Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po przeglądzie-kilka problemów i pytań

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem dzisiaj przegląd techniczny w moim Punciaku. Niestety jest kilka problemów.

Miska olejowa jest przerdzewiała. Widać zbierające się plamki oleju. Zbliża się wymiana oleju to załatwię te 2 sprawy jednocześnie.

8d70cac1a946cd9bm.jpg

Odwiedziłem mechanika i za wymianę powiedział 60zł więc chyba ok. Mówił że wczoraj montowali miskę-zamiennik za 80zł i określił to jako "masakra". Ciężko spasować miskę i uszczelnić, 2 otwory trzeba było naciągać.

Oprócz oryginalnej miski które zamienniki możecie polecić ?

Całkiem niedawno ktoś polecał miskę z Inter Cars za około 140zł.

Druga sprawa to cieknie ze skrzyni biegów.

da360a8e27d9e190m.jpg

Nie bardzo mogłem znaleźć miejsce wycieku ale pewnie kolejne koszty.

Amortyzatory z tyłu do wymiany. Obecnie mam KYB. Chce zmienić na amortyzatory innej firmy w miarę miękkie. Gumowe gruszki całkiem odpadły, jedną zgubiłem a druga leży swobodnie w sprężynie.

Amortyzatory przednie trzymanie około 75% ale strasznie się tłucze zawieszenie na niewielkich nawet nierównościach.

Na szarpakach nie stwierdzono nic oprócz do wymiany sworzeń wahacza z jednej i drugiej strony.

Po raz kolejny ręczny nie trzyma i nierówna siła hamowania na tylnych kołach. Całkiem niedawno w układ hamulcowy wsadziłem 1000zł i problemy powracają frown.gif

Oczywiście podwozie zaatakowane przez mulher.gif

Coraz bardziej chodzi mi po głowie wymiana autka na trochę nowsze. Dobrze sprawujący się Punciak ma już niestety 14 lat ...

Napisano

smile.gif też mialem problem z miską przerdzewiała a auto z roku 2002 po drugie do Punto 16V najtańsza kosztowała 300 zl i to zamiennik do tego wymienialem uszczelniacz półosi i sama robota kosztowała 270zl wiec 60zł to masz można powiedzieć gratis . waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Cena za robociznę w tym zakładzie jest przeważnie dużo niższa ale na robocie się znają i robią dobrze.

Bardziej mnie martwi wiek mojego Punciaka i to że bezawaryjna jazda skończy się niebawem

i zacznie się wysyp problemów bardziej poważnych. Podwozie zaatakowane prze rudą, miska olejowa, pewnie naprawa/uszczelnienie skrzyni biegów, ponowna interwencja w układ hamulcowy i będzie się tego robiło więcej.

Jak do tej pory nie mogę narzekać na 8 lat od kiedy go mam i na 75 kkm przejechanych.

Muszę znaleźć zamiennik miski lub w ostateczności miskę oryginalną na Allegro.

Ustalić miejsce wycieku w skrzyni biegów.

Amortyzatory na tylną oś, najlepiej olejowe, w miarę miękkie.

Naprawić bardzo głośno pracujące przednie zawieszenie, mam nadzieje że wymiana sworzni w wahaczach coś poprawi.

Jakieś wskazówki na temat miski i amortyzatorów ?

Znalazłem coś takiego, miska firmy Klokkerholm.

Stosował ktoś z Was te produkty ?

http://tiny.pl/hg24g

Napisano
Prosze sie zapytać o miske i amortyzatory w watku podwieszonym i do tego tylko przeznaczonym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.