Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie zgadzam sie z ASO - problem

Featured Replies

Napisano

Auto rocznik 2006, aktualny przebieg 115kkm.

Przy przebiegu 50 kkm pojawily sie nastepujace objawy: po dluzszym postoju (12-14 godzin) pedal sprzegla obnizony i miekki, a po odpaleniu auta nie mozna wlozyc zadnego biegu. Po wlozeniu biegu na wylaczonym silniku, a nastepnie odpaleniu udaje sie ruszyc. W trakcie jazdy stopniowo pozycja pedalu sprzegla wraca do normy, a biegi zaczynaja wchodzic normalnie. Diagnoza ASO: awaria pompy hydraulicznego ukladu sprzegla - pompa wymieniona na gwarancji.

Po dwoch latach od wspomnianej wymiany pompy sprzegla i przy przebiegu ok. 110 kkm pojawiaja sie identyczne jak opisane wyzej objawy zwiazane z pedalem sprzegla i problemem z wkladaniem biegow po dluzszym postoju. Zglosilem wiec awarie do tego samego ASO. Najpierw probowali odpowietrzec uklad hydrauliczny sprzegla - bez pozytywnego skutku. Ostatecznie ponownie wymienili pompe sprzegla - koszt wraz z wymiana 800 zl (bo po gwarancji). Problem ustapil jak reka odjal.

Po ok. 1,5 miesiaca od drugiej wymiany pompy sprzegla przy przebiegu ok. 115 kkm ponownie pojawily sie objawy jak sprzed wymiany pompy. Oddaje auto po raz trzeci do tego samego ASO i otrzymuje na wstepie informacje, ze jesli przyczyna okaze sie wadliwa pompa to wymienia mi ja bezplatnie (bo na nowe czesci jest 2 lata gwarancji), a jeli przyczyna bedzie inna to bedziemy rozmawiac.

Po dwoch dniach otrzymuje z ASO informacje, ze docisk sprzegla jest "podciety" i trzeba wymienic sprzeglo kompletne bo jest zuzyte. wrrr.gif Nie zgodzilem sie z ta diagnoza twierdzac, ze nie odczuwam problemow w pracy sprzegla (nie slizga sie, "bierze" od samej podlogi) i nie to jest przedmiotem oddania auta do serwisu, a przede wszystkim nie widze zwiazku "podcietego" docisku z opuszczaniem sie pedalu sprzegla i problemami z wlozeniem biegu po dluzszym postoju. Rozmowa z ASO odbyla sie wczoraj i zakonczyla sie na tym, ze poprosilem o wlasciwe zdiagnozowanie przyczyny problemu, bo wg mnie uklad z jakiegos powodu zapowietrza sie. Moje stanowisko mialo zostac przekazane kierownikowi - na razie brak kontaktu ze strony ASO. irked.gif

Licze na Wasze opinie na temat mojego problemu, a szczegolnie na temat kwestii technicznych - czy "podciety" docisk sprzegla moze byc przyczyna opisanych wyzej objawow. hmm.gif

Dzieki i Pzdr.

Napisano
  • Autor

> ASO nie podejmie decyzji na Twoją korzyść.

Byc moze, ale zamierzam bronic swoich racji. Dlatego poprosilem Was o opinie. Albo ASO miota sie - nie moze znalezc prawdziwej przyczyny problemu i metoda eliminacji proponuje wymiane kolejnych podzespolow czego sie obawiam, albo tez ma racje i rzeczywiscie przyczyna problemu jest "podciety" docisk z czym sie nie zgadzam. Wydalem juz 800 zl na usuniecie awarii, a oni teraz sugeruja wymiane kolejnych elementow co wiaze sie z kolejnymi, jeszcze wiekszymi wydatkami.

> Skontaktuj się z importerem/centralą czy innym podmiotem, który udzielił gwarancji.

Gwarancja na auto minela. Chyba, ze masz na mysli gwarancje na pompe sprzegla (nie mam wiedzy na temat producenta/importera).

Napisano

Hm skoro to nie pompa sprzęgła to niech zamontuja stara ta co niby była zepsuta - oddadzą pieniążki i wymienią sprzegło - no i kolega za sprzegło oczywiście płaci. No i jak nie pomoże to znów niech zakładają stare sprzegło i oddaja kasę i szukają dalej ;-)

A jeszcze które ASO i jakie auto?

Napisano
  • Autor

> Hm skoro to nie pompa sprzęgła to niech zamontuja stara ta co niby była zepsuta - oddadzą pieniążki

> i wymienią sprzegło - no i kolega za sprzegło oczywiście płaci. No i jak nie pomoże to znów

> niech zakładają stare sprzegło i oddaja kasę i szukają dalej ;-)

To jest jakis pomysl;) Po takiej propozycji z mojej strony chyba zaczeliby bardziej przykladac sie do zdiagnozowania przyczyny smirk.gif

Pozostaje jeszcze pytanie techniczne o to, czy ew. "podciety" docisk sprzegla nie wykancza pompy. Niestety tego nie potrafie jednoznaczenie stwierdzic.

> A jeszcze które ASO i jakie auto?

KIA Cerato. Nazwy ASO na razie nie chce wymieniac (warszawskie, duze, znane). no.gif

Napisano

> To jest jakis pomysl;) Po takiej propozycji z mojej strony chyba zaczeliby bardziej przykladac sie

> do zdiagnozowania przyczyny

> Pozostaje jeszcze pytanie techniczne o to, czy ew. "podciety" docisk sprzegla nie wykancza pompy.

> Niestety tego nie potrafie jednoznaczenie stwierdzic.

> KIA Cerato. Nazwy ASO na razie nie chce wymieniac (warszawskie, duze, znane).

rozbieralem już kilka sprzęgieł i jakoś nie umiem wyobrazić sobie podciętego docisku w ogole co to znaczy, że docisk jest podcięty ?

kolejne pytanie dlaczego po rozgrzaniu czy krótkiej jeździe docisk nie jest już podcięty i samochód jeździ shocked.gif

Napisano

No to juz wiemy które ASO he he he

silniki 1,6 kia miały bądz mają dalej jakis problem ze sprzegłem ale to podobno sprawa docisku i się przypalało ale skoro przejechało 115 kkm to znaczy że nie w sprzęgle problem.

Ciekawy jest fakt że pomaga wymiana pompy ale na nie długo hmmm

niestety jak każde ASO jak nie wie co się dzieje to eksperymentuje na kliencie za jego kaskę. Mają swoje niby procedury wymieńić to czy siamto ale jak nie pomoże to ręce rozkładają.

A czemu kolega pojechał z tym do ASO skoro już po gwarancji ?? Może trzeba się udać do maechanika od sprzegieł i skrzyn takiego z głową i wtedy on podpowie co i jak.

No nie mam pomysłu crazy.gif

Napisano
  • Autor

> No to juz wiemy które ASO he he he

> silniki 1,6 kia miały bądz mają dalej jakis problem ze sprzegłem ale to podobno sprawa docisku i

> się przypalało ale skoro przejechało 115 kkm to znaczy że nie w sprzęgle problem.

W moim przypadku sprzeglo oczywiscie nie dziala idealnie ale nie ma tragedii i nie mam odczuwalnej w eksploatacji potrzeby jej wymiany.

> Ciekawy jest fakt że pomaga wymiana pompy ale na nie długo hmmm

Za pierwszym razem wymiana pompy pomogla na 2 lata. Ale po drugiej wymianie starczyla juz tylko na 1,5 miesiaca.

> A czemu kolega pojechał z tym do ASO skoro już po gwarancji ?? Może trzeba się udać do maechanika

> od sprzegieł i skrzyn takiego z głową i wtedy on podpowie co i jak.

Pojechalem do nich w ramach kontynuacji - dlatego, ze usuneli problem za pierwszym razem.

Napisano

Pewnie cos spaprali albo pompa do kitu - a płłyn wymieniony po 4 latach to moze trzebaby?

Napisano

> No to juz wiemy które ASO he he he

> silniki 1,6 kia miały bądz mają dalej jakis problem ze sprzegłem ale to podobno sprawa docisku i

> się przypalało ale skoro przejechało 115 kkm to znaczy że nie w sprzęgle problem.

> Ciekawy jest fakt że pomaga wymiana pompy ale na nie długo hmmm

U mnie w Lacetti przypaliło się sprzęgło z winy wysprzęglika, który z opóźnieniem załączał sprzęgło.

W tej Kii może źle działająca pompa spowodowała uszkodzenie sprzęgła - jego szybsze zużycie.

Ja wywalczyłem wymianę kompletnego sprzęgła z wysprzęglikiem w ramach gwarancji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.