Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remocik zawieszenia przód i tył

Featured Replies

Napisano

W okolicach weekendu będę wymieniał wahacze przednie i amortyzatory tylne.

Co przy okazji wymiany tych elementów warto zmienić ?

Wahacze będę kupował ze średniej półki cenowej a ~140-150zł/szt , co przy okazji rozbierania przedniego zawieszenia ? Amortyzatory przednie tłumienie na poziomie 78% więc raczej ok.

Amortyzatory tylne olejowe-Monroe lub Delphi, w cenie ok 80zł.

Wydaje mi się że poduszki belki tylnej będą do roboty.

Odpadły "gruszki" tylnego zawieszenia w sprężynach, jedna się gdzieś zgubiła a druga leży swobodnie.

Wymieniana będzie też miska olejowa-zamiennik w cenie około 140zł, albo Włoski albo Niemiecki.

Dam znać czy pasował lepiej niż miski za 90zł.

Napisano

jakie elementy - jakosc/cena watek podwieszony, co do techniki wymian poszukaj manuali. co do miski olejowej - posty z przeciagu 2- 3 tygodni wstecz byly pytania oraz uwago co do zamiennikow - ogolnie tanie nie pasuja do bloku .

Napisano

> Co przy okazji wymiany tych elementów warto zmienić ?

sprawdź łożyska (poduszki) kolumn mcpersona i czy któraś ze sprężyn nie jest pęknięta (częsta wada)

> Wahacze będę kupował ze średniej półki cenowej a ~140-150zł/szt , co przy okazji rozbierania

> przedniego zawieszenia ?

sprawdź w jakim stanie są osłony przegubów napędowych.

Amortyzatory przednie tłumienie na poziomie 78% więc raczej ok.

to jak nowe, ale jak pokazuje doświadczenie amorek da się sprawdzić w pewnym sposób dopiero po wymontowaniu z samochodu bo takie testy to pic na wodę fotomontaż.

> Wydaje mi się że poduszki belki tylnej będą do roboty.

trzeba sprawdzić jak padły wymienić, trochę zabawy przy tym niestety jest tongue.gif

> Odpadły "gruszki" tylnego zawieszenia w sprężynach, jedna się gdzieś zgubiła a druga leży

> swobodnie.

sprawdź tylne sprężyny i załóż nowe gruszki.

> Wymieniana będzie też miska olejowa-zamiennik w cenie około 140zł, albo Włoski albo Niemiecki.

> Dam znać czy pasował lepiej niż miski za 90zł.

widzę, że sporo się po zimie nazbierało grinser006.gif powodzenia

Napisano
  • Autor

> jakie elementy - jakosc/cena watek podwieszony, co do techniki

> wymian poszukaj manuali. co do miski olejowej - posty z przeciagu

> 2- 3 tygodni wstecz byly pytania oraz uwago co do zamiennikow -

> ogolnie tanie nie pasuja do bloku .

Napisałem w tym wątku zapytanie z prośbą o poradę w temacie miski olejowej, wahaczy, amortyzatorów tylnych.

Niestety nie dostałem konkretnej odpowiedzi. Poprzedni wątek w którym chciałem się dowiedzieć czegoś bardziej konkretnego zamknąłeś "sebademode".

Zamiennik miski olejowej kupię albo Niemiecki (Klokkerholm) albo Włoski. Zamiennik Niemiecki oglądałem w sklepie -

zrobił na mnie średnie wrażenie pod względem jakości wykonania. Cena obu zamienników zbliżona do 140zł.

Jak będę miał już miskę to zmierzę ją żeby wiadomo było czy później można polecać ją jako zamiennik czy nie.

Amortyzatory olejowe Monroe lub Delphi, większość poleca KYB ale mam w moim Punciaku drugi komplet przednich i tylnych i bez rewelacji.

Plus to brak problemów z reklamacją amortyzatorów KYB.

Wahacze mechanik sprawdzi w swojej hurtowni (średnia półka cenowa) i wieczorem da mi znać jak cena i jakiej firmy wahacze.

Napisano

przyjelismy pewne zasady na forum, znaczna czesc je szanuje, elementy zawieszenia, miska, i inne sa to typowe czesci ekploatacyjne - dlatego w tym watku prawie nikt nie odpowiedzial.

dlategotez zamykam i ten watek - liczylem,ze przeniesiesz swoje pytania w podwieszony watek, badz nawet go przejrzysz przed zadaniem pytan.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.