Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - rdza na progach.

Featured Replies

Napisano

2 godz temu mialem lekkie załamanie psychiczne. Przy okazji mycia, woskowania auta, poczulem pod palcem w dolnej czesci progow burchel. angryfire.gif Zajrzalem pod progi, a tam ruda szaleje na calego. angryfire.gif

Lakier prawie cały odlazl w dolnej czesci progów. Rdza jest powierzchniowa. Niema dziur itp.

Jutro mam wyjazd 2 miesieczny, docelowo jutro musze pokonac jak najszybciej 3100km. Jednak zanim wyjade chce cos zaradzic na ten rdzawy problem. Rdza jest bardzo luzna, odpada i zostaje prawie ze błyszczaca blacha. Co na to polozyc? jakis podklad ?

Nie musi to wygladac, ma chronic.

Progi sam wymienialem ponad 2 lata temu. Jeszcze w tamtym roku wszystko bylo ok.... Nie wiem w czym popelnilem blad.

W gonej czesci progów, od drzwi ponizej, wszystko ok, nic nie luszczy sie, brak babli, pekniec itp.

Panowie, jutro mam zamiar ta rdze usunac. Potrzebuje czegos co szybko schnie .... wink.gif

Farby podkladowe mnie nie interesuja. Do konca maja codziennie bede robil okolo 400- 450km. Proste srodki zaradcze nie wytrzymaja ten proby wytrzymalosci pod naporem wody, kamyczkow, piachu.....

Moze cos z Bolla zastosowac ? hmm.gif

Napisano

Poleca to

BRUNOX

Napisano
  • Autor

> Poleca to

> BRUNOX

Blacha w wiekszosci jest błyszczaca po starciu kurzu, lekkiej rdzy. Bedzie to sie trzymac ? hmm.gif

Napisano

> Blacha w wiekszosci jest błyszczaca po starciu kurzu, lekkiej rdzy. Bedzie to sie trzymac ?

hm, może nie trzymać bo wiążę się ten preparat z rdzą, dopiero później szlifujesz i malujesz, szpachlujesz, jak wolisz.

tu coś możesz jakieś forum poczytać

Napisano
  • Autor

Czyli jednak jest to troche watpliwe. Poczekam na jakies propozycje jeszcze. Jak nic sie nie dowiem, podjade do znajomego blacharza. wink.gif

Napisano

> Blacha w wiekszosci jest błyszczaca po starciu kurzu, lekkiej rdzy. Bedzie to sie trzymac ?

zapytaj lelka ile i w jakiej kondycji wytrzymały jego progi zlosnik.gif

widziałem je przed wymianą prawie z 1,5 roku temu, a zrobił niedawno zlosnik.gif

sam zresztą o tym jakiś czas temu pisał

a poważnie: jak to początki to śmiało jedź i się nie przejmuj

ew. brunox albo cortanin jak Kolega wyżej radził, skoro na nic innego czasu nie będzie

PS. moje progi trzymają się dzielnie od grudnia 2006 zlosnik.gif

widać nie czytały tego, co komentatorzy w stosownym wątku nawypisywali zlosnik.gif

tylko ta tylna klapa :-(

Napisano
  • Autor

Wiem ze to tylko 2 miesiace. Ale na psychike mi to zle dziala rotfl.gif, takze jutro z rana cos musze wydumac. grinser006.gif

Trcohe progow wymienialem w innych Astrach, Kadetach. Do dzis wszystko sie trzyma u znajomych. Tylko u siebie jakas lipe odwaliłem hmm.gif

Napisano

No to ja mam szczęście <walka z rdzą> , bo co jakiś czas muszę łatać tylko podłogę w PI - teraz też stoi rozbebeszony w garażu i czeka na załatanie dwóch dziurek, tylko czasu brakuje, a żona zona.gif

Napisano

> Wiem ze to tylko 2 miesiace. Ale na psychike mi to zle dziala , takze jutro z rana cos musze wydumac.

to tylna klapa w mojej (i snaga zlosnik.gif) asterce powinna przyprawić mnie o natychmiastowy zawał zlosnik.gif

> Trcohe progow wymienialem w innych Astrach, Kadetach. Do dzis wszystko sie trzyma u znajomych.

> Tylko u siebie jakas lipe odwaliłem

szewc w dziurawych butach chodzi... ale przecież Ty nie jesteś blacharzem-lakiernikiem, prawda? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> szewc w dziurawych butach chodzi... ale przecież Ty nie jesteś blacharzem-lakiernikiem, prawda?

Nie jestem blacharzem lakiernikiem, tak samo nie jestem frezerem tokarzem. zlosnik.gif . Mimo tego okoliczni mechanicy jada do mnie w celu dorobienia czesci do auta, czesci ktore trudno dostac, lub sa bardzo drogie wink.gif. Dorabianie kól pasowych, , przyrzadów, urzadzen na wlasne potrzeby, itp. a jestem tylko elektronikiem, czasami elektrykiem sob.gif

edit: jednak mimo tego odwalilem fuszerke. Dobrze ze od wewnatrz jesli dobrze pamietam wlałem po litrze fluidola w jeden prog. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to było pytanie retoryczne

Wiem. zlosnik.gifrainy.gif

Napisano
  • Autor

Rano pojechalem do znajomego lakiernika. Oczyscil te miejsca dokladnie, nastepnie naniosl na to jakis hamerykanski specyfik rotfl.gif. Blacha byla blyszczaca, po nalozeniu tego, barwa sie zmienila na kolor czarny. Po 15 minutach bylo juz wyschniete, jednak zaczekalem godzine czasu. Nazwy nie pamietam, ale moge sie dowiedziec co to takiego jest. Poddalem to lakkiej probie i sie trzyma. waytogo.gif

Napisano

brunox nie będzie sie trzymać na oczyszczonej z rdzy blasze.

Napisano
  • Autor

> brunox nie będzie sie trzymać na oczyszczonej z rdzy blasze.

Czytalem o brunoxie, jednak ten preparat co nakladal, trzeba własnie nanosic na blache czysta, bez rdzy.

Napisano
  • Autor

To zabezpieczenie antykorozyjne jest firmy Permatex. Nanoszone pedzlem na czyste, odtluszczone powierzchnie.

Napisano

> To zabezpieczenie antykorozyjne jest firmy Permatex. Nanoszone pedzlem na czyste, odtluszczone

> powierzchnie.

za jakiś czas, o ile się sprawdzi, dopisz do wątku o szuwaksach ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.