Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stłuczka - drzwi i błotnik, hałas.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Miałem niedawno kolizję (zresztą pierwszą od 19 lat), facet po pijaku wyprzedzając mnie zbyt szybko zjechał i zadrapał mi drzwi (+ lekkie wgniecenie), oraz pogniótł mi błotnik, po czym zaczął uciekać.

Oddałem samochód do ASO w Gliwicach. Wymienione zostały drzwi i błotnik oraz reflektor, inne elementy nie były ruszone.

Wszystko fajnie, gdyby nie to, że od tego czasu słychać głośno hałas tocznia opony kierowcy . Mam założone nowe, bardzo ciche opony Firestone TZ300 alfa 195/65 R15.

Od strony pasażera jest cisza, jedynie słychać, że coś szumi od strony kierowcy.

Jak sa zbudowane drzwi, czego mogli nie założyć, czy pod błotnikiem jest jakieś wytłumienie. Moze w drzwiach po lifcie zmienili konstrukcję i "czegoś nie ma"., a miałem drzwi z 07.2003, tuż przed liftem.

Zakładam, że nie jest to uszkodzone łożysko, bo hałas maleje jak się przejedzie po cichym asfalcie.

Miałem bardzo cichutkie auto i tak musi być.

Tak czy siak muszę to reklamować, tylko co, trzeba znaleźć którędy ten szum się dostaje. Najgorzej jest gdy pada deszcz - jest sporo głośniej.

Pozdrawiam

Niestety nie działa adres stilo.autokacik.pl i plik boczekd.htm, gdzie jest instrukcja ze zdjęciami wnętrzności.

post-10619-14352507426117_thumb.jpg

Napisano

a kolizja tylko powierzchowna ? Moze lozysko w kole dostalo, badz zbiegiem okolicznosci dokonalo zywota. Drugie co mi przychodzi na mysl to niepoprawne spasowanie elementow po montazu. Moze byc komplet gratow pozakladany ale wystarczy ze jakas uszczelka bedzie krzywo i juz masz melodie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> byc komplet gratow pozakladany ale wystarczy ze jakas uszczelka bedzie krzywo i juz masz

> melodie

wyglada wysztko super spasowane. nie było żadnych przemieszczeń (błotnik nie dotnał klapy).

Łożysko - też mi to chodzi po głowie, ale dźwięk jest taki jak "szerokie lacie mam" zlosnik.gif a wcale nie są szerokie.

Być może uszczelka drzwi koło zawiasów nie leży równo...

szum dochodzi z okiolic głośnika.

No chyba, że nowa opona (1 sztuka) ma jakś wadę...

Jutro założe z zapasu starą Firestonke F590 i jak będzie cicho.. to się wkurzę. zlosnik.gif

Napisano

Wyminili Ci tylko JEDNĄ oponę? Walcz o drugą. To jak zawieszenie etc. wymienia się parami (choc pewno niektóre firmy wolą tylko uszkodzone). Pisz, odwołuj się - w końcu to TY jesteś poszkodowanym...

Napisano
  • Autor

> pewno niektóre firmy wolą tylko uszkodzone). Pisz, odwołuj się - w końcu to TY jesteś

> poszkodowanym...

nie oponki zimowe przerzyły bez szwanku (w momencie stłuczki) grinser006.gif

Zaraz po odebraniu samochodu z ASO wyminiłem na nowe opony letnie Firestone TZ300, które słyna z ciszy. No i sie zaczęło oink.gif

Napisano

Obstawiałbym też łożysko, ale jeszcze z wersji optymistycznych, że czegoś zapomnieli - to osłona przy zawiasach w błotniku ( oznaczone na czerwono).

283620207-ss.jpg

post-120396-14352507434303_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Obstawiałbym też łożysko, ale jeszcze z wersji optymistycznych, że czegoś zapomnieli - to osłona

> przy zawiasach w błotniku ( oznaczone na czerwono).

dzieki za wsparcie zlosnik.gif osłona jest, zastanawia mnie czy tam pod błotnikiem i nie ma żadnego wytłumienia?

Napisano

błotnikiem i nie ma żadnego

> wytłumienia?

Nie ma żadnego dodatkowego wygłuszenia/wytłumienia ... spróbuj przełożyć koła i zobacz czy dalej szumi - jeśli tak, to już tylko łożysko i przeprawa z ubezpieczycielem by pokrył koszty.

Napisano
  • Autor

> Obstawiałbym też łożysko, ale jeszcze z wersji optymistycznych, że czegoś zapomnieli - to osłona

Wczoraj obejrzałem tą osłonę i u mnie jest ona tak źle założona, że widać przez nią światło, nie przylega do ścianek - więć hałas ma elegancką trasę w kierunku moich uszu sick.gif

z drugiej strony jest OK

Napisano

> u mnie jest ona tak źle założona, że widać przez nią światło (...)

Jak wyjmiesz nadkole to kluczem nasadowym 8 odkrecisz nakrętkę - osłona jest z cienkiego plastiku oblanego wokół gumą - wyciągaj ostrożnie by nie połamać.

(jest to dobra droga do kości "zamka centralnego" i dostania sie po kluczki zamkniete w samochodzie) - tylko jeszcze nie wiadomo które piny pozwierac niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jak wyjmiesz nadkole to kluczem nasadowym 8 odkrecisz nakrętkę - osłona jest z cienkiego plastiku

> oblanego wokół gumą - wyciągaj ostrożnie by nie połamać.

tak myśle, że wystarczy nadkole zdjąć i poprawić tą osłonkę (bez wyciągania) i będzie cisza.... tak jaka była. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.