Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka cisnienia oleju

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.Mam otóż taki problem.Po przejechaniu ok.25 kilometrów i zatrzymaniu się obroty spadają do właściwych ok.900 i zaczyna żarzyć się kontrolka ciśnienia oleju.Przy dodaniu gazu,już ok.1100 obrotów kontrola gaśnie.Przy krótkich odcinkach jazdy nie zapala się,nawet po pełnym nagrzaniu silnika i otwarciu termostatu.Stan oleju jest ok.,wymieniony jakiś miesiąc temu.Wymieniam co 10000 na valvoline 10w40.Od wymiany do wymiany dolewam jakieś 500-700 ml.Samochód odpala normalnie,silnik normalnie pracuje,przyśpiesza itd.Przynajmniej nic nie zauważyłem.Coś się kończy w silniku?Czy to duży problem?Czy mam się już łapać za porfel?Pacjent to Brava 1.6 96r,170000 na budziku.

Wszystkim serdeczne dzięki za jakiekolwiek porady ok.gif

Napisano

Obstawiam zawór przelewowy w pompie oleju.

Do wymiany pompa oleju(~380zł(na szybko w ASO wytargowałem 300zł z uszczelką w styczniu) katalogowo)+uszczelka 2zł + czujnik ciśnienia od 4zł w górę.

Zacząłbym od sprawdzenia ciśnienia oleju.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Obstawiam zawór przelewowy w pompie oleju.

> Do wymiany pompa oleju

po co na wróbelka rzucać się z armatą?

Czy ten zaworek jest niewymienialny/ nienaprawialny?

> Zacząłbym od sprawdzenia ciśnienia oleju.

A tu się zgadzam. Manometr w miejsce czjnika i zobaczyc co pokaże.

Powinno być na zimnym silniku

-wolne obroty >1 do max 6

podwyższone obroty >3 do max 6

A na rozgrzanym:

-wolne obroty >0.5 (a najlepiej >1) do max 6

- podwyższone 2-6 bar

> Pozdrawiam BAS

Napisano

Stawiam w ciemno na czujnik ciśnienia. Od tego bym zaczynał bo najtańszy jest. Można wkręcić manometr i się upewnić ale masz duże szanse, że to właśnie to.

Napisano

> Czy ten zaworek jest niewymienialny/ nienaprawialny?

Nie, ale Polak potrafi.

> Powinno być na zimnym silniku

<ciach>

Poniżej 0.8bar zapala się kontrolka smarowania.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Stawiam w ciemno na czujnik ciśnienia. Od tego bym zaczynał bo najtańszy jest. Można wkręcić

> manometr i się upewnić ale masz duże szanse, że to właśnie to.

też bym to w pierwszej kolejności wymienił. U mnie czujnik puścił olej przez siebie, zaczeło kapać i kontrolka zaczeła świecic na wolnych....po wymianie wszystko wróciło do normy.

Napisano
  • Autor

Witam,czujnik wymieniony.Narazie ok,ale jutro pojade kilkadziesiąt kilometrów i zobaczę co będzie.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za porady,dzisiaj pojeździłem kilkadziesiąt kilometrów+stanie w korkach i jest ok.Przypadek jak u kolegi w poście powyżej,przez czujnik wyciekał olej.

Pozdowionka 20.GIF

Napisano

Dla 1,6 wymiana oleju jest co 20kkm - oczywiście można częściej, tylko po co?

Napisano
  • Autor

> Dla 1,6 wymiana oleju jest co 20kkm - oczywiście można częściej, tylko po co?

Mam najechane 170000 i niewiem czy to orginalny przebieg,silnik pracuje jak zegareczek,pozdrowionka

Napisano

No to macie szczęście z tymi czujnikami ja po identycznych objawach miałem uwaloną pompę oleju a dokładnie dawała na wolnych 0,3~0,6 bar i lekko gdzieś coś popiskiwało uznałem że to łożysko oporowe w skrzyni bo z tamtą dochodził dzwięk no i jak podnosiłem pedał sprzęgła do góry to pisk ustawał. Pojeździłem żeby nie skłamać z 200km i silnik do wymiany. Jak rozebrałem powypadały pierścienie dystansowe wału korbowego(które były przyczyną pisku). Wał wytarł blok na tyle że miał ogromne luzy i nie było możliwości włożenia pierścieni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.