Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2gi bieg nie "wchodzi"

Featured Replies

Napisano

Witam po jakims czasie wink.gif

Przybywam z prosba o porade co do skrzynki biegów a dokladnie drugiego biegu. Nie byłem w kraju i w tym czasie moja maryska jezdzil chwile siostrzeniec. No i po powrocie buba bo melduje mi, ze bieg drugi nie "wchodzi". Wiec przystąpiłem do testow. Dzwignia zmiany biegow po przelaczeniu w pozycje biegu drugiego wskakuje prawidlowo ale po puszczeniu sprzegla auto nie jedzie, jesli puszczajac sprzeglo trzymam lewarek dociagniety to lekko zgrzytnie i dwojka "złapie". Wejdzie tez dwojka jak ja "wbije" czyli wlacze energicznym szarpnieciem.

Panowie, co mi sie popsulo i jak to naprawic ?

Napisano

> Witam po jakims czasie

> Przybywam z prosba o porade co do skrzynki biegów a dokladnie drugiego biegu. Nie byłem w kraju i w

> tym czasie moja maryska jezdzil chwile siostrzeniec. No i po powrocie buba bo melduje mi, ze

> bieg drugi nie "wchodzi". Wiec przystąpiłem do testow. Dzwignia zmiany biegow po przelaczeniu

> w pozycje biegu drugiego wskakuje prawidlowo ale po puszczeniu sprzegla auto nie jedzie, jesli

> puszczajac sprzeglo trzymam lewarek dociagniety to lekko zgrzytnie i dwojka "złapie". Wejdzie

> tez dwojka jak ja "wbije" czyli wlacze energicznym szarpnieciem.

> Panowie, co mi sie popsulo i jak to naprawic ?

Nie wiem co, ale spróbuj puszczać sprzęgło całkowicie bez gazu. U mnie tak działa, a jak puszczam i jednocześnie dodaję gazu, to bardzo często wybija i zgrzypi.

Z chęcią dowiem się, co to za usterka, bo też będę musiał to naprawić.

Pozdrawiam

Napisano

Uzywana skrzynia nie jest taka droga.

Za 500 zlotych mozna kupic + 300 wymiana.

Napisano
  • Autor

> Uzywana skrzynia nie jest taka droga.

> Za 500 zlotych mozna kupic + 300 wymiana.

zgadzam sie i rozwazam tą opcje ale troche szkoda mi wywalic okolo 800 gdyby byla mozliwosc zrobienia tego za 400

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co, ale spróbuj puszczać sprzęgło całkowicie bez gazu.

niestety w moim przypdku, nawet jak na postoju włacze dwojke i puszczam sprzeglo zupelnie bez gazu (takie testowanie czy jest bieg) to nie bieg nie jest włączony, problem jest na bank wewnatrz skrzyni bo wodziki pod akumulatorem ruszaja sie w pelnym zakresie prawidlowo. Gdyby ktos chociaz mial rysunek tej skrzyni do przeanalizowania budowy to juz bym sobie poradzil bo jedyne rysunki jakie znalazlem koncza sie na wygladzie zewnetrznym i systemie wodzikow pomiedzy lewarkiem a łapa na skrzyni ( tyle jest w eperze)

pozdrwiam smile.gif

Napisano

Wytarły sie widełki wodzika i nie dopychają synchronizatora do pozycji w której sie zazębia z kołem zębatym.

Przerabiałem ten temat w Temprze a skrzynki są bliźniacze.

Ja poratowałem sie rozbiórką skrzynki i napawaniem mosiądzem widełek.

283693586-1.JPG

część nr 6.i przesuwa tuleję synchronizatora nr 4.

283693586-2.JPG

Wytarte widełki nie są wstanie przesunąć tego pierścienia na własciwą pozycję.

Gwałtowne włączenie przesuwa go troche dalej i zatrybia.

Nie martw sie ja z taką awarią pojechałem do Chorwacji i wróciłem biglaugh.gif. Oczywiście oszczędzając drugi bieg.

post-91846-1435250777617_thumb.jpg

Napisano

Lepiej chyba wydać 500 na naprawę swojej skrzyni na ori gratach niż ładować się w nie wiadomo co ze złomu.

Napisano
  • Autor

> Wytarły sie widełki wodzika i nie dopychają synchronizatora do pozycji w której sie zazębia z kołem

> zębatym.

> Przerabiałem ten temat w Temprze a skrzynki są bliźniacze.

> Ja poratowałem sie rozbiórką skrzynki i napawaniem mosiądzem widełek.

> część nr 6.i przesuwa tuleję synchronizatora nr 4.

> Wytarte widełki nie są wstanie przesunąć tego pierścienia na własciwą pozycję.

> Gwałtowne włączenie przesuwa go troche dalej i zatrybia.

> Nie martw sie ja z taką awarią pojechałem do Chorwacji i wróciłem . Oczywiście oszczędzając drugi

> bieg.

Slicznie dziekuje za informacje i rysuneczki, napewno pomoze w rozwiazaniu problemu smile.gif

Napisano

> niestety w moim przypdku, nawet jak na postoju włacze dwojke i puszczam sprzeglo zupelnie bez gazu

> (takie testowanie czy jest bieg) to nie bieg nie jest włączony, problem jest na bank wewnatrz

Na postoju mam dokładnie tak samo. W trakcie jazdy, żeby nie zgrzytało, poszczam sprzęgło, tak aby przyhamować silnikiem i dopiero daję gazu

> skrzyni bo wodziki pod akumulatorem ruszaja sie w pelnym zakresie prawidlowo.

Też od tego zacząłem sprawdzanie wink.gif

Gdyby ktos

> chociaz mial rysunek tej skrzyni do przeanalizowania budowy to juz bym sobie poradzil bo

> jedyne rysunki jakie znalazlem koncza sie na wygladzie zewnetrznym i systemie wodzikow

> pomiedzy lewarkiem a łapa na skrzyni ( tyle jest w eperze)

Ja mam książkę "Palio Siena" i tym się posiłkowałem. Skrzynia jest dokładnie rozrysowana.

> pozdrwiam

Napisano

> Wytarły sie widełki wodzika i nie dopychają synchronizatora do pozycji w której sie zazębia z kołem

> zębatym.

> Przerabiałem ten temat w Temprze a skrzynki są bliźniacze.

> Ja poratowałem sie rozbiórką skrzynki i napawaniem mosiądzem widełek.

A możesz sprawdzić w Eperze ile kosztuje nowy wodzik?

Napisano

> Uzywana skrzynia nie jest taka droga.

> Za 500 zlotych mozna kupic + 300 wymiana.

Jeśli na nowych częściach można naprawić poniżej 500, to warto naprawiać.

A sprawdzając Allegro, za 500 ciężko coś znaleźć, bliżej 800 do 1000 zł

Napisano

> Jeśli na nowych częściach można naprawić poniżej 500, to warto naprawiać.

> A sprawdzając Allegro, za 500 ciężko coś znaleźć, bliżej 800 do 1000 zł

No nie wiem czy naprawisz za mniej niz 500 zlotych.

Sama wymiana to koszt okolo 300 PLN. A nowe tryby do skrzyni tez swoje kosztuja.

Napisano
  • Autor

> A możesz sprawdzić w Eperze ile kosztuje nowy wodzik?

okolo 85eur. nie wiem czy w Polsce tyle samo, ale jak mam dac 350zl za widelki to chyba rozejrze sie za cala skrzynia bo jedynka czasem slabo synchronizuje a piatka "wyje" wink.gif wiec suma sumarum cala skrzynka juz dogorywa :/

PS

wlasnie sprawdzilem w cenniku PL, 278zl za widelki

Napisano

> okolo 85eur. nie wiem czy w Polsce tyle samo, ale jak mam dac 350zl za widelki to chyba rozejrze

> sie za cala skrzynia bo jedynka czasem slabo synchronizuje a piatka "wyje" wiec suma sumarum

> cala skrzynka juz dogorywa :/

I kupisz skrzynię w troszkę lepszym stanie które JESZCZE nie wyje i nie zgrzypi, dasz około 1000 z wyminą i za pół roku powtórka z rozrywki? hmm.gif

> PS

> wlasnie sprawdzilem w cenniku PL, 278zl za widelki

Czyli dużo taniej dać do napawania 893goodvibes.gif

I jeśli to jest faktycznie problem, to w 100 zł zmieszczę się z naprawą (sam wymienię smile.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.