Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] P1405 i rozbebeszenie EGR-a - da się?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

w swoim SZR-e zaślepiłem EGR-a w ub roku (od tego czasu przejechałem pewnie >20kkm ), aby silnik lepiej się 'zbierał' i miał bardziej 'kulturalny' przebieg charakterystyki co się udało. Jednak aby umożliwić poruszanie się "grzybka" trzeba było w blaszce zaślepiającej zrobić jeden otwór, przypuszczalnie uboczny skutek był taki, że spaliny nie przepływały przez niego i osadził się syf więc łapie P1405 - błąd liniowej regulacji, patrzyłem na Tech-a i przy teście otwarcia zawiesza się pomiędzy 27 a 30% otwarcia i później powyżej 40% - nie osiąga np żądanych 50% i oczywiście wywala w/w błąd,

wniosek jest więc taki, że grzybek się blokuje,

teraz pytanie czy ktoś rozbierał/ widział manual rozebrania EGRa, myślę o stuningowaniu go tak aby wywalić sam grzybek (czy też jego fragment) poruszający się w podstawie - pozostawić resztę wewnątrz aby trzpień wysuwał się i dawał prawidłowy sygnał zwrotny do ECU o osiągnięciu żądanej nastawy,

hmm, a może jest to na tyle jednorazowa konstrukcja, że nie ma sensu go rozbierać i lepiej wsadzić EGRa do myjki ultradźwiękowej zalać trochę płynu (np do przepustnic) i poczyścić?

dzięki za wszelkie uwagi, linki (dotyczące dewastacji/rozbiórki samego EGRa) etc,

brat

Napisano

Rozbebeszyć się da, ale ze złożeniem będzie problem wink.gif

Tak wygląda EGR w środku.

283654107-egr.GIF

Syf osadza się na trzonku grzybka (niebieskie strzałki) i powoduje zacięcia. Usunięcie grzybka nic nie da, bo zostanie otwór po trzonku. Nie będzie też oporu dla rdzenia.

Łatwiej będzie rozruszać grzybek, porządnie go nasmarować, zaślepić otwory, żeby brud nie wpadał i przymocować gdzieś EGR-a.

A otwory w kolektorze zaślepić.

Zawór będzie miał dobrze, a spaliny nie będą szły w dolot.

Albo wykonać odpowiednio grubą przekładkę. Wydrążyć w niej otwór; nie na wylot, ale na tyle głęboki, żeby grzybek mógł się wysunąć na cała długość.

post-53490-1435250759973_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Rozbebeszyć się da, ale ze złożeniem będzie problem

zlosnik.gif

> Tak wygląda EGR w środku.

> Syf osadza się na trzonku grzybka (niebieskie strzałki) i powoduje zacięcia. Usunięcie grzybka nic

> nie da, bo zostanie otwór po trzonku.

chyba że amplituda ruchu trzonka < jego długości o którą można go skrócić i zaślepić otwór wlotowy devil.gif

> Nie będzie też oporu dla rdzenia.

> Łatwiej będzie rozruszać grzybek, porządnie go nasmarować, zaślepić otwory, żeby brud nie wpadał i

> przymocować gdzieś EGR-a.

> A otwory w kolektorze zaślepić.

ten wariant również rozpatruję,

> Zawór będzie miał dobrze, a spaliny nie będą szły w dolot.

> Albo wykonać odpowiednio grubą przekładkę. Wydrążyć w niej otwór; nie na wylot, ale na tyle

> głęboki, żeby grzybek mógł się wysunąć na cała długość.

ta wersja jest mi obecnie najbliższa ale ... jaka jest amplituda skoku trzonka? dam mechanikom na wzór uszczelkę egr-a żeby mi to zwymiarowali i dali do wycięcia laserem i obróbki z kwasówki taki element i będzie spokój,

ATSD aż dziw bierze że nikt nie wymyślił i nie sprzedaje układu elektronicznego (który jak sądzę przecież byłby prosty) wpinanego we wtyczkę EGRa który na sygnał wymuszający otwarcie z ECU (pewnie sygn. modulowany PWM?) w/g charakterystyki dawałby odpowiedź napięciową dla ECU odwzorowujący prawidłowe zachowanie EGRa, byłby spokój raz na zawsze hehe.gif

bardzo dzięki IThankYou.gif

brat

Napisano

Ja rozbebeszyłem swojego EGR-a smile.gif. Ponowne zebranie tego w całość jest nieżmożliwe frown.gif

Mam parę fotek więc mogę podesłać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja rozbebeszyłem swojego EGR-a . Ponowne zebranie tego w całość jest nieżmożliwe

> Mam parę fotek więc mogę podesłać

jeżeli to nie problem to może wrzuć tu w wątek jakieś ze dwa w celach poglądowych, wszyscy będą mogli zobaczyć, a jeżeli nie to na PW podam Ci mail i ja wrzucę je gdzieś na serwer,

dzięki,

brat

Napisano

> aż dziw bierze że nikt nie wymyślił i nie sprzedaje układu elektronicznego (który jak sądzę przecież byłby prosty) wpinanego we wtyczkę EGRa

ktoś kiedys zapodal taki link

link

Napisano
  • Autor

> ktoś kiedys zapodal taki link

> link

to jest opracowane dla Z22SE a tam inaczej jest sterowany EGR, ZTCK to polaryzacje są odwrotne? w każdym razie nie zadziała w silnikach typu SZR, XE, XEL itd,

brat

Napisano
  • Autor

dzięki uprzejmości kolegi maaster i jego poświęceniu (a raczej poświęceniu jego EGRa zlosnik.gif ) wrzucam zdjęcia jego autorstwa,

na pierwszym zdjęciu widok roboczej części zaworu, poruszający się wzdłuż zaznaczonej strzałki niebieskiej trzpień wysuwa zaznaczony na czerwono "grzybek" z gniazda (strzałka zielona) - jeżeli coś poknociłem proszę o sprostowanie wink.gif

283655318-8pa%BCdziernika002a.jpg

283655318-8pa%BCdziernika002a1.jpg

rysunek złożeniowy (a raczej rozłożeniowy wink.gif )

283655318-8pa%BCdziernika002a2.jpg

brat

Napisano

> chyba że amplituda ruchu trzonka < jego długości o którą można go skrócić i zaślepić otwór wlotowy

Chodziło mi o to, że bez grzybka trzonek wejdzie głębiej w cewkę (brak oporu grzybka o gniazdo). To może spowodować błąd. Tak, czy inaczej usunięcie grzybka bez rozebrania zaworu jest problematyczne wink.gif

> ATSD aż dziw bierze że nikt nie wymyślił i nie sprzedaje układu elektronicznego (który jak sądzę

> przecież byłby prosty) wpinanego we wtyczkę EGRa który na sygnał wymuszający otwarcie z ECU

> (pewnie sygn. modulowany PWM?) w/g charakterystyki dawałby odpowiedź napięciową dla ECU

Też się nad tym zastanawiałem. Każdy rozgarnięty elektronik mógłby coś takiego wyrzeźbić. Większy problem to emulowanie cewki, żeby nie wywalało błędu jej obwodu.

niewiem.gif może chodzi o to, że korelacja między PWM-em, a sygnałem położenia grzybka jest dość ścisła (maks. błąd to bodaj że 2%). Ale przecież nie takie rzeczy ludzie robią.

No i coraz więcej sterowników prowadzi aktywne testy EGR-ów.

Napisano
  • Autor

> Chodziło mi o to, że bez grzybka trzonek wejdzie głębiej w cewkę (brak oporu grzybka o gniazdo).

> To może spowodować błąd.

fakt, o tym nie pomyslalem,

> Tak, czy inaczej usunięcie grzybka bez rozebrania zaworu jest

> problematyczne

właśnie widzę, że nie ma sensu się z tym szarpać,

> Też się nad tym zastanawiałem. Każdy rozgarnięty elektronik mógłby coś takiego wyrzeźbić. Większy

> problem to emulowanie cewki, żeby nie wywalało błędu jej obwodu.

tu by można nawet było wpinać obwód oryginalnego EGRa, równolegle "czytać" przebieg sterownia z ECU,

> może chodzi o to, że korelacja między PWM-em, a sygnałem położenia grzybka jest dość ścisła

> (maks. błąd to bodaj że 2%). Ale przecież nie takie rzeczy ludzie robią.

ano właśnie, zresztą jak widać na przykładzie linka z takim modem w Z22SE da się i to nawet przy użyciu prostych elementów, ja pomyślałem że można by zapiąć np. mikrokontroler ale ze mnie żaden elektronik wink.gif

> No i coraz więcej sterowników prowadzi aktywne testy EGR-ów.

ale wiesz, skoro rozpracowali wywalanie DPF-ów z aut poza ASO to obejście EGRa też jest spokojnie do zrobienia,

brat

Napisano

A co z bledem P0400 ??

Zaslepiony w moim silniku EGR, a MAP sensor widzi brak zmiany cisnienia po otwarciu EGR w kolektorze.

Fakt, wystarczy na chwile zgasic silnik i ponownie zapalic, aby byc pewnym ze to ten blad, kasuje sie od razu.

Napisano
  • Autor

> A co z bledem P0400 ??

> Zaslepiony w moim silniku EGR, a MAP sensor widzi brak zmiany cisnienia po otwarciu EGR w

> kolektorze.

> Fakt, wystarczy na chwile zgasic silnik i ponownie zapalic, aby byc pewnym ze to ten blad, kasuje

> sie od razu.

OIDP to MAP też daje sygnał napięciowy, więc pewnie też byłaby do zrobienia emulacja napięcia dla ECU, na podstawie sygnału sterującego EGRem pewnie jakoś proporcjonalnie trzeba by korygować napięcie WY z MAP,

no ale to trzeba by siąść nad tym, zczytać charakterystyki sprawnego układu i zrobić takie urządzonko, pomysł prosty tylko trzeba by to jeszcze wykonać spineyes.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.