Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TAXI - Koniec postoju, czyli początek kłopotów

Featured Replies

Napisano

Jedziesz ulicą, szukasz miejsca do zaparkowania. Nagle widzisz znak D-20 - tabliczkę z przekreślonym napisem "Taxi". Hura! Parkujesz za nią? To już masz mandat. Pamiętaj - w świetle przepisów "koniec postoju" to tak naprawdę jego... początek.

Na logikę powinno być tak - kierowca, który jedzie prawym pasem, mija najpierw znak D-19, niebieską tabliczkę z napisem "Taxi". Oznaczającą początek postoju taksówek. Nie parkuje, bo przecież na postoju nie można. Dojeżdża do drugiego znaku, D-20, tego z przekreślonym napisem. Oznaczającego koniec postoju. I za tą tabliczką spokojnie zostawia samochód.

Jest dokładnie odwrotnie.

Drogowcy, kierując się rozporządzeniem ministra infrastruktury, stawiają najpierw przekreślony znak, a dopiero potem ten z samym napisem "Taxi". To co według logiki powinno być początkiem, jest w świetle ministerialnego rozporządzenia końcem.

Cóż to za przepis? Jak informuje Mikołaj Karpiński, rzecznik Ministerstwa Infrastruktury zasady zostały określone w załączniku do rozporządzenia z lipca 2003 r. Stanowią one, że znak D-19 powinien być umieszczony przy krawężniku, obok miejsca, na które podjeżdża pierwsza z oczekujących taksówek.

Owszem więc - początek postoju i jego koniec wypadają logicznie, patrząc na cały postój gdzieś z góry, z kosmosu, w oderwaniu od sytuacji na drodze i samej drogi w ogóle. Tylko że kierowcy, jadący jak Pan Bóg przykazał prawą stroną jezdni i kierujący się zdrowym rozsądkiem, mogą się poczuć zdezorientowani. I parkują auta za znakiem przekreślonym. Bo jak koniec, to koniec.

Tyle że potem jest mandat. I osłupienie.

Na jednym z forów poświęconych zagadnieniom prawnym internauta o nicku waldek tytułuje swój wpis: Znak koniec postoju taksówek - jaki przepis mówi, że oznacza on początek postoju? Niżej relacjonuje: Ostatnio zaparkowałem samochód tuż za znakiem D-20 oznaczającym koniec postoju taksówek. Jakieś 30 metrów dalej znajdował się znak D-19 oznaczający »Postój taksówek «. Gdy wróciłem, za szybą znalazłem świstek od Straży Miejskiej z takim oto tekstem: »W dniu... zaparkował Pan pojazd o numerze... z naruszeniem przepisów - Prawa o ruchu drogowym artykułu 97 kodeksu wykroczeń. Internauta sprawdził: Artykuł 97 kodeksu wykroczeń brzmi: Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych, podlega karze grzywny do 3000 złotych albo karze nagany.

W kodeksie drogowym waldek upewnił się także, że znak D-19 oznacza miejsce przeznaczone na postój taksówek osobowych, z wyjątkiem taksówek zajętych. A znak D-20 (przekreślony) oznacza miejsce, w którym kończy się postój taksówek". Nic już więc nie rozumiejąc, internauta pyta: Czy ktoś może zna inne przepisy, które mówią o tym, że znak koniec postoju taksówek oznacza początek tegoż postoju?

Na odpowiedź nie musiał długo czekać.

Dla mnie zawsze było tak: postój taksówek zaczynał się za znakiem D-19 (taxi), a kończył za znakiem D-20 (przekreślone taxi). Oczywiście, jadąc do przodu, nie do tyłu smile.gif - komentuje inny internauta. Nie przebiera w słowach: Jednakże jakiś (...) wpadł na genialny pomysł, że będzie odwrotnie. (...) Teraz podczas jazdy do przodu znak D-20 (Koniec taxi) jest pierwszy, a znak początku taxi drugi. Teraz za znakiem Koniec taxi zaczyna się postój taxi, a kończy za znakiem Taxi.

Sprawę komentuje także Patrycja z Lublina: Dzisiaj niemal z identyczną sytuacją spotkałam się z mężem przy centrum handlowym Plaza w Lublinie. Po wyjściu z kina nasze uśmiechy zniknęły, jak tylko oczom ukazał się kwitek za wycieraczką od SM. Pomyśleliśmy że to niemożliwe, pewnie się pomylili, a jeśli nie, to skończy się na pouczeniu, bo dostaliśmy wezwanie. Zresztą, 7 innych samochodów obok dostało takież same wezwania. Wszyscy logicznie myśląc stanęli tak samo.. Otóż co się okazało? Mandat 100 zł. (...) No durne no.. I to mało powiedziane, bo to jest ewidentne wprowadzanie w błąd.

Margines? Tobie się to nie przydarzy? Oto dane z płockiej straży miejskiej. - Od 1 stycznia do 9 kwietnia w rejonie ul. Czwartaków 6, czyli niedaleko Podolanki, strażnicy miejscy zastosowali: 134 pouczenia oraz nałożyli z art. 97 kodeksu wykroczeń, za naruszenie postanowień wynikających ze znaku D-19 "postój taksówek" 80 mandatów karnych - informuje Jolanta Głowacka, rzecznik prasowy SM.

134 pouczenia i 80 mandatów tylko na jednym postoju, przy Czwartaków, tylko od stycznia do początku kwietnia. Sprawa wygląda już poważniej, prawda?

W ministerstwie pytamy, dlaczego w swoim rozporządzeniu nakazali właśnie tak rozumieć znaki z "Taxi".

Mikołaj Karpiński: - Zasady oznakowania postoju taksówek, określone w przepisach rozporządzenia, w czytelny sposób wskazują miejsce, z którego odjeżdżają taksówki, dla uczestników ruchu zbliżających się do miejsca postoju taksówek z różnych kierunków, a przede wszystkim pieszych (którzy korzystają z przewozów taksówkami).

Karpiński dodaje: - Zgodnie z przepisami, długość odcinka przeznaczonego do postoju taksówek powinna wynosić od 15 do 50 m. Dlatego też identyfikacja całego obszaru (początku oraz końca) postoju - ze względu na umiarkowaną odległość znaku D-19 "postój taksówek" od znaku D-20 "koniec postoju taksówek" nie powinna stanowić trudności dla kierujących pojazdami, niezależnie od kierunku, z którego się zbliżają.

Czyli - znaki są też dla pieszych, a ci podchodzą do postoju z różnych kierunków. Poza tym, znak D-19 stoi dość blisko znaku D-20 i każdy kierowca powinien zauważyć go gdzieś w oddali. I nie dać się zmylić.

Wszystko bardzo pięknie, tylko - opierając się choćby na danych z płockiej straży miejskiej - to zupełnie nie działa. Pieszy, szczególnie jeśli na postoju stoją taksówki, i tak nie da się wyprowadzić w pole. Taksówka stoi, więc podchodzi i wsiada, a to, gdzie stoją jakie tabliczki, obchodzi go już mniej. Za to kierowca zawsze podjeżdża najpierw do znaku, który według wszystkich praw na niebie i ziemi powinien oznaczać i działać jak koniec postoju. Tymczasem jest wsadzany na minę.

Wróćmy jeszcze do internautów: "Dla każdego normalnego i zdrowego na umyśle kierowcy początek to początek, a koniec to koniec. I nie ma chyba kierowców, którzy uważaliby inaczej. No może z wyjątkiem tych, którzy zapłacili już swój haracz w straży miejskiej i w ten sposób dowiedzieli się, że póki co to początek jest końcem, a koniec początkiem postoju taxi. No i zanim wszyscy to przyswoją, to kasa do budżetu jeszcze poleci".

Źródło: Gazeta Wyborcza Płock

Napisano

abstrahujac od logiki rozwiazania (no nie ukrywajmy, sensu nie ma):

- mnie zastanawia skad ci kierowcy prawka wzieli.

- czytajac tekst tez przypominalem sobie jak wygladaja okoliczne postoje - nie ma szans zeby nie widziec obu znakow.. wieksze u nas sa chyba tylko w centrum i pod dworcem.

pozdro

Napisano
  • Autor

> abstrahujac od logiki rozwiazania (no nie ukrywajmy, sensu nie ma):

> - mnie zastanawia skad ci kierowcy prawka wzieli.

ktos ich kiedys dopuscil do egzaminu

ktos pozwolil im zdac ten egzamin

a w jaki sposob to juz inna sprawa

> - czytajac tekst tez przypominalem sobie jak wygladaja okoliczne postoje - nie ma szans zeby nie

> widziec obu znakow.. wieksze u nas sa chyba tylko w centrum i pod dworcem.

> pozdro

Napisano

> ktos ich kiedys dopuscil do egzaminu

> ktos pozwolil im zdac ten egzamin

> a w jaki sposob to juz inna sprawa

> > pozdro

ciekawe ile pytań testowych na egzaminie zawiera pytania z postoju taxi

Napisano
  • Autor

> ciekawe ile pytań testowych na egzaminie zawiera pytania z postoju taxi

nie wiem

egzamin zdawalem 25 lat temu

Napisano

Dla mnie to jest logiczne. Początek postoju ma być tam, gdzie stoi pierwsze taxi. Znak nie jest tylko dla kierowców, ale również dla korzystających z postoju. I z ich punktu widzenia (oraz taksówkarzy) takie oznakowanie jest prawidłowe. Co do kierowców: jak nie widział znaku początek postoju, to jak może myśleć że wolno parkować mu za znakiem koniec?

Napisano

a ktos wie, jak oznakowania TAXI zorganizowane sa w innych krajach, bardziej cywilizowanych?

bo moze tylko u nas jest taki "myk" w przepisach?

Napisano

Dziś właśnie miałem taką sytuację. Znak "przekreślony" postój taxi. Wyjeżdża taryfa więc wypuszczam ją by wjechać na to miejsce. OK. Za minutę podchodzi do mnie taksówkarz z tegoauta, które wypuściłem i mówi, że tu jest początek postoju a nie koniec jak mówi znak i że zatrzymuję się tu na własną odpowiedzialność a mówi mi to, bo pomogłem mu włączyć się do ruchu na bardzo ruchliwej ulicy. Zdziwiło mnie to co on do mnie gada shocked.gif no ale widzę, że miał rację smile.gif

Napisano

> Dla mnie to jest logiczne. Początek postoju ma być tam, gdzie stoi pierwsze taxi. Znak nie jest

> tylko dla kierowców, ale również dla korzystających z postoju. I z ich punktu widzenia (oraz

> taksówkarzy) takie oznakowanie jest prawidłowe. Co do kierowców: jak nie widział znaku

> początek postoju, to jak może myśleć że wolno parkować mu za znakiem koniec?

logiczne - bzdura! w 99% przypadków pierwsze TAXI zatrzyma się na dobrym "końcu" postoju tak aby kolejne TAXI dojechało do jego tyłu nie wjechało przed niego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.