Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Coś buczy/brzęczy na luzie

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio usłyszałem coś niepokojącego z okolic hmm silnika? Jest to takie jakby buczenie osłony tłumika ale niemetaliczne. Słychać to tylko w kabinie, z zewnątrz jest niesłyszalne/może zagłuszane przez silnik.. Najdziwniejsze jest to, że słychać to tylko raz na jakiś czas.. I wydaje mi się, że ma to związek z włączeniem dmuchawy chłodnicy bo ostatnio jak zaczęło buczeć to wyszedłem na zewnątrz auta i akurat chodził wentylator. Zauważyłem też w tym czasie wzrasta spalanie, na wolnych obrotach nawet do 2,5-3l/h. Myślałem, że to może DPF się wypala ale w ASO zbili mnie z tego tropu i chyba słusznie bo to przecież nie może buczeć.. Gdzie szukać przyczyny??

Ostatnio wpadłem na pomysł, że to sprężarka klimy buczy/trzęsie się i nawet wyczytałem, że przy klimatroniku raz na jakiś czas się sama włącza, żeby się nasmarować. Ale ja nie mam klimatronika, tylko zwykłą automatyczną z nastawem temperatury.

Aha po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu zawsze ustaje.

Gdzie szukać przyczyny??

PS. Przy jakiej temp. płynu załącza się wentylator chłodnicy?? Bo u mnie przy 91* chodził...(Ale temp. zawsze oscyluje między 89-90)

Może tu jest jakaś buba?? confused.gif

POZDRAWIAM

Napisano

Skoro spalanie na kompie wzrasta to oczywiste, że to DPF się wypala, nie wiem czemu spece w ASO twierdzą inaczej. A że związane z tym buczenie, hmm, być może coś rezonuje itd.

Ani włączenie wentylatora ani żaden inny element oprócz DPF nie wywołuje widocznego na kompie zwiększonego spalania. A na przyszłość radzę Ci z dystansem podchodzić do rad panów z ASO, bardzo często z niechęci lub lenistwa dają odpowiedz znaczącą tyle co "spadaj".

Napisano
  • Autor

>(...) A że związane z tym buczenie, hmm, być może coś rezonuje itd.

No właśnie niech mi tylko ktoś powie czy podczas wypalania jest taka opcja żeby coś tam drgało?? Jeżeli tak to może jakieś sugestie co to może rezonować? A jeszcze takie "trudne" pytanie. Gdzie jest DPF? tongue.gif Jakaś fota może..

PS Tylko coś często się wypala w takim razie.. Może ktoś się podzieli własnymi doznaniami, jak często się zapycha to cudo, w cyklu mieszanym z przewagą trasy. W dodatku raz na jakiś czas specjalnie go przycisnę bo o DPF wiele złego wyczytałem i staram się dbać jak mogę..

Napisano

Wypalanie DPFa zmienia prace silnika bo jest dotrysk paliwa Silnik inaczej pracuje - buczy- spalanie ponad 4 litry i śmierdzi gumą na zewnątrz.

Nie ma reguły co ile jest wypalanie. To zależy od stylu jazdy, pokonywanych odległości, zużycia DPFa ... U mnie raz na 500-800 km.

Napisano
  • Autor

> Wypalanie DPFa zmienia prace silnika bo jest dotrysk paliwa Silnik inaczej pracuje - buczy-

A może Kolega sprecyzować czy buczy na luzie czy też z załączonym biegiem? Bo u mnie tylko na wolnych obrotach na luzie.. Mi to wygląda na jakieś wibracje/rezonans. Bo wystarczy, że wrzucę jakikolwiek bieg, "zacznę jechać" i przestaje buczeć.

> spalanie ponad 4 litry i śmierdzi gumą na zewnątrz.

No spalanie to by pasowało nawet ale smrodu nie wyczułem - być może słaby węch mam smile.gif

> Nie ma reguły co ile jest wypalanie. To zależy od stylu jazdy, pokonywanych odległości, zużycia

> DPFa ... U mnie raz na 500-800 km.

No to by się już zupełnie zgadzało. Może ja jakiś przewrażliwiony jestem. Kurcze może uda mi się kiedyś nagrać ten dźwięk.. Tylko podejrzewam, że komórka może nie dać rady.

No to ostatnie pytanie. Ile trwa takie wypalanie?? km? minut?

Szkoda, że teraz już nie miga spiralka na desce (chyba po liftingu zmienili), to bym wiedział, że się filtr wypala..

Napisano

> A może Kolega sprecyzować czy buczy na luzie czy też z załączonym biegiem? Bo u mnie tylko na

> wolnych obrotach na luzie.. Mi to wygląda na jakieś wibracje/rezonans. Bo wystarczy, że wrzucę

> jakikolwiek bieg, "zacznę jechać" i przestaje buczeć.

Tylko na luzie. W czasie jazdy poznaje wypalanie po tym że auto jest troche słabsze jak dam gaz w podłoge

> No spalanie to by pasowało nawet ale smrodu nie wyczułem - być może >słaby węch mam

Wzrost spalania to podstawowy sposób na rozpoznanie wypalania DPFa

Jak buczy tylko podczas wypalania to nie przejmowałbym sie tym dźwiekiem.

> No to by się już zupełnie zgadzało. Może ja jakiś przewrażliwiony jestem. >Kurcze może uda mi się

> kiedyś nagrać ten dźwięk.. Tylko podejrzewam, że komórka może nie dać rady.

> No to ostatnie pytanie. Ile trwa takie wypalanie?? km? minut?

z tego co pamietam max 25 minut. po tym czasie sterownik przerywa proces nawet jeśli sie nie skończył. Może być też 10 minut , to zależy od warunków.

> Szkoda, że teraz już nie miga spiralka na desce (chyba po liftingu zmienili), to bym wiedział, że

> się filtr wypala..

Spiralka w Astrze H miga jeśli proces sie nie skończył i filtr jest zapchany . To raczej zły znak że miga smile.gif bo wtedy trzeba postarać sie dokończyć proces. Jeśli sie nie uda to pozostaje tylko stacjonarne wypalanie

Ja na całe szczęście nie miałem okazji jej oglądać

ZTCP możliwy jest upgrade softu że spiralka miga podczas każdego wypalania.

Napisano
  • Autor

Ok. Dzięki za odpowiedzi.

Mam nadzieję, że te dźwięki w moim aucie są w takim razie zupełnie normalne. Trochę się wystraszyłem, że już filtr pada.

POZDRAWIAM

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Trochę minęło od ostatniego wpisu i zdążyłem przetestować co, gdzie i kiedy buczy.

Sprawa wygląda tak:

Buczenie jest na 99% związane z pracą klimy, kiedy ją włączę praktycznie od razu zaczyna buczeć, brzęczeć ale słychać to tylko wewnątrz kabiny. Z zewnątrz może delikatnie zmienia się dźwięk ale to pewnie odgłos pracy sprężarki. Buczenie narasta gdy toczę się na luzie a najbardziej buczy, uwaga... kiedy hamuję(tocząc się na luzie).. kiedy wrzucę bieg(dowolny) i popuszczę sprzęgło to momentalnie przestaje buczeć jedna podczas jazdy na biegu też coś tam buczy ale wyraźnie słabiej.

Gdzieś wyczytałem, że chłodnica potrafi wpadać w rezonans ale żeby aż tak... A w dodatku z zewnątrz raczej słabo słychać to buczenie/brzęczenie.

Po wyłączeniu klimatyzacji buczenie ustaje...

Trochę się martwię czy to nie sprężarka. Powiedzcie mi Koledzy czy sprężarka mocno się nagrzewa podczas pracy?? Czy da się jakoś wymusić włączenie wentylatorów, żeby sprawdzić czy wpadają w rezonans.

Co w okolicach grodzi(czy jak się ta ścianka kabina/silnik nazywa) może drgać, wpadać w rezonans, buczeć?

Jaki to może mieć związek z hamowaniem??

Klima działa normalnie, według mnie chłodzi wydajnie.

Każda idea mile widziana wink.gif

Z zewnątrz nic nie słychać ale wstyd kogoś do środka zaprosić bo buczy jak w starym Ikarusie frown.gif

POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.