Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do skrzyni pół- czy pełny syntetyk?

Featured Replies

Napisano

co polecacie nalać do 14-to letniej skrzyni w uniaku? tutela, ale jaka? półsyntetyk, czy pełny syntetyk?

będę dźwięczny za wskazówki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> co polecacie nalać do 14-to letniej skrzyni w uniaku? tutela, ale jaka? półsyntetyk, czy pełny

> syntetyk?

> będę dźwięczny za wskazówki

Ja proponuje pełen syntetyk Tutela ZC75. Spowodowane jest to tym iz w tym sezonie wymieniali u mojego ojca gumę na półosi(Seicento899), a ponieważ olej był od nowości w skrzyni to kazałem wymienić - wlali jakiegoś tam Elfa... Po jakimś czasie zauważyłem iz przy ujemnych temperaturach skrzynia głośniej pracuje( takie tyrkotanie spotykane także w Uno), dopóki olej się nie nagrzeje, później jest już ok. Gdybym wiedział ze tak będzie kazał bym wlać fabryczna Tutele.

Napisano
  • Autor

a fabrycznie w Uno był syntetyk?

pytam, bo nie chcę skrzyni zaszkodzić

Napisano

> a fabrycznie w Uno był syntetyk?

> pytam, bo nie chcę skrzyni zaszkodzić

Ja ostatnio zakupowałem olej przy okazji uszkodzonej osłony przeguby. Przynajmniej w mojej skrzyni powinien być syntetyk Tutela. Jest to jednak droga zabawa bo około ~70pln za litr natomiast mieli tzw zamiennik MagnetiMarelli kilkanaście pln za litr, na butelce jest napisane syntetyk jednak polska naklejka z tłumaczeniem wskazuje że jest to półsyntetyk. Przy niebotycznej ilości 2,5L wybór był prosty. Biegi jak na razie wchodzą lekko, zobaczymy w zimę. Wyboru zresztą nie żałuje bo na dnie w skrzyni było sporo syfu więc i tak należało by to wcześniej przepłukać.

Myślę że jeżeli nie chcesz znacząco podwyższać wartości auta to rozejrzyj się za takim olejem 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> co polecacie nalać do 14-to letniej skrzyni w uniaku? tutela, ale jaka? półsyntetyk, czy pełny

> syntetyk?

wlej np Tutela ZC80S, Mobila GX-A 80W , GL4 - ogólnie każdy olej o dokładnie takich samych parametrach .

niektórzy zalewają też olejem 75W90 i też nie narzekają, ale polecam raczej lepkość i jakoś przewidzianą fabrycznie.

pozdr

Napisano
  • Autor

> droga zabawa bo około ~70pln za litr

gdzie jest taki drogi syntetyk tuteli? w Piekarach w serwisie 45zł za litr ZC70 mi powiedzieli

> wlej np Tutela ZC80S, Mobila GX-A 80W , GL4 - ogólnie każdy olej o dokładnie takich samych

> parametrach

> (...)

> polecam raczej lepkość i jakoś przewidzianą fabrycznie

i tego się chcę trzymać, czyli 80-ka będzie dobra, poszukam i zanabędę smile.gif

a jaka ilość? 2L mi starczy, czy muszę kupić 3?

Napisano

> gdzie jest taki drogi syntetyk tuteli? w Piekarach w serwisie 45zł za litr ZC70 mi powiedzieli

> i tego się chcę trzymać, czyli 80-ka będzie dobra, poszukam i zanabędę

> a jaka ilość? 2L mi starczy, czy muszę kupić 3?

2 litry stykną w zupełności.

co do ceny to np mobil kosztuje ok 25 zł za litr.

pozdr

Napisano

> gdzie jest taki drogi syntetyk tuteli? w Piekarach w serwisie 45zł za litr ZC70 mi powiedzieli

No może coś mi się pomixowało grinser006.gif jak to przez 3L przemnożyłem hehe.gif.

Napisano

> syntetyk?

U mnie oryginalnie był olej Tutela ZC90, w późniejszych wersjach Uno 1.0 był Zc80S, przy wymianie na wiosnę kupiłem 2l ZC90, na obu butelkach (ZC90 i ZC80S) pisze że to olej MINERALNY- to samo potwierdził sprzedawca w ASO Fiat. A drążąc temat w internecie można uzyskać sprzeczne opinie (półsyntetyk lub minerał).

Spuściłem olej na gorącym silniku, wylał się muł, do tego na magnesie przy korku 1cm syfu. Po zalaniu 2l brakuje do krawędzi śruby kontrolnej około pół cm. Różnicy nie widzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.