Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[a6] Jakie amortyzatory?

Featured Replies

Napisano

Pacjent to a6 c5 Quattro 2,5TDI 180 KM po lifcie Avant

Jakie polecalibyscie amortyzatory?

Mam niestety sportowe (fabryczne) zawieszenie i oryginal (po rabacie) na tył to 500zl/szt a Sachs 320 zl/szt

Co bedzie dobre jakosciowo a cena bedzie sensowniejsza?

Napisano

> Pacjent to a6 c5 Quattro 2,5TDI 180 KM po lifcie Avant

> Jakie polecalibyscie amortyzatory?

> Mam niestety sportowe (fabryczne) zawieszenie i oryginal (po rabacie) na tył to 500zl/szt a Sachs

> 320 zl/szt

> Co bedzie dobre jakosciowo a cena bedzie sensowniejsza?

ja bym kupił gwintowane jak za taka kasę zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym kupił gwintowane jak za taka kasę

ale ja nie chce zeby bylo jeszcze twardziej...

Napisano

> Pacjent to a6 c5 Quattro 2,5TDI 180 KM po lifcie Avant

> Jakie polecalibyscie amortyzatory?

> Mam niestety sportowe (fabryczne) zawieszenie i oryginal (po rabacie) na tył to 500zl/szt a Sachs

> 320 zl/szt

> Co bedzie dobre jakosciowo a cena bedzie sensowniejsza?

Prawie darmo. U mnie jedna sztuka na tył to ponad 1kPLN i nie ma zamienników...

Bierz Sachs, bo to pewnie to samo, co "oryginał" z aso.

PZDR

Napisano

> Prawie darmo. U mnie jedna sztuka na tył to ponad 1kPLN i nie ma zamienników...

He??? Co masz za auto?? Moze byc priv.

Napisano

> He??? Co masz za auto?? Moze byc priv.

Auto w profilu - już nie VAG.

Z tyłu mam nivomaty. Dobrze, że nie mam zawieszenia four-c, bo to koszt 10kPLN za same amortyzatory.

Po prostu dziwi mnie, jak ktoś posiadający A6 quattro z fabrycznym sportowym zawiasem narzeka, że aso-wy lub inny markowy amortyzator kosztuje ponad 300PLN.

Jak kogoś nie stać na u3manie A6 (ale i merca E klasa, BMW 5 czy czegoś innego z segmentu D) to powinien przerzucić się na mniejszy klasowo samochód. Wtedy części będą tańsze. Warto też zrobić przed zakupem "riszercz" i wybadać ile kosztuje eksploatacja (rozrząd, amorki, hamulce, dostępność serwisu poza aso itp.).

Ja szukając większego auta brałem pod uwagę A6 2.5 TDI, ale zbadałem rynek i odrzuciłem tę opcję, chociaż mogłem kupić w przystępnej cenie A6 z '04 roku.

PZDR

Napisano
  • Autor

> Po prostu dziwi mnie, jak ktoś posiadający A6 quattro z fabrycznym sportowym zawiasem narzeka, że

> aso-wy lub inny markowy amortyzator kosztuje ponad 300PLN.

> Jak kogoś nie stać na u3manie A6 (ale i merca E klasa, BMW 5 czy czegoś innego z segmentu D) to

> powinien przerzucić się na mniejszy klasowo samochód. Wtedy części będą tańsze.

wiesz, w uzywkach opcji sie nie wybiera (tak jak koloru)

Poza tym mysle, ze wiekszosc (boje sie napisac "kazdy") woli wydawac mniej niz wiecej

Ja na naprawach nie oszczedzam, cos trzeba zrobic to robie, ale jesli jest tansza alternatywa jesli chodzi o czesci to jej szukam

Swoja droga tez masz duzo racji bo jak sobie poczytalem A6Klub to naprawde strach kupic samochod z nieznana organoleptycznie historia serwsowa np. dla wiekszosci zrobienie rozrzadu = wymiana tylko paskow pad.gif

> Warto też

> zrobić przed zakupem "riszercz" i wybadać ile kosztuje eksploatacja (rozrząd, amorki, hamulce,

> dostępność serwisu poza aso itp.).

> Ja szukając większego auta brałem pod uwagę A6 2.5 TDI, ale zbadałem rynek i odrzuciłem tę opcję,

> chociaż mogłem kupić w przystępnej cenie A6 z '04 roku.

a ja wlasnie ze wzgledow na serwis wybralem A6 (ale to moja specyficzna sytuacja)

Napisano

> wiesz, w uzywkach opcji sie nie wybiera (tak jak koloru)

> Poza tym mysle, ze wiekszosc (boje sie napisac "kazdy") woli wydawac mniej niz wiecej

> Ja na naprawach nie oszczedzam, cos trzeba zrobic to robie, ale jesli jest tansza alternatywa jesli

> chodzi o czesci to jej szukam

Wiem, jak jest. Ja auta szukałem prawie rok. Jak już prawie zrezygnowałem to trafił się obecny już od ponad roku. Nie miał kilku bajerów, ale miał prawie 100% tego, co miało być obligo.

Sam też szukam tańszej, ale niegorszeń alternatywy. Części do Volvo nie są tanie, a czasem taniej jest w aso niż na alledrogo. Ostatnio pękł mi zawias klapki paliwa, który najtaniej było zakupić w "prawie aso" (Volvo na Woronicza w Wwie).

A z grupy VAG za przykład podam tylne amorki do mojego byłego Golfa III Variant. ZTCW w modelach lat 95-99 miały one poprawioną konstrukcję i nie było do nich tańszych zamienników. Co ciekawe, jak wymieniałem, to KYB była droższa od SACHS a ten tańszy od Bilsteina. Niedawno pytałem o ceny tychże do innego Varianta i nadal jest tak, że tył (nawet w oleju) jest 2-3x droższy od przodu.

> Swoja droga tez masz duzo racji bo jak sobie poczytalem A6Klub to naprawde strach kupic samochod z

> nieznana organoleptycznie historia serwsowa np. dla wiekszosci zrobienie rozrzadu = wymiana

> tylko paskow

> a ja wlasnie ze wzgledow na serwis wybralem A6 (ale to moja specyficzna sytuacja)

Generalnie ciężko jest kupić używkę z wiarygodną historią. Zawsze jest to coś w rodzaju loterii.

W Golfie rozrząd robiłem zawsze z napinaczem i pompą wody, której wartość była parę razy mniejsza niż koszt robocizny.

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.