Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cennik robocizny

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie

Jak myślicie, ile powiniem skasować mechanik za robociznę przy mojej (a właściwie to już mojego brata) astrze. Oto co zrobił

1) wymiana głowicy (stara była pęknięta), przy okazji wymiana płynu chłodniczego, bo pod koniec było jeżdżone na wodzie

2) wymiana przednich amorów i ich górnych mocowań, ustawienie zbieżnosci

3) wspawanie plecionki w wydechu, bo się stara rozerwała.

A tak przy okazji co myslicie o amorkach Delphi?

Zostały mi zamontowane bez konsultacji oslabiony.gif. Kosztowały ponoc 130 za sztuke.

Napisano

Cen nie znam bo nie jeżdżę do mechaników.

Co do amortyzatorów to IMHO sick.gif

Napisano

tez zbytnio nie jeżdżę po mechanikach ale za samą robocizne czyli wymianę moim zdaniem weźmie ok.300-400 zł.

Napisano

> tez zbytnio nie jeżdżę po mechanikach ale za samą robocizne czyli wymianę moim zdaniem weźmie

> ok.300-400 zł.

Do tej kwoty dołożyłbym koszt zbieżności, bo na pewno nie ma stanowiska wiec pojedzie gdzieś na zewnątrz a to z 100 kosztuje.

Napisano

> Witam Panowie

> Jak myślicie, ile powiniem skasować mechanik za robociznę przy mojej (a właściwie to już mojego

> brata) astrze. Oto co zrobił

> 1) wymiana głowicy (stara była pęknięta), przy okazji wymiana płynu chłodniczego, bo pod koniec

> było jeżdżone na wodzie

> 2) wymiana przednich amorów i ich górnych mocowań, ustawienie zbieżnosci

> 3) wspawanie plecionki w wydechu, bo się stara rozerwała.

400zl bym obstawial

> A tak przy okazji co myslicie o amorkach Delphi?

Mialem wlasnie w Fce takie ... przejechalem 40 -50 tkm i daly rade... wymienilem na kyb i w sumie te bym juz (dla spokoju glowy) zakladal ale jak mowie nie narzekalem .... powodem zmiany bylo plywanie auta... a to sie okzalo ze sprezyny mam miekkie i tyle(na kyb tak samo sie buja) grinser006.gif

> Zostały mi zamontowane bez konsultacji . Kosztowały ponoc 130 za sztuke.

co zrobisz hehe.gif

Napisano

Wedlug mnie cena 400 PLN jest realna za w/w czynnosci...

Rowniez wedlug mnie: Delphi to...takie niedomowienie...

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem co sądzić o amortyzatorach, ale za części i wymianę ich bez mojej wiedzy i zgody nie zapłaciłbym skromny.gif

Napisano

> Nie wiem co sądzić o amortyzatorach, ale za części i wymianę ich bez mojej wiedzy i zgody nie

> zapłaciłbym

Quote:

przy mojej (a właściwie to już mojego brata) astrze

chyba to byla przenosnia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co sądzić o amortyzatorach, ale za części i wymianę ich bez mojej wiedzy i zgody nie

> zapłaciłbym

Auto już praktycznie dawno temu dałem młodszemu bratu i ja mu tylko służę radą jak potrzebuje.

Oddał je do mechanika, którego mu poleciłem, do którego mam zaufanie i do którego zadzwoniem z opisem co ma naprawić. (mój brat to techniczny ignorant, ostatnio jak się wziął za robotę, to podłączył odwrotnie aq i spalił altek i kilka kabli w instalacji icon_eek.gif)

Amorki też były zlecone. Mój błąd, że nie wskazałem konkretnej marki.

Może trochę pochodzą. Poprzednie jeszcze były oryginały (15 etnie yikes.gif) i jeden juz był wylany a drugi na wykończeniu.

Cała naprawa wyszła 1600zł, w tym 350 za robotę, reszta to części (w tym najważniejsze:

-używana głowica z wtryskami -650

-upg, uszczelki pod kolektory ~150

-amorki ~260

-mocowania amorków ~80 jeśli dobrze zapamiętałem

-plecionka ~70

reszta jeszcze jakieś duperele, uż nie pamiętam.

Jak narazie w caej naprawie widzę dwa minusy (z tego co się dowiedziałem przez telefon):

-marne amorki

-stare śruby głowicy (tak mniemam, bo nie są uwzględnione w rachunku)

Napisano

Wtryskiwacze przed montazem nowej (uzywanej glowicy) byly sprawdzone (wg mnie powinien to byc standard..)?

Stare sruby glowicy = powazny blad montazowy...

Brak konsultacji przy wymianie czesci=powazny blad warsztatu...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wtryskiwacze przed montazem nowej (uzywanej glowicy) byly sprawdzone (wg mnie powinien to byc

> standard..)?

Głowica była wzięta jeszcze ciepła z auta o rzeczywistym niewielkim przebiegu (<150kkm), któremu padła turbina, a wskutek tego wkręciło się na obroty i korbowód wyskoczył bokiem. Przedtem auto chodziło jak zegarek, bo kilka razy je widziałem na własne oczy, także wtryski powinny być ok. Głowica nawet nie była planowana, tylko sprawdzona na specjalnym przyrządzie i okazało się, ze była prosta.

> Stare sruby glowicy = powazny blad montazowy...

oby się nie zemścił za szybko

> Brak konsultacji przy wymianie czesci=powazny blad warsztatu...

> Pozdrawiam

Zwykle mówiem tylko temu mechanikowi, zeby wkładał części markowe i nie narzekałem (bo na fakturach widziałem trw, rouville, ina, vfm i inne marki z tych lepszych).

Napisano

( Stare sruby glowicy

> = powazny blad montazowy...

> oby się nie zemścił za szybko

Widzialem mechanikow jak szlifuja stare sruby, bo wystarczy sciac 2mm

Napisano

> -stare śruby głowicy (tak mniemam, bo nie są uwzględnione w rachunku)

tym bym się za bardzo nie przejmował, może i powinny być nowe, ale znam sporo osób co skręcali na starych śrubach. Mi wymieniali ok. 80 kkm temu UPG, skręcili na starych śrubach i do tej pory wszystko ok. Jak długo jeszcze niewiem.gif

Napisano

> Cała naprawa wyszła 1600zł, w tym 350 za robotę, reszta to części (w tym najważniejsze:

> -używana głowica z wtryskami -650

> -upg, uszczelki pod kolektory ~150

> -amorki ~260

> -mocowania amorków ~80 jeśli dobrze zapamiętałem

> -plecionka ~70

Wg mnie zaplaciles wiecej za naprawe niz jest napisane, a mniej za czesci. Robienie diesel`i jest raczej drozsze niz benzynki ( przynajmniej tak mi sie zdaje).

A jesli chodzi o delphi...ja mialem zarowno hamulce jak i amory tej marki i nic sie z nimi nie dzialo. A amory nie mialy latwo bo mam zawieszenie z VA wink.gif

Napisano

Mi w Astrze G montowane fabrycznie padły po 180 kkm wiec nie są złe.

Co do śrub to sie nie martw. Nie jest to oczywiścioe zgodnie ze sztuką ale jak ktoś ma pojęcie o robocie to sobie poradzi. Ja na takich jeżdze już ze 70 kkm. Wiem że chłopaki z ASO też często tak robią (klient płaci oczywiście za nowe) a auta nie wracają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.