Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multijet 140KM, coś mało mocy ...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Stałem się niedawno posiadaczem Multiwagona z motorkiem 140KM. Mój problem polega na tym że silniczek albo coś nie domaga albo ja mam coś nie teges z głową mlot.gif i liczyłem na więcej bananaevil.gif po przesiadce z Marei 2.4 TD.

Otóż silnik prcuje ładnie, nie wyświetla żanych kontrolek, komputer nie posiada błędów, natomiast jakoś ospale jedzie. Wymieniłem filtr powietrza na nowy bo na starym już się życie rozwijało i jest odrobinę lepiej, jednak ciągle nie tak jak być powinno.

Po naciśnięciu gazu przy obrotach poniżej 2tyś przez około pół sekundy nic się nie dzieje, dopiero później zaczyna jechać. Od 1,8 do 2k jest kop gwałtowny, od 2 do 2,2 dołek i powyżej już jedzie ale jakoś tak bez przekonania. Najbardziej mnie martwi to zastanowienie pod dodaniu gazu. W tdi kumpla reakcja jest natychmiastowa, tutaj auto zachowuje się jakby miało mega turbo dziure.

Overboost wyczyściłem, nawet źle nie wyglądał, cięgno na turbinie chodzi lekko, filtr nowy, egr się chyba zamyka bo w FESie po dodaniu gazu natychmiastowo otwarcie zaworu siada na 1%.

Czy ktoś może mi powiedzieć co i jak należy zlogować w FESie żeby zobaczyć czy np przepływka jeszcze dycha ? bo po stanie filtra powietrza sądzie że to ona może być winna.

Ewentualnie jakieś inne problemy ktoś zasugeruje?

Pozdrawiam

Napisano

Trzeba zlogowac i bedzie wiadomo mniej wiecej co

Napisano

prosty test przepływki - odłącz wtyczkę od niej, jak to odpięciu będzie lepiej jeździło to przepływka siada

Napisano
  • Autor

> prosty test przepływki - odłącz wtyczkę od niej, jak to odpięciu będzie lepiej jeździło to

> przepływka siada

Podobno w multijet to nie działa, odrazu marchewke pali .... sick.gif

A filtr tak wyglądał :

[image]http://fiatforum.com.pl/uploads/filtr1.jpg[image]

[image]http://fiatforum.com.pl/uploads/filtr2.jpg/image]

[image]http://fiatforum.com.pl/uploads/filtr3.jpg[image]

Jeśli obrazków nie widać to bezpośrednio w linki klikać

http://fiatforum.com.pl/uploads/filtr1.jpg

http://fiatforum.com.pl/uploads/filtr2.jpg

http://fiatforum.com.pl/uploads/filtr3.jpg

Napisano

działa, działa ,

błąd wywala , ale śmiga pięknie - sprawdzone

jak później podłączysz z powrotem wtyczkę , check zgaśnie , i tylko pozostanie w pamięci nieaktywny błąd

Napisano

> Po naciśnięciu gazu przy obrotach poniżej 2tyś przez około pół sekundy nic się nie dzieje, dopiero

> później zaczyna jechać. Od 1,8 do 2k jest kop gwałtowny, od 2 do 2,2 dołek i powyżej już

> jedzie ale jakoś tak bez przekonania.

U mnie powyżej 2,5 k ostry start bez żadnych przerw i dołków zlosnik.gif przy takim stanie filtra jak pokazałeś na fotkach też, po wymianie na nowy, bez większych zmian daje tak samo, ostro do przodu grinser006.gif (niestety przód też ostro siedzi - sprężyny, ale to inny temat)

Napisano

> Po naciśnięciu gazu przy obrotach poniżej 2tyś przez około pół sekundy nic się nie dzieje, dopiero

> później zaczyna jechać. Od 1,8 do 2k jest kop gwałtowny, od 2 do 2,2 dołek i powyżej już

> jedzie ale jakoś tak bez przekonania.

Miałem podobne objawy. Do czyszczenia sterowanie zmienną geometrią łopatek w turbinie (turbinę trzeba wyjać lecz nie trzeba jej rozkręcać). Co jakiś czas zbiera się tam kupa syfu i skutkiem tego łopatki nie chodzą tak jak trzeba (słabe przyspieszenie z dołu). Po czyszczeniu powinno pomóc. Polecam secjalistyczne zakłady zajmujące się turbinami.

p.s Może być również wina padającego sprzęgła, ale stawiam bardziej na zmienną geometrię w turbinie. U mnie przed czyszczeniem cięgno też w miarę dobrze chodziło.

Napisano

> Dzięki za info jutro wypróbuje

jako ciekawostkę dodam że po wywaleniu błędu przepływki , ecu wyłącza pracę egr

Napisano
  • Autor

> jako ciekawostkę dodam że po wywaleniu błędu przepływki , ecu wyłącza pracę egr

Oki to tak: kontrolka się nie zapaliła shocked.gif test check OK, czy błąd jest to nioe wiem bo akurat nie miałem lapka pod ręką, poprawa jest wyraźna. Auto reaguje odrazu gaz, nie ma dołka o jakim pisałem tyle że wszystko jakoś odbywa się tak łagodnie a nie z takimn brutalnym walnięciem jak w tdi pd.

W kazym razie kolejny wydatek dopisany do listy wink.gif

Napisano
  • Autor

Maly update:

Po trzecim uruchomieniu kontrolka wreszcie się zapaliła i wyświetliło błąd na wyświetlaczu.

Napisano

> Maly update:

> Po trzecim uruchomieniu kontrolka wreszcie się zapaliła i wyświetliło błąd na wyświetlaczu.

norma, jak podalczysz wtyke to za ktoryms uruchomieniem zgasnie , mialem tak samo jak odlaczylem egr u siebie , najlepsza metoda to wyjazd do CInka , zloguje Cie , na hamowni okaze sie czy masz prawidlowo moc rozwijana , moze geometria T jest do d... ale to muliby z dolu okrutnie . Wyjazd do Marcina i 170 PS bedzie , wtedy bedziesz zadowolony wink.gif

Napisano

> Maly update:

> Po trzecim uruchomieniu kontrolka wreszcie się zapaliła i wyświetliło błąd na wyświetlaczu.

miałem identycznie (wcześniej się cieszyłem że mogę jeździć bez przepływki hehe.gif) , dlatego z góry napisałem że będzie błąd;

pamiętaj MAF tylko Bosch , bo inne zamienniki to wyrzucanie pieniędzy w błoto

EDIT

możesz także do egr zamontować taką ''zaślepkę'' - u mnie poprawiło reakcję do 3000rpm

http://www.allegro.pl/item998204056_zaslepka_egr_jtd_1_9_16v_i_2_4_20v_multijet_fiat.html

taką samą zaślepkę kupisz w aso ale za 50pln , jest to oryginalny patent Fiata dla multijetów

Napisano
  • Autor

Wizyta u Cinka oczywiście w planie ale najpierw to musze auto doprowadzić do stanu fabrycznego a wtedy jechać na wirusa bo na samą diagnostyke to niestety mam dużo za daleko wink.gif

> miałem identycznie (wcześniej się cieszyłem że mogę jeździć bez przepływki ) , dlatego z góry

> napisałem że będzie błąd;

> pamiętaj MAF tylko Bosch , bo inne zamienniki to wyrzucanie pieniędzy w błoto

Sprawa oczywista że only oryginal, w temacie zaślepki to poczekam do wiruska a wtedy się zrobi EGR out całkiem uzbroj_zlo.gif

Napisano

> w temacie zaślepki to poczekam do wiruska a wtedy się zrobi EGR

> out całkiem

a no chyba że tak wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.