Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana okladzin oraz cylinderkow. Czy trudno samemu?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje wymienic jeden cylinderek hamulcowy. Przy okazji wymienilbym tez okladziny bo juz niewiele na nich zostalo.

Pytanie - czy dam rade samemu i jakie ewentualne narzedzia beda mi potrzebne?

Dokladnie to interesuja mnie nastepujace rzeczy.

1. Czy jest potrzeba odkrecac piaste?

2. W jaki sposob pozdejmowac wszyskie sprezynki tam w srodku a co wiecej, jak je potem pozakladac?

3. W jaki sposob przewod z plynem hamulcowym jest polaczony z cylinderkiem? Czy wystarczy odkrecic srubke i wynienic? Czy trzeba po takiej operacji odpowietrzac caly uklad?

Dzieki za wszelkie rady.

Napisano

> Potrzebuje wymienic jeden cylinderek hamulcowy. Przy okazji wymienilbym tez okladziny bo juz

> niewiele na nich zostalo.

> Pytanie - czy dam rade samemu i jakie ewentualne narzedzia beda mi potrzebne?

> Dokladnie to interesuja mnie nastepujace rzeczy.

> 1. Czy jest potrzeba odkrecac piaste?

> 2. W jaki sposob pozdejmowac wszyskie sprezynki tam w srodku a co wiecej, jak je potem pozakladac?

> 3. W jaki sposob przewod z plynem hamulcowym jest polaczony z cylinderkiem? Czy wystarczy odkrecic

> srubke i wynienic? Czy trzeba po takiej operacji odpowietrzac caly uklad?

> Dzieki za wszelkie rady.

Ad1. Nie

Ad2. hmmmm normalnie, zdejmuszej a potem w odwrotnej kolejności zakładasz.

Ad3. Wystarczy odkręcić śrubke..ale nie zawsze to jest takie latwe jak się wydaje...u mnie sie nie dało i trzeba było wymienić przewód miedziany, no i odpowietrzyć układ.

Napisano

> 3. W jaki sposob przewod z plynem hamulcowym jest polaczony z cylinderkiem? Czy wystarczy odkrecic

> srubke i wynienic? Czy trzeba po takiej operacji odpowietrzac caly uklad?

Oczywiscie, ze trzeba odpowietrzyc. Jak przewod zechce sie po dobroci odkrecic to szybko to zrobisz. Ahaaa... Troche zabawy bedziesz mial z samoregulatorami grinser006.gif Mysle, ze pokuwiasz sobie przy tym troche grinser006.gif

Napisano

>Ahaaa... Troche zabawy bedziesz mial z samoregulatorami Mysle, ze pokuwiasz sobie przy tym troche

bez przesady,

Pamiętaj o wyczyszczeniu samoregulatora z wszelkiego rodzaju syfu.

Następnie przed wkładaniem bębna ustaw go tak by bęben luźno wchodził - ale jak będziesz nim później kręcił to żebyś słyszał jak lekko ociera o szczęki.

Odpowietrz układ.

Samoregulator sam się ustawi jak będziesz hamował.

Uważaj tylko żebyś czasem za mało go rozciągnął przed zakładaniem bębna.

Napisano

1. Zdjac kolo

2. Wykrecic srubki kolki mocujace beben

3. Wkrecic w otwory po nich dosc dlugie sruby ale nie w piaste jak one tylko w sam beden

Otwor w bebnie jest nagwintowany i ma wiekszy otwor niz tamta sruba.

Obrocic beben wzgledem piasty tak, zeby wkrecane przez nas sruby oparly sie o piaste a nie wkrecaly w otwory w nim

Ten przyrzad ulatwi zdjecie bebna, co wg mnie jest najtrudniejsza operacja.

4. Warto przetoczyc prog bebna, nowe okladziny moga byc naklejone w taki sposob ze krawedz szczeki bedzie pracowala na progu bebna a nie na calej powierzchni.

Prawde mowiac ja zawsze wymieniam komplet, koszt toczenia to ok polowa ceny nowego kompletu www.mikoda.pl

Napisano

Odpowiem precyzyjnie.

Cylinderek łatwo wymienić pod warunkiem, że wszystko bez problemu się uda odkręcić - a to raczej niemożliwe.

Wymienić okładziny trzeba umieć i niewiem z kąd je zdobyć? Kiedyś były nitowane, teraz są klejone i nie wiem czy jest gdzieś dostępny klej - lepiej wymienić całe szczęki.

Napisano

Nie no kup całe szczęki. W moim bravo dało rade odkręcić cylinderki, ale żabą, bo strasznie miękkie te nakrętki.

Cylinderki firmy lockhead mieli niedawno po 25za sztukę w IC.

Problemy to tylko zdjęcie bębnów, odkręcenie cylinderka, i naciąganie sprężyn. Reszta to pestka:)

Napisano

> Problemy to tylko zdjęcie bębnów, odkręcenie cylinderka, i naciąganie sprężyn. Reszta to pestka:)

Sprężyny naciągasz na przykład śrubokrętem (ja to robię za pomocą okrągłego pilnika pozbawionego rączki - właśnie tą stroną) na zasadzie dźwigni, łatwo idzie.

Napisano

> Sprężyny naciągasz na przykład śrubokrętem (ja to robię za pomocą okrągłego pilnika pozbawionego

> rączki - właśnie tą stroną) na zasadzie dźwigni, łatwo idzie.

a ja po prostu kombinerkami.

Napisano

> a ja po prostu kombinerkami.

Nowa sprężyna stawia "pewien" opór, jak dysponujesz odpowiednią siłą to ok. Ja wole sie nie pocić oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.