Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luzy zaworowe??

Featured Replies

Napisano

witam pisałem juz o mojej walce w wibracjami silnika i postanowiłem sprawdzic luzy zaworowe wiem ze dla 1.9 jtd luzy wynosza: ssacy 0.30 wydechowy 0.35 obydwa w tolerancji +-0.05. takie wszły mi luzy:

1ssacy 0.25

2wyde. 0.31

3ssacy 0.32

4wyde. 0.35

5ssacy 0.36

6wyde. 0.36

7ssacy 0.31

8.wyde. 0.35

teraz moje pytanie, trzy razy wyszło mi na granicy tolerancji, czy moge to zostawic czy lepiej poprawic. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. pozdrawiam

Napisano

ja bym zostawił. U siebie na jednym wydechowym miałem 0,46 grinser006.gif

Napisano

> teraz moje pytanie, trzy razy wyszło mi na granicy tolerancji, czy moge to zostawic czy lepiej

> poprawic.

Krzywki wałka i płytki w JTD są dość trwałe i twarde , więc skoro luzy mieszczą się w tolerancji to nie ma powodów do paniki , no chyba że chcesz mieć lepsze samopoczucie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Krzywki wałka i płytki w JTD są dość trwałe i twarde , więc skoro luzy mieszczą się w tolerancji to

> nie ma powodów do paniki , no chyba że chcesz mieć lepsze samopoczucie

bede miał lepsze samopoczucie jak przestanie mi tak trzepac autem na wolnych obrotach a skoro luzy sa w normie to pewnie nie to. frown.gif wiec dalej bede szukał...

Napisano
  • Autor

czy ktos z psidaczy JTD moze sprawdzic u siebie jak zachowuje sie wydech na koncu. Moze powodem drgan całego auta jest plecionka na wydechu. U mnie jak dotkne rury wydechowej na koncu, to to czuc drgania, nie sa widoczne gołym okiem, ale jak dotkne reka to czuc bardzo mocne rytmiczne wibracje. Prosze sprawdzcie i napiszcie jak to wyglada u was.

Dodam ze wydech jest bardo sztywno zawieszony moze za sztywno, w drugim moim aucie peugocie 206 wdech jest duzo luzniej zawieszony..

Napisano
  • Autor

czy tylko ja tu mam jtd?? prosze sprawdzcie i dajcie znac....

Napisano

> czy tylko ja tu mam jtd?? prosze sprawdzcie i dajcie znac....

Jutro ci to sprawdzę - dzisiaj nie dało rady , bo jeździłem innym sprzętem waytogo.gif

Napisano

> czy tylko ja tu mam jtd?? prosze sprawdzcie i dajcie znac....

niestety nie pomogę bo nie mam seryjnego układu wydechowego

Napisano
  • Autor

> niestety nie pomogę bo nie mam seryjnego układu wydechowego

nawet jak masz zmieniony to mozesz sprawdzic czy sa na nim drgania....

Napisano

> nawet jak masz zmieniony to mozesz sprawdzic czy sa na nim drgania....

mam taki i drgań nie ma

283717645-280840809-przelotowy.jpg

post-32902-14352507869282_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no fany jest smile.gif czyli nie masz drgan wydechu na jego koncu?

Wszedłem dzisiaj pod auto i sprawdzałem ten tłumik drgan (plecionka) wyglada ok ale chyba nic on juz nie tłumi, gdyz wydech przed tym tłumikiem i za tym tłumikiem drzy tak samo. Czy wydech moze tak wprowadzac całe auto w wibracje?? czekam na ocene czy u was tez mocno drzy wydech!!

Napisano

> czekam na ocene czy u was tez mocno drzy wydech!!

Sprawdzałem przed chwilą na ciepłym silniku i po dotknięciu lekkie drgania są - nawet je widać gołym okiem przy uważnym przypatrzeniu się na końcówkę wydechu .

Napisano
  • Autor

chyba to bedzie ten tłumik drgan sprawdzałem jak to wyglada w peugeocie 206 hdi i za ta plecionka wydech sie nie trzesie. wiec wymienie ta plecionke i zobaczymy

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałem u siebie i koniec rury lekko drży.

a u mnie to trzesie sie prawie tak jak silnik frown.gif

Napisano

> a u mnie to trzesie sie prawie tak jak silnik

hmm.gif Wątpię czy te drgania są od wydechu .

Porównywałeś może pracę silnika z innym JTD ?

Napisano
  • Autor

> Wątpię czy te drgania są od wydechu .

> Porównywałeś może pracę silnika z innym JTD ?

no własnie nie porownywałem smile.gif porownywałem tylko to tdi silnik sie trzesie tak samo, porownyałem rowniez do 1.6 hdi ale to jest duzo młodsza konstrukcja i jest duza roznica w kulturze pracy. Mowisz ze takie drgania nie beda przez wydech frown.gif ale wydech tak samo drzy za plecionka. wyglada to tak jakby ta plecionka nie tłumiła drgan. sam juz nie wiem, mam juz pomału dosyc. Ale te wibrace doprowadzaja mnie do szału.... frown.gif

Napisano
  • Autor

dzisiaj znowu troche walczyłem i to chyba nie bedzie ta plecionka, zauwazyłem ze ta czarna pkrywa silnika jest obtarta w dolnym lewym rogu, wyglada to tak jakby obcierała o maske bo wytłuminie maski nad tym rogiem tez jest wytarte wiec to cos z silnikiem tylko co??? frown.gif

Napisano

> dzisiaj znowu troche walczyłem i to chyba nie bedzie ta plecionka, zauwazyłem ze ta czarna pkrywa

> silnika jest obtarta w dolnym lewym rogu, wyglada to tak jakby obcierała o maske

Wytłumienie maski nie opadło czasem ?

Poduszki pod silnikiem i skrzynią masz na pewno OK ?

Napisano
  • Autor

> Wytłumienie maski nie opadło czasem ?

> Poduszki pod silnikiem i skrzynią masz na pewno OK ?

tak wymieniane miesiac temu, napewno dobre. wytłumienie chyba nie opadło bo wszystkie spinki ktore je trzymaja sa na miejscu...

Napisano

Może poluzuj wszystkie poduchy,poruszaj silnikiem żeby się ułożył i dopiero dokręć.Mogło przy wymianie trochę się skosić.

Może drążek reakcyjny silnika też jest w złej pozycji przykręcony.Śruba przy kolumnie macphersona ma możliwość regulacji wzdłużnie.Na próbę poluzuj śrubę drążka,odepchnij silnik na przykład do przodu i zobacz czy coś się zmienia.

Napisano
  • Autor

> Może poluzuj wszystkie poduchy,poruszaj silnikiem żeby się ułożył i dopiero dokręć.Mogło przy

> wymianie trochę się skosić.

> Może drążek reakcyjny silnika też jest w złej pozycji przykręcony.Śruba przy kolumnie macphersona

> ma możliwość regulacji wzdłużnie.Na próbę poluzuj śrubę drążka,odepchnij silnik na przykład do

> przodu i zobacz czy coś się zmienia.

wiec tak, chyba cos z tymi poduszkami gdyz jak poluzowałem srube z drazka reakcyjnego zrobiło sie duzo lepiej, nie idealnie ale lepiej, jak ja dokrece obojetnie w jakiej pozycji znowu zaczyna sie wszystko trzasc. Wiec jak narazie zostawiłem ta srube luzna. Wiec co teraz zrobic poluzowac wszystkie poduszki, aby silnik sie ułozył i potem podokrecac?? Jeszcze jedno pytanie czy ta poduszka przed skrzynia miała jakas zmiane? w sklepie powiedzieli mi ze fiat cos zmienił i ze jest troche inna ale pasuje. Moze cos z ta poduszka?

Napisano
  • Autor

poluzowałem wszystkie poduszki, poruszyłem silnikiem skreciłem i jest ok. Ale jak skrece drazek reakcyjny drgania wracja, wyglada to tak jakby guma była za twarda. Czy ktos spotkał sie z czyms takim? producent drazka imperium, czy ten producent robi oryginale drazki? kupiłem w intercarsie i teraz nie wiem czy kupowac nowy w aso? frown.gif

Napisano

> nikt sie z czyms takim nie spotkał??

hmm.gif Mam jeszcze fabryczne gumy na drążku i na nich jest OK , ale nie mam pojęcia kto je firmował .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.