - wiec po 2 latach postanowił go sprzedać. (wiadomości o przeszłości moto pewne - stoi od 2 lat w garażu u mojego Kuzyna - właścicielem jest jego dobry Kumpel)

Przez te 2 lata transalp przejechał podobno ok 1000 km - ale był regularnie odpalany powiedzmy raz na 2 tyg - pogrzany i robił kilkusetmetrowe kółeczko.

Ale do rzeczy.

Nigdy nie jeździlem transalpem. wiec pytam:

1. Czy jest to moto akceptowalne na miasto?

2. czy da się od wielkiego dzwonu bez męki zrobić w miarę sprawnie (np w 5 godzin) powiedzmy 500 km trasę?

Z motocykli wiecej jeździłem na małym Bandicie...

Napisano
na miasto ok ale 500 km w 5h to nie to moto
Napisano
  • Autor

> na miasto ok ale 500 km w 5h to nie to moto

Czyli co raczej 6 h?

Albo moze inaczej - czy powiedzmy V przelotowa w granicach 120 km/h jest możliwa? Pytam najbardziej pod katem prowadzenia a nie silnika....

Dopytuję bo trasa jedynie okazjonalnie a moto IMO warte grzechu - no bo stan igła.. Nawet przeglady miało co roku... zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czyli co raczej 6 h?

> Albo moze inaczej - czy powiedzmy V przelotowa w granicach 120 km/h jest możliwa? Pytam najbardziej

> pod katem prowadzenia a nie silnika....

> Dopytuję bo trasa jedynie okazjonalnie a moto IMO warte grzechu - no bo stan igła.. Nawet przeglady

> miało co roku...

wydaje mi sie, ze tak do 120 to optymalna predkosc dla trampka. Jesli egzemplarz pewny i dobra cena to ja bym sie nie zastanawial. Transapl to fajne, uniwersalne moto

Napisano

> 1. Czy jest to moto akceptowalne na miasto?

> 2. czy da się od wielkiego dzwonu bez męki zrobić w miarę sprawnie (np w 5 godzin) powiedzmy 500 km

> trasę?

dwa wykluczające się punkty smile.gif transalp jest duży, mam 180cm i gabarytowo te moto jest dla mnie większe niż ktm adventure, to raczej moto na trasę zrobione więc 5 godzin powinieneś wytrzymać, przy czym czy zrobisz 500km w 5h to zależy gdzie ta trasa będzie

Napisano
  • Autor

> dwa wykluczające się punkty

Ale w jakim stopniu? Bo mote raczej do miasta a trasa wyjątkowo....

> transalp jest duży, mam 180cm i gabarytowo te moto jest dla mnie

> większe niż ktm adventure,

Ale czy za duzy? pytam bo mam tyle samo wzrostu a na Transalpie nawet nie siedziałem....

> to raczej moto na trasę zrobione więc 5 godzin powinieneś

> wytrzymać, przy czym czy zrobisz 500km w 5h to zależy gdzie ta trasa będzie

Bardziej pytałem o prę3dkosci przelotowe, jezeli da się rozsądnie utryzmac te powiedzmy 120 km/h to dla mnie OK.

Zastanowiłeś mnie tylko tą oceną miasta...

Napisano

> na miasto ok ale 500 km w 5h to nie to moto

jesli szutrami to jak nabardziej to biglaugh.gif

Napisano

> Ale w jakim stopniu? Bo mote raczej do miasta a trasa wyjątkowo....

> Ale czy za duzy? pytam bo mam tyle samo wzrostu a na Transalpie nawet nie siedziałem....

przysiądź zobacz i będziesz wiedział

> Bardziej pytałem o prę3dkosci przelotowe, jezeli da się rozsądnie utryzmac te powiedzmy 120 km/h to

> dla mnie OK.

moim zdaniem nie powinno tu być żadnych problemów z tą prędkością

> Zastanowiłeś mnie tylko tą oceną miasta...

tu już sam musisz się zastanowić, w mieście wiadomo że sprawdza się mały sprzęt najlepiej, zależy jak chcesz jeździć

Napisano

coprawda mam starszego TA, ale w miescie całkiem przyjemnie sobie radzi, aprzelotowa ok 120 jest do utrzymania, a 700 to juz na wtrysku wiec nie bedzie kłopotu. Zawias w sam raz na polskie drogi, wogole dziur nie czuć smile.gif Jak dobra cena to czemu nie, TA trzymaja cene wiec prz odsprzedaży nie bedzi eklopotu.

Napisano
  • Autor

> jesli szutrami to jak nabardziej to

Jak mi przyjdzie smignąć do Gdańska czy Wrocławia to nie będę specjalnie szutru szukał...

Napisano
  • Autor

> przysiądź zobacz i będziesz wiedział

Nie no to ja wiem że musze sobie usiąśc i parę km zrobic. Ale póki co nie ma na to szans przynajmniej przez tydzień...wiec pytam tutaj....

> tu już sam musisz się zastanowić, w mieście wiadomo że sprawdza się mały sprzęt najlepiej, zależy

> jak chcesz jeździć

Wiem Beta Urban.... ale to juuz hardcore...

Napisano

> Jak mi przyjdzie smignąć do Gdańska czy Wrocławia to nie będę specjalnie szutru szukał...

nie musisz wyjedź tylko na 1 rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> nie musisz wyjedź tylko na 1

No bardzo smieszne,,, hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

ale przynajmniej jak sądzę wiem że na traski się nadaje....

Muszę jeszcze sprawdzić w mieście...

Napisano

> Nigdy nie jeździlem transalpem. wiec pytam:

> 1. Czy jest to moto akceptowalne na miasto?

> 2. czy da się od wielkiego dzwonu bez męki zrobić w miarę sprawnie (np w 5 godzin) powiedzmy 500 km

> trasę?

Nie podales jaki masz wzrost i od razu zmierz dlugosc swoich pencinek wink.gif Siodlo TA jest na wysokosci 85cm (nie wiem czy ten Twoj ma moze juz regulowana wysokosc siedzenia). Sama jazda tym moto w miescie to bajka ... kierownica jest ponad lusterkami (zwyklych) osobowek - najszersze miejsce to wlasnie kierownica.

Trasa ... jezeli planujesz dluzsze trasy .. to dolicz dosc czeste postoje na rozprostowanie sie ... lub od razu zmien kanape. Oryginalna kanapa jest niewygodna w dalekie trasy ..ale wszystko to kwestia przyzwyczajenia.

Napisano
  • Autor

> Nie podales jaki masz wzrost

Podałem ale troche pokrętnie - jako odpowiedz na post Kol Bielamatiz - mam 180 cm.

> 85cm (nie wiem czy ten Twoj ma moze juz regulowana wysokosc siedzenia).

Hm to dośC wysoko., Jechałem kiedyś dużym vstromem i jakoś dawałem rade sie zatrzymać - z tym ze nie wiem na jakiej wysokości ma siodło - ale pewnie troszkę wyżej niz mały vstrom - 82 cm...

> miescie to bajka ... kierownica jest ponad lusterkami (zwyklych) osobowek - najszersze miejsce

> to wlasnie kierownica.

Czyli szerokość moto nie przeszkadza - bo tego się miedzy innymi obawiałem czytając dane techniczne...

> Trasa ... jezeli planujesz dluzsze trasy .. to dolicz dosc czeste postoje na rozprostowanie sie ...

> lub od razu zmien kanape. Oryginalna kanapa jest niewygodna w dalekie trasy ..ale wszystko to

> kwestia przyzwyczajenia.

OK napisz prosze pare zdań jeszcze o kanapie. Jezeli zmieniac to na jaka? - co w orginalnej jest nie tak?

Napisano

> Kol Bielamatiz - mam 180 cm.

> Hm to dośC wysoko., Jechałem kiedyś dużym vstromem i jakoś dawałem rade sie zatrzymać - z tym ze

> nie wiem na jakiej wysokości ma siodło - ale pewnie troszkę wyżej niz mały vstrom - 82 cm...

VStromy sa nizsze ... typowe turystyki (nizsze siodlo, nizszy przeswit) ... wg netu DL 650 ma 82cm a DL 1000 84cm. Pozostaje przymierzyc sie ...

Na forum TA jest dosc liczna ekipa z Lublina .. pogadaj z kims i umow sie na pogadanke.

> Czyli szerokość moto nie przeszkadza - bo tego się miedzy innymi obawiałem czytając dane

> techniczne...

Loozik .. jezeli przejdzie kierownica to przejdzie i reszta (oczywiscie bez kufrow).

> OK napisz prosze pare zdań jeszcze o kanapie. Jezeli zmieniac to na jaka? - co w orginalnej jest

> nie tak?

Jest waska i dosc twarda (ale sa motocykle ktore maja jeszcze gorsze kanapy).

Po prostu po okolo 200km zaczyna bolec tylek i trzeba zrobic przerwe (oczywiscie kazdy ma inny prog zmeczenia).

Sa 2 mozliwosci :

- oddanie do czlowieka modyfikujacego kanapy (jest o nim mowa na forum TA)

- kupic taka jak ja mam - CORBIN. Ja na szczescie kupilem ja wraz z moto. Wada jest jej szerokosc ... czyli szersze rozłożenie nog ... -> wiec trza miec dluzsze nogi.

sznurek do fotki

Ja przy swoich 185cm wzrostu ... czesto stojac na swiatlach opieram sie na srodstopiu (opierajac sie dwoma nogami).

delco, przy czym to co pisze dotyczy TA 600 czyli do rocznika 1999 .. 2008 to juz 700-tka ... z wtryskiem ...

Na forum sa ludzie ujezdzajacy i 700-tki ... rowniez i tacy ktorzy wyjezdzaja w dalsze wyprawy ... polecam forum TA i kontakt z nimi.

Napisano
  • Autor

> a DL 1000 84cm. Pozostaje przymierzyc sie .

Dzieki za info. W sobote jade ogladac i napiszę co zadecydowałem..

Napisano

halo!

Ja mam 180 cm (albo raczej 179) i daję radę na fabrycznym siodle ok.gif

Mój trampek jest z tych starszych (jeszcze prawdziwa "dżapania", czyli '91)

Napisano

czy Trampi nadaje sie na pierwsze moto bo chce zaczac przygode z 2oo i musze cos wybrac powiem tak cb 500 i Gs 500 mi sie nie podoba wole jakies ze tak powiem miejskie enduro/funbike , w gre wchodzi jesze maly v-strom , no i Varadero 125 smile.gif wiem wiem male ale na 1 lub 2 sezony do nauki. Motor w zasadzie tylko do miasta tak zeby polatac do pracy i omijac korki powiedzmy 50 km dziennie bedzie. A mam 182 i ponad 100 kg.

Co by koledzy doradzili ??

Napisano

> czy Trampi nadaje sie na pierwsze moto bo chce zaczac przygode z 2oo i musze cos wybrac powiem tak

> cb 500 i Gs 500 mi sie nie podoba wole jakies ze tak powiem miejskie enduro/funbike , w gre

> wchodzi jesze maly v-strom , no i Varadero 125 wiem wiem male ale na 1 lub 2 sezony do nauki.

> Motor w zasadzie tylko do miasta tak zeby polatac do pracy i omijac korki powiedzmy 50 km

> dziennie bedzie. A mam 182 i ponad 100 kg.

> Co by koledzy doradzili ??

IMO trampek bedzie ok

Napisano

Ja wlasnie TA kupilem jako pierwsze moto i jestem zadowolony, wzrostu mam podobnie, mam wysoka szybe i powyzej 90km/h robi sie glosniej.

Napisano

Spoko .. da rade ...

trampek ma 50KM ... problemem jest wysoki punkt ciezkosci .. i niskie lub poddajace wie wiatrowi owiewki (walenie wiatru w kask)

reszta to same zalety.

Napisano

Jak masz taką okazję to się nie zastanawiaj.

Trampek zda egzamin zarówno w miescie jak i dalekiej trasie. Masz ochotę po szutrach poganiac ... bez problemy z gwarantowanym bananem na twarzy to robisz grinser006.gif

Moto do lekkich sie nie zalicza ale za to swietnie sie prowadzi.

Transalpa cenie za uniwersalizm, niezawodność, pozycję w siodle i możliwość pokonywania odleglych odcinków bez specjalnych przerw.

Mam 185cm wzrostu i zbliżam sie do hehe.gif ~100KG wagi

Napisano
  • Autor

> Jak masz taką okazję to się nie zastanawiaj.

> Trampek zda egzamin zarówno w miescie jak i dalekiej trasie.

W sobote rano oglądałem i zaliczyłem przejażdżkę...

Co do trasy nie mam watpliwosci choc nie jechałem szybciej niż 100-110 km/h. Trochę mimo wszystko obawiam się miasta - ale może trzeba się "wjeżdzić" wiecej niż 40 minut...

>Masz ochotę po szutrach poganiac ...

Nie miałem okazji ale sadzę że nie byłoby problemu. Zawieszenie choć proste wydaje się dobrze zestrojone...

> Moto do lekkich sie nie zalicza

Odniosłem inne wrażenie, IMO wyraźnie lzejsze od małego Bandita... Jedyny problem to że troszkę dla mnie za wysokie choć jakbym miał buty z choć 4 cm obcasem to moze byłoby OK...

Generalnie podoba mi się tyle że cena zaporowa 26 kzł. I właściciel nie chce spuścić nawet złotówki... Bedę się jeszcze targował...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.