Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak prądu na pompie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Mam problem taki jak w temacie. Brak na kostce przy pompie i bezpieczniku F22. Próbowałem nacisnąć wyłącznik bezwładnościowy ale twardy więc chyba nie tu przyczyna leży. Auto zgasło po "przydługim przytrzymaniu hamulca" bez sprzęgła i niestety już nie odpaliło. confused.gif Kluczyk "code" gaśnie, inne kontrolki tez gasną, check standardowo się pali (po odpaleniu mi zawsze gaśnie więc norma), na ELM327 żadnych błędów. Może macie jakieś sugestie gdzie szukać lub jak tego mojego kropsa uruchomić. Z rozpędu już miałem pompę odkręcać ale pomny moich poprzednich z nią przejść pomyślałem że zapytam autokącikowych fachowców cfaniaczek.gif Może znowu sam podłubie zamiast do mechanika prowadzić grinser006.gif

Napisano

> Witam wszystkich!

<*************************>

Sprawdź skąd idzie prąd na bezpiecznik F22 i tam szukaj przyczyny. Możesz też po wypięciu bezpiecznika spróbować podać zasilanie na krótko.

Napisano
  • Autor

Prócz F22, brak jest prądu na F17 i F11. Podobno za taki efekt winien jest czerwony przekaźnik T09 pod klapą. Sprawdziłem gniazda 09, 10, 06. W ostatnim 2 plusy stałe, 10 (choć nieużywane) 1 plus, 09 - 1 plus stały a jak przekręcę kluczyk dochodzi drugi. Pozamieniałem przekaźniki miejscami bo trzy takie same w skrzynce ale żadnej zmiany. Przekaźniki wizualnie dobrze wyglądają wewnątrz i zewnątrz, żadnych stopień. hmm.gif Pompka pod prostownikiem działa. Tyla dziś było mojego sprawdzania. Co o tym myślicie?

Taka mi myśl przyszła: zgasł jak jechałem na LPG - może z instalką coś nie tak? hmm.gifhmm.gif

Napisano

Nie znam schematu elektrycznego na pamięć, przejrzyj sobie skąd ma iść ten plus i musisz się tak długo cofać aż dojdziesz do przyczyny. Prąd to nie czarna magia smile.gif

LPG chyba odłącza pompę ? Jeśli tak, to może przekaźnik padł, który to robi ?

Napisano
  • Autor

Przekaźniki wychodzi że dobre, a prąd idzie z AKU prosto na skrzynkę i przekaźnik jeśli dobrze rozumie rysunek.... Więc wychodzi, że w skrzynce coś się stało. Z ciekawości ją wykręciłem czy da się rozłożyć ale plastiki są tak spasowane ,że porażka icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif Chyba nie dam rady sprawdzić oslabiony.gif Ma ktoś może sposób na tą skrzyneczkę pod maską ale taki by się nie rozpadły te małe zatrzaski.

Cholerstwo z jednej strony małe a z drugiej kruche jak lód wiosenny ....

283704564-schemat.jpg

EDIT:

Prosze wstawiac fotki o rozmiarze zgodnym z regulaminem, czyli max 800x600. Wieksze powoduja rozjezdzanie sie forum.

post-52161-14352507805082_thumb.jpg

Napisano

Witam,

przerabiałem już ten temat.

Wszystko było sprawne... a prądu na pompie brak.

Zrobiłem kabelek z zapalniczki i podłączyłem na krótko do pompy i gazem na serwis.

Winny był immobilazer. Przed podpięciem na krótko do pompy radzę wyciągnąć wtyke od bezwładnościowego wyłącznika bo możesz kompa zjarać.

Napisano
  • Autor

(...) Winny był immobilazer.

A czy wtedy nie powinien zapalić się kluczyk "CODE" ??

Quote:

Przed podpięciem na krótko do pompy radzę wyciągnąć wtyke od bezwładnościowego wyłącznika bo możesz kompa zjarać.

Wtyczki bezwładnościowego nie mogłem wyciągnąć a nie chciałem na siłę bo mógłbym wyłamać jakiegoś zabezpieczenia. A jeśli chodzi o podłączenie na krótko z zapalniczki to przecież u mnie jeszcze nie działają wtryski, zasilanie cewek i centralki /F11, 22, 17/ Na to wszystko z zapalniczki ? icon_eek.gif

Napisano

Opisałem tylko mój przypadek.

Po dojechaniu do elektryka okazało się, że pompa jest odcięta z powodu blokady immo bo jakiś drań grzebał przy stacyjce sick.gif.

Nie świeciła się żadna kontrolka która by wskazywała na blokade. Zdarzyło się to podczas weekendowego wypadu do Pragi i holowanie do Poznania kosztowało mnie lekkim dydem 1500 złociszy i to po znajomości.

Po podaniu prądu na pompe, normalnie palił.

W Twoim przypadku to może być grubsza sprawa.

Napisano
  • Autor

A tak trochę z innej beczki:

Czy jak bym zmieniał skrzynkę bezpieczników /jeśli to skrzynka/ np. na jakąś allegro to czy są różnice w rozmieszczeniu wtyków bezpieczników, przekaźników i pod skrzynką?? Patrzeć na to czy anglik czy nie? Auto mam 1.2 sx 8v dwie sondy lambda.

Napisano

> A tak trochę z innej beczki:

> Czy jak bym zmieniał skrzynkę bezpieczników /jeśli to skrzynka/ np. na jakąś allegro to czy są

> różnice w rozmieszczeniu wtyków bezpieczników, przekaźników i pod skrzynką?? Patrzeć na to czy

> anglik czy nie? Auto mam 1.2 sx 8v dwie sondy lambda.

Zmostkuj styki 30 i 87 przaekaźnika R9, na bezpiecznikach, które są teraz martwe powinno pojawić się na pięcie. Najlepiej zrób to przewodem z zarobionymi takimi wsuwkami jak ma przekaźnik nóżki.

Prawdopodobieństwo, że upalił się przewód jest baaaaaaaaardzo małe.

Napisano
  • Autor

Dziękuje mayster_tcz i Belzebub za zainteresowanie i porady. Problem rozwiązany. Okazało się,że było trochę jak w wypadku kolegi Belzebuba. Mam założony alarm Meta 96/cA120. Prócz tego pod kierownicą nad skrzynkąz bezpiecznikami jakieś czarne pudełeczko /chyba wpięcie do tego alarmu albo centralny zamek - nie wiem bo otwieram ręcznie a wyjca mam wyłączonego/ z którego wychodzą przewody między innymi dwa wpinające do przewodu pompy - odcięcie niechybnie hmm.gif Odcięcie tych dwóch przewodów i na powrót złączenie pompowych załatwiło sprawę yay.gif Pompa działa auto jeździ. Gdzieś w tym pudełeczku /nie na złączkach/ jest zwarcie - raz jak puknąłem łączyło a raz nie więc na razie będzie jazda bez odcięcia pompy.

Napisano
Po pierwsze nie podawaj modelu alarmu, bo ktos moze to wykorzystac przeciwko Tobie i auto Ci zginie oslabiony.gif. Po drugie wypali sie przekaznik od odciecia pompy, wymien go i powinno byc ok
Napisano
  • Autor

> Po pierwsze nie podawaj modelu alarmu (...)

Fakt, trochę niefrasobliwie się zachowałem - sypie głowę popiołem smile.gif - trza być czujnym busted.gif , ale na szczęście mam jeszcze dwie oddzielne "rzeczy" do ochrony przed kradzieżą więc tu się nie boję, ale dziękuje Denus za ostrzeżenie waytogo.gif

Po drugie wypali sie przekaznik (...)

W wolnej chwili się za to wezmę. Jak zrobię nie omieszkam się pochwalić grinser006.gif

Ale wynikł przy okazji sprawdzania kabli drugi problem może masz sugestie: odkręcałem pas bezpieczeństwa i ukręciłem śrube mlot.gif - centymetr wystaje niecały confused.gif Spawać, ciąć, wiercić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.