Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kąt zapłonu

Featured Replies

Napisano

witam

moim problemem jest dosc niskie podcisnienie kol ssacym 1.2 8v mpi

normalnie zdrowy motor powinien miec od -0,5 do -0,8 bar gdzie mój ma ok -0,4 na lpg a na benzynie -0,6

wyczytałem też ze sprawcą moze być:

-za bardzo poóźniony zapłon --> niby rozrząd stoi idealnie na znakach, czujnik położenia wału jest podmieniony na inny , cewki były podmienione na nowe , świece maja ok poł roku tak samo jak i kable WN

-niska kompresja --> sprawdzana była ostatnio i na 3 cylindrach wyszło 11 a na jednym srodkowym 10,5 wiec to raczej też nie jest przyczyną , zawory były ustawiane miesiac temu na wartosci wg ksiązki

-przycinający sie zawór biegu jałowego (silniczek krokowy) --> taa tu jest ciekawostka bo zakupiłem nowy no name i bez zmian , zakupiłem orginał i tez bez zmian , miałem 3 tpsy zakładałem rózne i bez zmian , zostawiłem ten który miał najblizsze wartosci ksiązkowe czyli ok 50ohm róznicy ALE zakładając uszkodzony silniczek krokowy na max wysuniety czyli brak wolnych obrotów podcisnienie było bardzo wysokie i wyraźnie było czuć ze auto duzo lepiej jedzie na gazie ale po pusczeniu nogi z gazu na niskich podczas miejskiej jazdy momentalnie zdychał hehe norma

-jakaś niesczelnosc w układzie dolotowym --> za pierwszym razem uszczelniłem wszystko sylikonem ale odpaliłem po ok 5 godzinach auto i wydawało sie ze było troszke lepiej ale chyba jednak nie dlatego na nastepny dzien rozebrałem cały kolektor w mak i wymieniłem wszystkie wszystkie wszystkie uszczelniacze na nowe (uszczelke pod kolektorem, cały korpus przepustnicy na nowych uszczelkach nawet załozyłem nowe gumki na wtryskiwacze i zimeringi na ośke przepustnicy zlosnik.gif i zostawilem na 24h zeby doszło wszystko do siebie zlosnik.gif) a wszystkie węzyki od podcisnienia posciskałem opaskami tak ze raczej o zadej niesczelnosci niema mowy

tak ze zostaje jescze jakos sprawdzic kąt zapłonu tylko jak?

jutro jescze sciągne koło z wałka rozrządu popatrzec czy nic mu sie nie stało bo niby moze byc ustawione na znaku a wałek w troszke innej pozycji

ma ktos jescze jakies inne ciekawe propozycje co sprawdzic ?

Napisano

nie jest źle..., pytanie jaki masz wałek?

Napisano
  • Autor

> nie jest źle..., pytanie jaki masz wałek?

może nie jest źle ale było lepiej zlosnik.gif

a wałek to 866

Napisano

> może nie jest źle ale było lepiej

> a wałek to 866

niskie cisnienie na pompie paliwa.

Napisano
  • Autor

> niskie cisnienie na pompie paliwa.

napewno wszystko dobrze przeczytałes co pisałem? hehe.gif

rozwiniesz jakos swoją wypowiedz ?

Napisano

> napewno wszystko dobrze przeczytałes co pisałem i dobrze przemyślałes swoją odpowiedz ?

weż kombinerki i sciśnij odpływ paliwa i sprawdz wtedy czy silnik nie zmieni pracy....

Napisano
  • Autor

> weż kombinerki i sciśnij odpływ paliwa i sprawdz wtedy czy silnik nie zmieni pracy....

a na LPG masz jakąs rade ?

Napisano

> a na LPG masz jakąs rade ?

a masz opręrzony silnik ?

Napisano
  • Autor

> a masz opręrzony silnik ?

tak , mam

ale jescze nie tak dawno podcisnienie utrzymywało sie i na lpg i na benzynie w granicach 0,7-8

Napisano

> tak , mam

> ale jescze nie tak dawno podcisnienie utrzymywało sie i na lpg i na benzynie w granicach 0,7-8

no to zaraz... masz odprężony silnik n/a ?

Napisano
  • Autor

> no to zaraz... masz odprężony silnik n/a ?

nie no, jest fyrtafka zlosnik.gif ale czy z nią czy bez niej podciśnienie powinno utrzymywać się na tych samych wartościach, zwłaszcza jak do tej pory wszystko było ok

Napisano

> nie no, jest fyrtafka ale czy z nią czy bez niej podciśnienie powinno utrzymywać się na tych

> samych wartościach, zwłaszcza jak do tej pory wszystko było ok

Zacznij od dokładnego opisania co w silniku nadlubane i czym strojone... Bez tego to jak wrozenie ze szklanej kuli bez kuli...

Napisano

kompresje masz prawie taka jak ja na odprezonym motorze ( u mnie ponad 10 ) i przy podcisnieniu mam ok 0,6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.