Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiązkowe lektury

Featured Replies

Napisano

Poczytałem troche o zmaganiach naszych "swieżych" kolegów, dodatkowo w mojej okolicy rozwalil się 20 latek który pojechal kupic z ojcem swoj pierwszy motocykl (wrak wygladal na gs 500ccm). Podczas jazdy probnej nie opanowal maszyny i przywalil w drzewo. Troche to mną wstrząsneło (co musi przezywac ojciec i rodzina) postanowiłem więc podrzucic (jeszcze raz jesli juz bylo) ksiązki które moim zdaniem powinny byc obowiazkowe na kursach motocyklowych:

Motocyklista doskonaly

Strategie uliczne

Uploady są nie moje, mam nadzieje ze moderator potraktuje to łagodnie.

Dla tych co jeszcze tego nie czytali - Miłej lektury 893goodvibes.gif

Napisano

> ksiązki które moim zdaniem powinny byc obowiazkowe na kursach motocyklowych:

> Motocyklista doskonaly

> Strategie uliczne

przeczytałem pierwszą z nich i uważam że to bardzo dobra książka i każdy kto zaczyna jazdę na moto powinien ją przeczytać. Ci, którzy już dłużej jeżdżą też myślę że mogliby uzupełnić swoją wiedzę. Co do drugiej to się nie wypowiem bo nie znam.

Napisano

pierwsza bardzo dobra, druga to praktycznie streszczenie pierwszej, mam jeszcze kilka pozycji przeczytanych, ale zadna z nich nie rowna sie z "doskonalym"

Napisano

> przeczytałem pierwszą z nich i uważam że to bardzo dobra książka i każdy kto zaczyna jazdę na moto

> powinien ją przeczytać. Ci, którzy już dłużej jeżdżą też myślę że mogliby uzupełnić swoją

> wiedzę. Co do drugiej to się nie wypowiem bo nie znam.

Druga to praktycznie to samo co pierwsza. Owszem fajna pozycja dla początkujących, ale ogólnie taka mocno preclowa. IMHO nie ma nic lepszego jak umiejętność "pierd..nięcia motocykla przeciwskrętem na glebę" czyli maksymalnego pochylenia z jednoczesnym dodaniem gazu. Uratowała mnie w wielu przypadkach. Tak więc dla bardziej doświadczonych, to bardziej polecam jakieś pozycje kierowców torowych o technice jazdy sportowej.

Napisano

Jakbym był autorem lub wydawcą książek - powiesiłbym Cię za jaja grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jakbym był autorem lub wydawcą książek - powiesiłbym Cię za jaja

A co ja mam do tego, to nie u mnie na dysku leży tylko u kogoś na serwerku cool.gif

Napisano

Zacząłem czytać motocykliste doskonałego i jestem w szoku:) Ksiązka pisana kilkanaście lat temu a jak ją czytam to mam wrażenia jakby niedawno wyszła, taka aktualna się wydaje. I fajnym językiem napisana, bardzo prosto że wszystko łatwo można zrozumieć. Naprawdę polecam:)

Napisano
  • Autor

> Naprawdę polecam:)

Dlatego uważam, ze powinna byc dawana darmowo na kursach prawa jazdy zlosnik.gif osobiście przeczytalem ją dopiero niedawno, a np do jazdy przeciwskretem i apeksów sam doszedłem kilka lat temu grinser006.gif rzeczywiście przed poznaniem tych technik mialem okazje przesadzic w kilku zakrętach grinser006.gif

Dlatego wszyscy powinni ją przeczytać

Napisano

Ja się niedawno wziąłem za czytanie Motocyklista Doskonały, świetna książka, także polecam ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Poczytałem troche o zmaganiach naszych "swieżych" kolegów, dodatkowo w mojej okolicy rozwalil się

> 20 latek który pojechal kupic z ojcem swoj pierwszy motocykl (wrak wygladal na gs 500ccm).

> Podczas jazdy probnej nie opanowal maszyny i przywalil w drzewo. Troche to mną wstrząsneło (co

> musi przezywac ojciec i rodzina) postanowiłem więc podrzucic (jeszcze raz jesli juz bylo)

> ksiązki które moim zdaniem powinny byc obowiazkowe na kursach motocyklowych:

> Motocyklista doskonaly

> Strategie uliczne

> Uploady są nie moje, mam nadzieje ze moderator potraktuje to łagodnie.

> Dla tych co jeszcze tego nie czytali - Miłej lektury

Tak mu się spieszyło na tamten świat, że w pośpiechu nawet kasku nie założył frown.gif a o szybkości, którą rozwinął - grubo, grubo ponad setkę po osiedlowych uliczkach nie wspomnę ...

Napisano

Na tym filmiku

od 40 sekundy fajnie widać jak motocykl koryguje swój tor jazdy o czym jest mowa w książce smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Dzisiaj zaczynam czytać. smile.gif

283901836-MobilePhoto21-06-2010120202.jpg

post-20213-14352508664479_thumb.jpg

Napisano

Też sobie kupiłem, mimo posiadania tego PDF-a. ok.gif Na razie jednak brak czasu na czytanie. Warto czytać podczas trwania kursu na A, czy żeby nie mieszać sobie w głowie dopiero po zrobieniu PJ?

283901972-DSC01342_1_1.jpg

post-56930-1435250866533_thumb.jpg

Napisano

> Też sobie kupiłem, mimo posiadania tego PDF-a. Na razie jednak brak czasu na czytanie. Warto

> czytać podczas trwania kursu na A, czy żeby nie mieszać sobie w głowie dopiero po zrobieniu

> PJ?

Ja czytam "przed".

Na kurs się jeszcze nie zapisałem.

W razie czego będę mógł później "weryfikować" to, czego tam uczą. zeby.GIF

Napisano

> Ja czytam "przed".

> Na kurs się jeszcze nie zapisałem.

> W razie czego będę mógł później "weryfikować" to, czego tam uczą.

Mi się wydaje, że trafiłem na bardzo dobrych instruktorów, dlatego nie chciałbym ich wkurzać/poprawiać na podstawie jakiegoś wyczytanego fragmentu książki. hmm.gif Mają po kilkanaście lat doświadczenia czynnie jeżdżąc na motocyklach, więc mam nadzieję, że herezji mi nie wbijają do głowy. blush.gif

W sumie się spytam ich co o tej książce sądzą, może sami z niej korzystali. grinser006.gif

Napisano

> Też sobie kupiłem, mimo posiadania tego PDF-a. Na razie jednak brak czasu na czytanie. Warto

> czytać podczas trwania kursu na A, czy żeby nie mieszać sobie w głowie dopiero po zrobieniu

> PJ?

Najlepiej przed i w trakcie smile.gif

No i oczywiście po dla utrwalenia wiedzy.

Ja właśnie robię kurs i książka mi pomaga w wielu rzeczach.

Niektóre rzeczy instruktor mówi inaczej ale ja na upartego robię tak jak w książce i z tego co widzę to lepiej na tym wychodzę 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.