Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy, pracuje cały czas

Featured Replies

Napisano

Parę dni temu poduszka, w międzyczasie klimatyzacja (przetarty przewód, czynnik uciekł...) a teraz wentylator chłodnicy. Pracuje cały czas.

Po uruchomieniu silnika po kilku sekundach włącza się pierwszy bieg, a za chwilę drugi i tak pracuje cały czas. Wskaźnik temperatury raczej dobrze pokazuje.

Co powinienem sprawdzić?

Czujnik temperatury jest jeden w termostacie, ale gdyby źle działał, to chyba i wskazania na liczniku byłyby od czapy.

Na wentylatorze do tej pory rezystor działał poprawnie, zresztą jak nie działał, to i tak wentylator był włączany przez ECU, ale tylko na drugi bieg i tylko wtedy, gdy był potrzebny.

Zaczęło się to dziać dzień po wyjeździe z serwisu klimy, nie sądzę (nie pytałem ich jeszcze) żeby coś z elektryką robili. Może mieć wpływ na to klimatyzacja?

A może ECU powiedział papa... Jechać gdzieś na komputer, czy coś mogę wcześniej sam sprawdzić?

Napisano

> Co powinienem sprawdzić?

> Czujnik temperatury jest jeden w termostacie, ale gdyby źle działał, to chyba i wskazania na

> liczniku byłyby od czapy.

Czujnik jest 2 obwodowy(jakby 2 oddzielne czujniki w jednym), więc wskazania na zegarach a to co wie ECU to 2 oddzielne sprawy.

> Zaczęło się to dziać dzień po wyjeździe z serwisu klimy,

Albo zbieg okoliczności albo... klimatyzacja może powodować takie objawy.

Zacząłbym od podłączenia komputera.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja w swoim 1.8 mam 2 czujniki ,jeden w bloku za termostatem ten pokazuje temp. na desce a drugi w termostacie do kompa.Jak ja u siebie odłączyłem przewód od czujnika w termostacie to po przekręceniu kluczyka świeciła się marchewa a po zapaleniu silnika ,tak jak u ciebie ruszał wentylator !

Napisano

> Parę dni temu poduszka, w międzyczasie klimatyzacja (przetarty przewód, czynnik uciekł...) a teraz

> wentylator chłodnicy. Pracuje cały czas.

> Po uruchomieniu silnika po kilku sekundach włącza się pierwszy bieg, a za chwilę drugi i tak

> pracuje cały czas. Wskaźnik temperatury raczej dobrze pokazuje.

> Co powinienem sprawdzić?

> Czujnik temperatury jest jeden w termostacie, ale gdyby źle działał, to chyba i wskazania na

> liczniku byłyby od czapy.

> Na wentylatorze do tej pory rezystor działał poprawnie, zresztą jak nie działał, to i tak

> wentylator był włączany przez ECU, ale tylko na drugi bieg i tylko wtedy, gdy był potrzebny.

> Zaczęło się to dziać dzień po wyjeździe z serwisu klimy, nie sądzę (nie pytałem ich jeszcze) żeby

> coś z elektryką robili. Może mieć wpływ na to klimatyzacja?

> A może ECU powiedział papa... Jechać gdzieś na komputer, czy coś mogę wcześniej sam sprawdzić?

za wlaczanie wentylatora odpowiada takze presostat(czujnik cisnienia w ukladzie klimy)

skoro masz problem po nabiciu to tam bym szukal rozwiazania

wroc do serwisu klimy!

Napisano

Masz za duże ciśnienie w układzie klimatyzacji, za dużo czynnika doładowali do układu i dlatego tak się dzieje, perostat głupieje i załącza wentylator, wracaj do serwisu klimy niech poprawiają to co spierniczyli, pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Czujnik jest 2 obwodowy(jakby 2 oddzielne czujniki w jednym), więc wskazania na zegarach a to co

> wie ECU to 2 oddzielne sprawy.

Tego nie wiedziałem. Próbowałem go dzisiaj odłączyć, ale z braku czasu i niewygody dojścia, zaniechałem.

> Albo zbieg okoliczności albo... klimatyzacja może powodować takie objawy.

> Zacząłbym od podłączenia komputera.

Tak też zapewne uczynię. Wydaje mi się, że to właśnie przez klimę.

Napisano
  • Autor

> Ja w swoim 1.8 mam 2 czujniki ,jeden w bloku za termostatem ten pokazuje temp. na desce a drugi w

> termostacie do kompa.Jak ja u siebie odłączyłem przewód od czujnika w termostacie to po

> przekręceniu kluczyka świeciła się marchewa a po zapaleniu silnika ,tak jak u ciebie ruszał

> wentylator !

Szczerze mówiąc ni e przyglądałem się okolicom termostatu. Wydaje mi się, że u mnie jest jeden. Masz 1.8 sprzed czy po lifcie? Mój jest sprzed, nie wiem czym i czy się różnią.

Marchewka mi się ni e świeci, dzisiaj próbowałem odłączyć czujnik, ale nie miałem za wiele czasu i z powodu niewygodnego dojścia nie odłączałem. Spróbuję to zrobić w najbliższym czasie.

Napisano
  • Autor

> za wlaczanie wentylatora odpowiada takze presostat(czujnik cisnienia w ukladzie klimy)

> skoro masz problem po nabiciu to tam bym szukal rozwiazania

> wroc do serwisu klimy!

Pytanie, czy jak odłączę presostat, to wentylator przestanie działać, czy właśnie wtedy zacznie?

Problem polega na tym, że serwis klimy działa w godzinach mojej pracy i mogę mieć problemy z wyrwaniem się tam...

Czy po podłączeniu do kompa będzie tam jakaś informacja o ciśnieniu w układzie klimatyzacji?

Napisano
  • Autor

> Masz za duże ciśnienie w układzie klimatyzacji, za dużo czynnika doładowali do układu i dlatego tak

> się dzieje, perostat głupieje i załącza wentylator, wracaj do serwisu klimy niech poprawiają

> to co spierniczyli, pozdrawiam.

Coraz bardziej skłaniam się ku temu właśnie. Czy w takim przypadku klima by w ogóle działała? Bo teraz działa i to całkiem dobrze smile.gif

Napisano

> Coraz bardziej skłaniam się ku temu właśnie. Czy w takim przypadku klima by w ogóle działała? Bo

> teraz działa i to całkiem dobrze

Będzie działała, perostat działa na takiej zasadzie że jak załączysz sprężarkę klimy to po chwili wzrasta ciśnenie w układzie klimatyzacji a perostat to właśnie czujnik ciśnienia i załącza wentylator żeby zacząć chłodzić czynnik w chłodnicy klimy, teraz zgłupiał bo jest za dużo nabite czynnika i cały czas "myśli" że sprężarka jest załączona to i on załącza wentylatoty, jak ściągniesz kable z perostatu to wentylator nie załączy się wogóle przy klimie, więc nie załączaj klimy po tej operacji .

Napisano
  • Autor

> Będzie działała, perostat działa na takiej zasadzie że jak załączysz sprężarkę klimy to po chwili

> wzrasta ciśnenie w układzie klimatyzacji a perostat to właśnie czujnik ciśnienia i załącza

> wentylator żeby zacząć chłodzić czynnik w chłodnicy klimy, teraz zgłupiał bo jest za dużo

> nabite czynnika i cały czas "myśli" że sprężarka jest załączona to i on załącza wentylatoty,

> jak ściągniesz kable z perostatu to wentylator nie załączy się wogóle przy klimie, więc nie

> załączaj klimy po tej operacji .

Dzięki za informację, wieczorem zatem sprawdzę, zanim zrobię opr panu klimatyzatorowi wink.gif

Wiesz może ile czynnika powinno być w układzie? Gdzieś to czytałem jakiś czas temu, ale teraz nie mogę znaleźć...

Edit:

Już wiem, 650g smile.gif

Napisano
  • Autor

> jak ściągniesz kable z perostatu to wentylator nie załączy się wogóle przy klimie, więc nie

> załączaj klimy po tej operacji .

Faktycznie, odpiąłem presostat i wentylator nie załączył się od razu po uruchomieniu. Po ponownym podpięciu wentylator załączył się zaraz po uruchomieniu silnika. Jutro dzwonię do serwisu i umawiam się na poprawkę smile.gif

Dzięki.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj w serwisie klimy, ciśnienie w układzie ok, w okolicach 5bar. Zatem pewnie presostat poleciał. Niestety nie zajmowali się tam elektryczną częścią klimy.

Stąd pytanie: czy jak wykręcę presostat, to czynnik mi ucieknie?

Drugie pytanie: jakie powinny być styki złączone w presostacie przy właściwym ciśnieniu w układzie klimy? Ze schematu wywnioskowałem, że żółto-czarny i żółtozielony powinny mieć połączenie, natomiast dwa pozostałe nie. Prawda li to? Pewnie właśnie te dwa ostatnie mają połączenie, co powoduje stałe działanie wentylatora.

Napisano

> Byłem dzisiaj w serwisie klimy, .......... Niestety nie zajmowali się tam elektryczną częścią klimy.

oooo jakze typowe u tych nabijaczy

nie wiem panie czemu nie dziala - ja nabilem czynnik tylko (oczywiscie tak coby do przyszlego roku uciekl) - jedz pan do aso

mi tez nabili i co ? dalej nic bo presostat powiedzial papa - a ze nowy 300zl to przezylem 3 miesiace w roku bez klimy 270751858-jezyk.gif

sprawdz w puszce przy akumulatorze przekaznik - ja np mialem tak ze para przewodow byla odwrotnie niz na schemacie - jak przepialem tak aby sie zgadzalo to potem jak wentylator pracowal i wylaczylem stacyjke to wentyl dalej dawal czadu - dopiero stacyjkna on/off dawala rade - wniosek - moze przekaznik gdzies nie dostaje sygnalu ze ma skonczyc wietrzenie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.