Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie półośki i łącznika stabilizatora

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mały problem z MW 1,9 JTD przy maksymalnym skręcie w prawo, na wyboju , zjazd z krawężnika, podjazd na krawężnik słychać jak stuka łącznik o obracającą się półoś. Sprawdzałem zbieżność, geometrię, amortyzatory, sprężyny i wszystko ok. Ale w niektórych momentach te dwa elementy ocierają się o siebie powodując ciekawe dźwięki. Czy jesteście w stanie powiedzieć jaka powinna być odległość od tych elementów, nie mogę porównać z innym autem , a lewy od prawego mogą się różnic z powodu różnic w długości półosi.

Pozdrawiam

Napisano

Wiec kolego poduszka od skrzyni powiedziała 30.GIF

Silnik dołem zbliżył się do siany grodziowej a półośki za nim robiąc min odstęp od stabilizatoa.

Ja wymieniłem na dzień dobry łączniki (błędnie) ale to dużo nie dało a później już trafnie poduche pod skrzynią.

Jak masz kanał to pchnij silnik do przodu - np. za misę olejowa i zobacz co się dziej z poduszką - lizakiem boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

Poduchy po silnikiem wymienione - dwie łapki. Może zostały jeszcze dwie do wymiany tylko czy to pomoże. smile.gif

Napisano

> Poduchy po silnikiem wymienione - dwie łapki. Może zostały jeszcze dwie do wymiany tylko czy to

> pomoże.

Chodzi o lizak - on jest sprawcą takiego stanu - jak będziesz pod samochodem i pchniesz silnik to zobaczysz jak pracuje i jaka odległość się robi miedzy półośkami a stabilizatorem. Reszta poduch nic nie ma z tym wspólnego.

Silnik jest zawieszony na 2 poduszkach na podłużnicach dodatkowo jest lizak który trzyma silnik by się nie huśtał.

Napisano

a ja stawiam na gumy stabilizatora

Napisano

> a ja stawiam na gumy stabilizatora

Tak czy siak musi wejść pod samochód i poszarpać by znaleźć przyczynę. Ja zostaje przy swoim - lizak.

Jak gumy od stabilizatora to stabilizator cały powinien pływać do przodu i do tyłu!

Napisano

Zara, a szukajke sprawdzał ?

było cos o wadliwych stabilizatorach które ocierały właśnie o prawą półoś .

amnezja mi tylko przypruszyła temat, poruszane w tamtym roku gdzieś koła maja, sam pytałem bo u mnie były ślady na lewej od ocierania i ktoś z kącika mi podsunął temat ale dotyczyło to strony prawej

Napisano

moze nie tyle co wadliwe a za male / za niskie gumy na stabilizatorze

Napisano

> Tak czy siak musi wejść pod samochód i poszarpać by znaleźć przyczynę. Ja zostaje przy swoim -

> lizak.

> Jak gumy od stabilizatora to stabilizator cały powinien pływać do przodu i do tyłu!

ino nie na podnosnik typu "łapy/wieszak" nono.gif bo sie fura "rozejdzie" i guzik znajdzie alien.gif

Napisano

> ino nie na podnosnik typu "łapy/wieszak" bo sie fura "rozejdzie" i guzik znajdzie

ZGADZA SIE ok.gif

Zasugerowałem w pierwszej wiadomości:

>Jak masz kanał to pchnij silnik do przodu (...)

Napisano
  • Autor

Może nie sprecyzowałem ocierają się elementy po stronie kierowcy, poduszki pod skrzynią wymienione takie z gumami w środku - miałem spawaną obudowę skrzyni.

takie

Samochód nie miał luzów na ścieżce, niby ok.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawa się wyjaśniła - przesunięty stabilizator.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.