Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja Tartarini 2 gen

Featured Replies

Napisano

Cześć mam do Was pytanie połączyłem się z centralką tartarini TEC99PRO w mojej Felicji 1,3 MPI. Prosiłbym o ocenę i pomoc w regulacji. Instalka Tartarini na TEC99PRO reduktor G79SE.

Ustawienia:

283667904-ustawienia1.jpg

283667904-ustawienia2.jpg

Na benzynie niezależnie od obrotów napięcie sondy oscyluje między 0,05 a 0,9, przy gwałtownym wciśnięciu gazu najpierw jest bogato potem znów oscyluje - więc wg mnie ok.

Na gazie na wolnych ustawiłem śrubą na reduktorze też aby oscylowało. Niestety na obrotach wskazania sondy są na 0V.

Co zmienić, czy ma też oscylować jak na benzynie?

Mam dwie śruby regulacyjne:

- na parowniku do wolnych obrotów

- za silnikiem krokowym na wężu (nie wiem po co) skoro przed nim jest silnik krokowy.

Poniżej wskazania na obrotach co to jest pozycja step motoru?

283667904-obroty.jpg

Jeszcze jedno co pewien czas wyskakuje taki błąd, co trzeba zmienić żeby błąd się nie pojawiał. W ustawieniach portu COM jest możliwość zmiany timeoutów ale i tak nic to nie pomaga.

283667904-blad.jpg

Dzięki za pomoc:)

PS. Generalnie trudno było ustawić te wolne obroty, mam w zamiarze regenerować ten parownik, czy lepiej coś teraz regulować czy dopiero po regeneracji?

post-65184-14352507629999_thumb.jpg

Napisano

Witaj, jestem na bieżąco w tym temacie.

Po pierwsze - nic nie rób przed regeneracją parownika.

Po drugie - mam taki parownik zregenerowany bardzo niedawno, guzik na nim przejechałem, wszystko w środku nowiutkie, wymontowałem bo uturbiłem silnik. Oddam go w cenie podobnej do regeneracji a masz z głowy robociznę i w razie czego drugi na części - wal na prv jak jesteś zainteresowany.

Po trzecie - tą śrubę za krokowcem to bym wywalił ale to moje subiektywne zdanie.

Po czwarte nie ustawiaj na wolnych obrotach dawki bo to nie ma sensu, zawsze powinno być trochę więcej a komp sobie doreguluje ale jak będzie za mało to nie doda... rozumiesz?

Co do błędów to sprawdź czy kable kontaktują a najlepiej używać do tego czystego dosa - nie ma problemu. Ja mam stary komp (chyba jakiś IBM 286) i śmiga aż miło z czystego dosa, bez żadnego windowsa ale najlepiej by było to ustawiać w czasie jazdy.

Jak już doprowadzisz do ładu parownik to pomogę Ci ogarnąć funkcje, to nie jest trudne.

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź.

Sęk w tym, że zestaw regeneracyjny leży już mi na biurku i czeka. Więc i tak skończy się na regeneracji mojego.

Chodziło mi też o ocenę tych ustawień, zaaplikowanych przez gazowników zakładających instalkę. Od tej pory już nic nie zmieniano tylko robiłem okresowo regulację.

Z Twojej odpowiedzi wynika, że nie mam nic ustawiać a instalka sama wszystko ustawi - to dlaczego na obrotach jest ciągle ubogo? Parownik kaput, czy za bardzo przykręcona śruba za krokowcem?

Czy jest jakiś inny program, który podłączy mi się pod TEC99 i jest pod WIN?

Napisano

> Dzięki za szybką odpowiedź.

> Sęk w tym, że zestaw regeneracyjny leży już mi na biurku i czeka. Więc i tak skończy się na

> regeneracji mojego.

> Chodziło mi też o ocenę tych ustawień, zaaplikowanych przez gazowników zakładających instalkę. Od

> tej pory już nic nie zmieniano tylko robiłem okresowo regulację.

> Z Twojej odpowiedzi wynika, że nie mam nic ustawiać a instalka sama wszystko ustawi - to dlaczego

> na obrotach jest ciągle ubogo? Parownik kaput, czy za bardzo przykręcona śruba za krokowcem?

> Czy jest jakiś inny program, który podłączy mi się pod TEC99 i jest pod WIN?

Parownik może być padnięty i śruba za bardzo przykręcona - tak zgadza się.

Co do ustawień softu to jeszcze nic nie pisałem ale w sumie mogę a więc:

Rodzaj zmiany ustaw na spowalnianie - nie będzie szarpało przy zmianie z benzyny na gaz.

Nie jestem pewien co do rodzaju TPS - trzeba pogooglać czy faktycznie tak masz w silniku, że od 5 do 0V bo np. fiat ma odwrotnie.

Prowadnica na normal to tak ani super oszczędnie, ani sportowo - masz 3 do wyboru, tu chyba nic nie trzeba tłumaczyć.

Pozycja do deski jest wyłączona czyli nie będziesz miał pełnego otwarcia krokowca przy gazie wdepniętym w podłogę. Jak to ustawisz to po prostu komp nie będzie ingerował w dawkę powyżej pewnego położenia pedału gazu, które możesz sam ustawić.

Ruszaj gazem i patrz na napięcie TPS - wyczuj moment, powyżej którego już uznasz, że chcesz mieć FULL-POWER grinser006.gif i takie napięcie TPS wprowadź w funkcji "do deski" a pozycję step motoru na full.

Masz wyłączony cut-off a on oszczędza trochę paliwa i powoduje szybsze spadanie z obrotów po puszczeniu gazu. Możesz go włączyć, dać pozycję step-motoru na minimalną a obroty na 1500. Jak Ci będzie szarpało między biegami to podnoś stopniowo obie te pozycje do uzyskania zadowalającego efektu.

Ponadto na samym początku użyj funkcji Anulowanie EEPROM - to zaczniesz "od zera".

Napisano
  • Autor

Chyba się wkopałem z tym interfejsem.

Raczej nie ma możliwości by go podłączyć pod win98/DOS. Próbowałem znaleźć sterowniki, ale żadne nie pasują.

Interfejs FDTI na USB z emulacją COM.

Nie wiem czy mam prawo męczyć sprzedawcę, wg niego jak łączy się z instalką to działa. Tylko ten bład z Timeoutem. Z moich obserwacji pierwsze podłączenie działa najdłużej jakieś 2-3 minuty następnie co 10-15 sekund jest zwiech. Układ się grzeje, czy co????

Napisano

> Chyba się wkopałem z tym interfejsem.

> Raczej nie ma możliwości by go podłączyć pod win98/DOS. Próbowałem znaleźć sterowniki, ale żadne

> nie pasują.

> Interfejs FDTI na USB z emulacją COM.

> Nie wiem czy mam prawo męczyć sprzedawcę, wg niego jak łączy się z instalką to działa. Tylko ten

> bład z Timeoutem. Z moich obserwacji pierwsze podłączenie działa najdłużej jakieś 2-3 minuty

> następnie co 10-15 sekund jest zwiech. Układ się grzeje, czy co????

Nie wiem. Ja wziąłem typowy COM i nie mam problemu ale ja mam ze 20 komputerów starych i postawienie jednego z dosem w garażu to nie problem akurat dla mnie hehe.gif

Kiedyś bawiłem się programowaniem dekodera tv-sat i pamiętam, że tam też były problemy z portami pod xp i był taki programik do tego ale... to było tak dawno temu że ech... nie pamiętam, czekaj, zaraz, szare komórki pracują... UserPort? chyba tak się to nazywało, może pisane osobno niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Zadałem to samo pytanie sprzedawcy interfejsu i stwierdził, że problemem są ładunki elektryczne indukujące się na karoserii - które powodują zakłócenia. Ciekawe, ale może prawdziwe. Co prawda zdarza się, że fela mnie kopnie jak wysiadam. Wypróbuję tego user porta dam znać co zdziałałem.

Napisano

> Zadałem to samo pytanie sprzedawcy interfejsu i stwierdził, że problemem są ładunki elektryczne

> indukujące się na karoserii - które powodują zakłócenia. Ciekawe, ale może prawdziwe. Co

> prawda zdarza się, że fela mnie kopnie jak wysiadam. Wypróbuję tego user porta dam znać co

> zdziałałem.

Mowa oczywiście o pomiarach w czasie jazdy?

Napisano
  • Autor

> Mowa oczywiście o pomiarach w czasie jazdy?

Nie. Mowa o pracy na jałowym na postoju.

Sprzedawca zaproponował rozwiązanie, wyjmowanie wtyku po każdej utracie komunikacji i zbieranie ładunków na siebie. Działa ale po 5 minutach trzeba zrobić to samo itd. czy problem może tkwić w kiepskim ekranowaniu kabla?

User port niestety zawiesza mi komputer.

Napisano

> Nie. Mowa o pracy na jałowym na postoju.

> Sprzedawca zaproponował rozwiązanie, wyjmowanie wtyku po każdej utracie komunikacji i zbieranie

> ładunków na siebie. Działa ale po 5 minutach trzeba zrobić to samo itd. czy problem może tkwić

> w kiepskim ekranowaniu kabla?

No jeśli to ładunki to ekran ma tu dużo do powiedzenia, ew. uziem komputer.

> User port niestety zawiesza mi komputer.

Hmmm, ciekawe hmm.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

I wreszcie znalazłem czas na regenerację Tartarini G79SE.

Generalnie prosta sprawa i efekt:

Niezależnie od obrotów zawsze po wciśnięciu gazu jest przez 2-3 sekundy bogato, następnie sonda ładnie oscyluje. Tak samo na wolnych.

Nie ma szarpania po odpuszczeniu gazu, ile będzie palić zobaczymy, wcześniej zdarzyło się, że w mieście połknął 15. Kiedyś w 10 spokojnie się zamykał.

Ogólnie w środku nie było bałaganu - gaz ze stacji Bliska w Rybniku nie zostawia oleju ani sadzy w parowniku. Kiepsko wyglądała natomiast membrana między płynem chłodniczym a gazem - twarda jak kamień i z osadem:

283922725-P5050234.JPG

Ogólnie jestem zadowolony, użyłem zestawu oryginalnego kupionego w nagazie. Koszt 100 zł - myślę, że jest to warte zachodu.

W razie pytań służę pomocą.

Teraz bawię się tymi cutoffami, bo tylko taką możliwość zabawy daje ta kiepska centralka....

post-65184-14352508757049_thumb.jpg

Napisano

Regenerowałem taki sam reduktor i tak samo od strony płynu chłodniczego dużo osadu, wżery w obudowie reduktora a membrana jak jakaś gliniana twarda i rozpadająca się. waytogo.gif

BTW Może orientujesz się czy w tej centralce jaką masz można jakoś zmienić próg obrotów przejścia na gaz na niższy? Bo ja próbowałem i jakoś nie udało mi się. oslabiony.gif

Napisano

> Regenerowałem taki sam reduktor i tak samo od strony płynu chłodniczego dużo osadu, wżery w

> obudowie reduktora a membrana jak jakaś gliniana twarda i rozpadająca się.

> BTW Może orientujesz się czy w tej centralce jaką masz można jakoś zmienić próg obrotów przejścia

> na gaz na niższy? Bo ja próbowałem i jakoś nie udało mi się.

Można zmienić tylko, żeby przełączało się przy wzroście/spadku obrotów. Samego progu przynajmniej z tego softu nie.

Napisano

> ... BTW Może orientujesz się czy w tej centralce jaką masz można jakoś zmienić próg obrotów przejścia na gaz na niższy? Bo ja próbowałem i jakoś nie udało mi się.

Można - nazywa się to "Odniesienie obrotów" ...

Napisano

> Można - nazywa się to "Odniesienie obrotów" ...

A gdzie widzisz taką opcję?

Napisano

> A gdzie widzisz taką opcję?

Na pewno jest, bo sam zmieniałem, jak jeszcze miałem ...

Na trzecim zdjęciu jest - widać że jest ustawione na 2100 RPM.

Natomiast która to funkcja w menu, to nie pamiętam ...

Może jest pokrętło od strony wtyczek w kompie lpg - warto sprawdzić ...

W domu mam instrukcję, jak nie zapomnę to sprawdzę.

W każdym razie zmienia się na pewno, bo sam przestawiałem. Robiłem też inne zmiany, np. zmianę zakresu ruchu silnika krokowego w odniesienie do pozycji default - a to nie jest prosta sprawa ...

Napisano

> Na pewno jest, bo sam zmieniałem, jak jeszcze miałem ...

> Na trzecim zdjęciu jest - widać że jest ustawione na 2100 RPM.

> Natomiast która to funkcja w menu, to nie pamiętam ...

> Może jest pokrętło od strony wtyczek w kompie lpg - warto sprawdzić ...

> W domu mam instrukcję, jak nie zapomnę to sprawdzę.

> W każdym razie zmienia się na pewno, bo sam przestawiałem. Robiłem też inne zmiany, np. zmianę

> zakresu ruchu silnika krokowego w odniesienie do pozycji default - a to nie jest prosta sprawa

> ...

Jak możesz to sprawdź będę wdzięczny, bo ja nigdzie nie mogłem znaleźć jak to przestawić i się nie udało. oslabiony.gif

Napisano

> Jak możesz to sprawdź będę wdzięczny, bo ja nigdzie nie mogłem znaleźć jak to przestawić i się nie udało.

Coś mi świta, że to ten potencjometr pomiędzy złączem diagnostycznymi a mikroprzełącznikami zaznaczony czerwonym kółkiem ...

283927826-tartarini_potencjometr_obr_przelaczania.jpg

post-14694-14352508773853_thumb.jpg

Napisano

> Zadałem to samo pytanie sprzedawcy interfejsu i stwierdził, że problemem są ładunki elektryczne

> indukujące się na karoserii - które powodują zakłócenia. Ciekawe, ale może prawdziwe. Co

> prawda zdarza się, że fela mnie kopnie jak wysiadam. Wypróbuję tego user porta dam znać co

> zdziałałem.

Bzdury pisze ten sprzedawca. Problemem są inne zależności czasowe przesyłanych danych portu emulowanego przez USB a rzeczywistego RS232-COM. Jeżeli protokół komunikacji nie jest zbyt elastyczny w nic nie zrobisz. Tylko podłączenie po sprzętowym RS232.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.